Δέσμη προτάσεων και μέτρων για τη διευκόλυνση αδειοδότησης των επιχειρήσεων της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής, καθώς και για τη χωροθέτηση των περιοχών που αυτές θα λειτουργούν, απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ακούει θετικά και αισιόδοξα τις πρώτες ενέργειες και δραστηριότητες σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη βιομηχανία, την εφοδιαστική και γενικότερα στις επενδύσεις».
Όπως σημειώνεται «η ΚΕΕ θεωρεί θέματα υψίστης προτεραιότητας να υπάρξουν πρωτοβουλίες στους τομείς της επιχειρηματικής χωροθεσίας και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, συνδέονται με σημαντικές αναδιατάξεις στις χρήσεις γης, καθώς και στους βαθμούς όχλησης, οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν, προκειμένου η κατάταξη της όχλησης των επιχειρήσεων να προκύπτει ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής αξιολόγησης της υποδομής τους και μόνον αυτής».
Όπως αναφέρεται: «η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, δηλαδή, οργανωμένων υποδοχέων επιχειρηματικότητας εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν υπό προϋποθέσεις, την ακώλυτη ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε συνθήκες περιβαλλοντικά αποδεκτού καθεστώτος και με αξίες γης σε πλαίσια «λογικά» και ανεκτά για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Προτεραιότητα στον τομέα αυτό θεωρείται η οργάνωση και πολεοδόμηση των άτυπων συγκεντρώσεων βιομηχανιών και εφοδιαστικής που υπάρχουν σε εκατοντάδες διάσπαρτες πυκνώσεις στη χώρα και συνιστούν μόνιμη απειλή σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικών ατυχημάτων (Μάνδρα, Μάτι κ.λπ.). Παράλληλη επιδίωξη είναι και η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων σε αδόμητες εκτάσεις σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που διαπιστώνονται συνθήκες βιώσιμων επενδύσεων.
Κατά την ίδια έννοια, οι προσπάθειες για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων πρέπει να αποσκοπούν στην κατάργηση κάθε δυσμενούς γραφειοκρατικής εμπλοκής και στη μείωση των φαινομένων πελατειακής διαχείρισης».
Κλείνοντας, στην επιστολή σημειώνεται ότι τα επιμελητήρια ζητούν τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομίας για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού συντονισμού στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και το περιεχόμενο τους, καθώς και στην επίσπευση, υποβοήθηση και υποστήριξη της υλοποίησης επενδύσεων Επιχειρηματικών Πάρκων.