Με τη δημιουργία του νέου κέντρου δεδομένων της Lamda Hellix να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Κρήτη, μετά την πρόσφατη εκδήλωση για την επίσημη παρουσιάση του έργου, που αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση εταιρίας του κλάδου της τεχνολογίας στην Κρήτη μέχρι σήμερα, το Κρητικό και Λυβικό πέλαγος αποτελούν αναδυόμενα πελάγη ψηφιακών δεδομένων.
Γιατί όμως η Κρήτη μπορεί να αναδειχθεί στο νέο ψηφιακό κόμβο, όχι μόνον των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου;
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Αλέξανδρος Μπεχράκης, Chief Commercial & Technology Officer της Lamda Hellix, τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών παίζουν τεράστιο ρόλο στις τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ σήμερα, με το 99% της διηπειρωτικής κίνησης του διαδικτύου να διασχίζει ένα ή περισσότερα από αυτά. Το παραπάνω είναι αληθές ακόμα και για την διασύνδεση της Ευρώπης με την Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Παρά την ύπαρξη επίγειων διαδρομών, οι μεγαλύτερες αποστάσεις, η γεωγραφική μορφολογία και η γεωπολιτική αστάθεια οδηγούν στην προτίμηση υποθαλάσσιων διαδρομών, οι περισσότερες εκ των οποίων περνούν νότια της Κρήτης και μέσα ή γύρω από την διώρυγα του Σουέζ.
Όπως τονίζει ο κ. Μπεχράκης, μέχρι σήμερα τα περισσότερα από τα παραπάνω συστήματα οπτικών καλωδίων κατέληγαν, από την Ευρωπαϊκή μεριά, στην Μασσαλία, προκαλώντας μια έκρηξη επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες στην περιοχή. Στην χώρα μας, όμως, δυστυχώς, κατέληγαν μόνο δύο διηπειρωτικά και ένα μεσογειακό τέτοιο σύστημα.
Η κατάσταση όμως το τελευταίο διάστημα αλλάζει γοργά, με περίπου 15 νέα καλωδιακά συστήματα, διηπειρωτικά, περιοχικά ή εθνικά, να έχουν εκδηλώσει πρόθεση ή ενδιαφέρον διακλάδωσης στο νησί της Κρήτης. Το ενδιαφέρον αυτό έρχεται ως απάντηση σε μια σειρά νέων αναγκών που προκύπτουν – από μεγάλες επενδύσεις στον χώρο του νέφους (cloud) και του edge computing στην Ελλάδα, όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί από τις Microsoft, Amazon και Google – από τις αυξημένες ανάγκες διασύνδεσης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή, την Ασία και την Β. Αφρική, τόσο υπό την μορφή εναλλακτικών στη Μασσαλία διαδρομών από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όσο και για νέες, ταχύτερες διαδρομές για τις ανάγκες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, καθώς και την ανάγκη εξυπηρέτησης γειτονικών αγορών εντός ζωνών πολιτικής, οικονομικής ή στρατιωτικής αστάθειας από το «σταθερό» έδαφος της Ελλάδας, χώρας μέλους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να εκτοξεύσουν την θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό χάρτη και να την καταστήσουν ψηφιακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής και τηλεπικοινωνιακή πύλη της Ευρώπης.
H Lamda Hellix, μέλος του ομίλου της Digital Realty, όπως επισημαίνει, τοποθετείται στο επίκεντρο των εξελίξεων με σημαντικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης, όπου αναπτύσσει μια σειρά ουδέτερων κέντρων δεδομένων (data centers). Οι υποδομές αυτές αποτελούν απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας των επενδύσεων που γίνονται στην χώρα μας από τρίτους, καθώς αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ αυτών, επιτρέπει συνέργειες και διευκολύνει εμπορικές συμφωνίες και επιταχύνει καταλυτικά εξελίξεις και περαιτέρω επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας.
Εγκαίνια
Εξαλλου την ερχόμενη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση εγκαινίων του νέου κέντρου δεδομένων Lamda Hellix Athens 3 στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Κορωπί.
Στην εκδήλωση θα παραστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της Digital Realty Α.William Stein. Στο αμέσως προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα δοθεί και η άδεια για την έναρξη κατασκευής και του Lamda Hellix Athens 4. Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται ήδη τα δύο πρώτα κέντρα δεδομενών της εταιρίας στη χώρα μας.