today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Χώρες της Λατινικής Αμερικής ζητούν αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα

Έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής που απαρτίζουν την Ομάδα της Λίμα απέρριψαν το Σάββατο κάθε «στρατιωτική επέμβαση» ή «οποιαδήποτε χρήση βίας στη Βενεζουέλα», μια μέρα μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο ο οποίος δεν απέκλεισε μια τέτοια επιλογή.

Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Περού, και η Αγία Λουκία, «εξέφρασαν ανησυχία και απέρριψαν κάθε προσέγγιση που περιλαμβάνει στρατιωτική επέμβαση, χρήση βίας, ή απειλή χρήσης βίας στη Βενεζουέλα», σύμφωνα με ανακοίνωση του βραζιλιάνικου υπουργείου Εξωτερικών.

Την Παρασκευή ο Αλμάγκρο δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια «στρατιωτική επέμβαση» στη Βενεζουέλα για την «ανατροπή» της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο που ευθύνεται, όπως είπε, για τη σοβαρή οικονομική, ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση που διέρχεται η χώρα.

«Σε ό,τι αφορά μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την επιλογή», είπε ο Αλμάγκρο σε μια συνέντευξη Τύπου στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Η Ομάδα της Λίμα, στην οποία επίσης συμμετέχουν ο Καναδάς, η Κολομβία και η Γουιάνα, δημιουργήθηκε το 2017 για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην Βενεζουέλα.

Οι έντεκα χώρες επαναβεβαίωσαν τη δέσµευσή τους για «την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και να ξεπεραστεί η σοβαρή κρίση (..) με μια ειρηνευτική και διαπραγματεύσιμη λύση».

Προέτρεψαν την κυβέρνηση Μαδούρο να «τερματίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να σεβαστεί την αυτονομία των αρχών».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνους που ζουν στο εξωτερικό, περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015 σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το 90% από αυτούς αναζητεί καταφύγιο στις χώρες της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ