Ενώ θεωρητικά η καραντίνα τελείωσε υπάρχει ακόμα η αίσθηση της απομόνωσης των ανθρώπων. Σαν ο καθένας μας να έχει βάλει νοητές διαχωριστικές γραμμές από τους γύρω του, σαν να μην αντέχει το μαζί, σαν να μη θέλει να παλεύει για άλλους. Υπάρχουν άραγε ακόμα υπολείμματα από τα δυο χρόνια του covid; Διανύουμε μια εποχή αλλαγών στην ανθρωπότητα.
Της Μικάς Πανάγου *
Ο καθένας το διαχειρίζεται διαφορετικά, όλοι όμως έχουν ένα κοινό στοιχείο το να τρέχουν για δουλειές, για υποχρεώσεις, χωρίς να μένει πολλές φορές χρόνος προσωπικός και για κοινωνικές συναναστροφές.
Προφταίνουμε πολλές φορές να σχολιάσουμε τον διπλανό μας, να ασκήσουμε κριτική για τις επιλογές του, όχι όμως να τον ρωτήσουμε αν είναι καλά. Σαν να κυριαρχεί μια κοινωνική απομόνωση και ταυτόχρονα μια κοινωνική απαξίωση. Φταίνε όλοι οι άλλοι ποτέ όμως εγώ, φταίνε οι νέοι που όμως τους μεγαλώνουν ποιοι; φταίνε οι ομοφυλόφιλοι, φταίνε οι πολιτικοί. Ταυτόχρονα παρατηρεί κανείς μια κούραση στο να παλέψουμε για σχέσεις, για στόχους, για να ζήσουμε στιγμές και εμπειρίες.
Θέλει μεγάλη δύναμη να πολεμήσουμε την ρουτίνα και να ξεβολευτούμε από την καθημερινότητα μας. Μουρμουράμε για τα ίδια και ίδια αλλά δεν ψάχνουμε και τα καινούργια. Οι επιλογές είναι ατομικές όπως και οι ευθύνες. Θέλουμε σύντροφο θεωρητικά, θέλουμε δουλειά με καλύτερες αποδοχές, θέλουμε να έχουμε ελεύθερο χρόνο αλλά μάλλον στην πράξη φοβόμαστε; αγχωνόμαστε; Δεν νιώθουμε ικανοί;
Τολμήστε να αλλάξετε κάτι μικρό στην καθημερινότητα σας, να βγείτε με έναν φίλο, να επικοινωνήσετε με έναν διπλανό σας. Ο άνθρωπος γεννήθηκε με σκοπό να μιλάει άρα να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά. Γεννήθηκε να νιώθει συναισθήματα και όχι να τα θάβει κάτω από το όλα καλά, γεννήθηκε για να παλεύει και να προσπαθεί να πετύχει πράγματα και όχι για να συμβιβάζεται με όσα έχει. Γεννήθηκε για να αγαπάει και να αγαπιέται.
Το πιο όμορφο δώρο και ταυτόχρονα ταξίδι για το νέο έτος, είναι να δώσετε χρόνο σε εσωτερικές ζυμώσεις του εαυτού σας και να δουλέψετε με τον εσωτερικό σας κόσμο.
Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία