today-is-a-good-day
12.1 C
Athens

Ν. Σοφιανός: Ισχυρό ΚΚΕ, ως αντίπαλο δέος στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση

«Απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές, που τις είδε ο λαός την επόμενη μέρα της κάλπης χρειάζεται μαχητική δύναμη αντιπολίτευσης, ισχυρό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο ένα δυνατό ΚΚΕ», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ News.

Είπε ότι «την επόμενη μέρα θα έλθει ένας “πολύ ζόρικος” προϋπολογισμός», υπενθύμισε ότι «το Ταμείο Συνοχής συνοδεύεται από υπερμνημόνιο» και τόνισε: «Δεν θα μας τα δώσει “έτσι” τα λεφτά η ΕΕ. Θα γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές και στο φορολογικό και στο εισόδημα και στις εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτό το ζητούμενο για εμάς είναι αυτός ο κόσμος που απορρίπτει τον εκβιασμό “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Ακόμα, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του κράτους σήμερα, επισήμανε ότι πρόκειται «για ένα κράτος εχθρικό, τοξικό, και αδιάφορο για τις ανάγκες του λαού».

Χαρακτηριστικά ανέφερε την «κρατική αδιαφορία που οδήγησε στην τραγωδία στο Μάτι, τις καταστροφές και τις απώλειες από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες».

Επίσης, ο Ν. Σοφιανός, στηλίτευσε την πολιτική «απαλλαγής του κράτους από τη φροντίδα κακοποιημένων και ευάλωτων παιδιών και γυναικών, καθώς η όποια φροντίδα τους έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ, με τα γνωστά πρόσφατα αποτελέσματα».

Χαρακτήρισε «πρόκληση και ψέμα», τις αναφορές του πρωθυπουργού περί μείωσης των φόρων καθώς, όπως είπε, «σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το 2023 θα εισπραχθούν 2,5 δισ. περισσότεροι φόροι από την περσινή χρονιά, οι οποίο θα προέλθουν κατά 95% από μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενος και μόλις το 5% από τις επιχειρήσεις».

«Αυτή η βαριά φοροληστεία διαδοχικά τα τελευταία δέκα χρόνια με διαφορετικές κυβερνήσεις μεγαλώνει. Γι’ αυτά που ζούμε σήμερα δεν φταίει το “κακό το ριζικό μας”, ούτε είναι μόνο “εισαγόμενα”. Είναι μια ασκούμενη πολιτική και θυμίζω ότι το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισαν μαζί και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας της ΕΕ, επίσης τις υλοποιούν από κοινού. Γι΄αυτό βλέπουμε πάνω στο νόμο Κατρούγκαλου να έρχονται συμπληρώσεις, πάνω στο νόμο Αχτσιόγλου να έρχεται ο νόμος Χατζηδάκη, γι’ αυτό βλέπουμε μια σειρά μέτρα και νομοσχέδια αυτής της τετραετίας να ψηφίζονται από κοινού»μ, σημείωσε.

Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις «εισήγαγαν “μεταρρυθμίσεις” στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που εκπορεύονταν από οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, που οδήγησαν σε υποβάθμιση των πτυχίων, κατακερματισμό της γνώσης, και απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο».

Όπως τόνισε ο Ν. Σοφιανός, οι φοιτητές «παλεύουν, οργανώνονται και διεκδικούν για ολοκληρωμένη γνώση στο πτυχίο τους, πτυχίο με αντίκρισμα που να εξασφαλίζει εργασία».

Ακόμα, σημείωσε ότι οι φοιτητές «κατάφεραν να μην μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές τους», ενώ στη συζήτηση περί ασφάλειας στα ΑΕΙ, θύμισε παραδείγματα όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου «φοιτητής έπεσε από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, καθώς η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, καθώς και περιστατικά όπου κόβεται το ρεύμα και η θέρμανση σε αμφιθέατρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ