today-is-a-good-day
8.2 C
Athens

Ο.Κεφαλογιάννη:«Ο κ. Τσίπρας αντιπροσωπεύει όλα τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης»,

Την άποψη ότι «ο κ. Τσίπρας αντιπροσωπεύει το χθες, όλα τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης, όλα όσα υποτίθεται πως αποστρέφεται» εκφράζει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χωρίς λαϊκίστικες κορώνες, με μοναδικό γνώμονα τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου» θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός του σπιράλ της κρίσης.

 

Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων η κ. Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι αντιστέκεται σε όσα ο ίδιος ψήφισε» και καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για ακύρωση και όχι αναστολή των μειώσεων.

 

Ερωτηθείσα γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, η κ. Κεφαλογιάννη απαντά λέγοντας: «Γιατί ο κ. Τσίπρας έχει ήδη κριθεί» και εξηγεί ότι «οι πολίτες γνωρίζουν και θα επιλέξουν αυτόν που καταθέτει πλήρες και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα, που έχει αξιοπιστία, που επιδιώκει τη σύνθεση και τη συμπόρευση αντί του διχασμού, που έχει όραμα για το αύριο της χώρας και δεν αναμασά παρωχημένες ιδέες περασμένων δεκαετιών».

 

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, υποστηρίζει, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν θα μπορούσε να στηρίξει μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά» και ξεκαθαρίζει ότι «αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να επικυρωθεί από τη ΝΔ στη Βουλή».

 

Τέλος, σχολιάζοντας την αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη η κ. Κεφαλογιάννη εκφράζει την ανησυχία της και δηλώνει ότι «ο κίνδυνος είναι παντού και δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε» για αυτό και προτρέπει «στις ευρωεκλογές να ψηφίσουμε με λογική, χωρίς θυμό και χωρίς να παρασυρθούμε από τα εύκολα λόγια των λαϊκιστών».

 

Η συνέντευξη της τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

 

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες αλλά και την παρουσίαση του σχεδίου του για την επόμενη μέρα της Ελλάδας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και ποιες είναι οι διαφορές με την αντίστοιχη παρουσίαση του προγράμματος που εξήγγειλε, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

 

Απ. Αν ήθελα να κάνω μία μόνο σύγκριση, θα έκανα λόγο για αντίθεση μεταξύ του ρεαλισμού και του λαϊκισμού. Ο κ. Τσίπρας αντιπροσωπεύει το χθες, όλα τα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης, όλα όσα υποτίθεται πως αποστρέφεται. Είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός, κι όμως στη ΔΕΘ δεν είχε μία πρόταση για το αύριο της χώρας. Η ομιλία του ήταν χωρίς όραμα, μια άνευρη συρραφή παλαιών προτάσεων. Αυτό το όραμα, αυτό το σχέδιο, παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χωρίς λαϊκιστικές κορώνες, με μοναδικό γνώμονα τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός του σπιράλ της κρίσης.

 

Ερ. Εκτιμάτε ότι με τις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έστειλε το σωστό μήνυμα τόσο στις αγορές όσο και στο εσωτερικό της χώρας;

 

Απ. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο γνωστό του μοτίβο. Αυτό της διγλωσσίας. Την ίδια ώρα που επιχειρεί να οικοδομήσει ένα αφήγημα καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, δίνει δημόσιους όρκους πίστης στα ασφυκτικά μέτρα που ο ίδιος επέβαλε στην ελληνική κοινωνία. Η υπερφορολόγηση, οι περικοπές συντάξεων έχουν τη δική του υπογραφή, μην το ξεχνάμε κ. Αδηλίνη. Προσέξτε, όμως, τις αντιδράσεις τόσο των αγορών όσο και της Κομισιόν στις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα. Οι μεν αγορές εξακολουθούν να πιέζουν την Ελλάδα, οι δε Βρυξέλλες προειδοποιούν τον κ. Τσίπρα να μην υπαναχωρήσει από όσα ο ίδιος συμφώνησε.

 

Ερ. Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων πιστεύετε εν τέλει ότι η κυβέρνηση με τους θεσμούς θα προχωρήσουν στην ακύρωση τού ήδη νομοθετημένου μέτρου της μείωση τους;

 

Απ. Ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι αντιστέκεται σε όσα ο ίδιος ψήφισε. Τις περικοπές τις ψήφισε η κυβέρνησή του, όχι η Ν.Δ. Αν θέλει λοιπόν ας υιοθετήσει την πρότασή μας για ακύρωση -και όχι απλώς αναστολή- των μειώσεων.

 

Ερ. Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό και πλέον δεν μιλούν για αναβολή αλλά για ακύρωση του μέτρου. Πώς το σχολιάζετε;

 

Απ. Ποτέ μια πληροφορία δεν άλλαξε τα δεδομένα. Ας σταθούμε στα γεγονότα. Η κυβέρνηση ξέρει καλά να παίζει διαρκώς το παιχνίδι των εντυπώσεων και των αντιπερισπασμών. Αυτή υπερφορολόγησε πολίτες και επαγγελματίες, διέλυσε τη μεσαία τάξη, κόβει συντάξεις. Επαναλαμβάνω. Έχει την πλειοψηφία. Ας πάει στη Βουλή και να ψηφίσει την πρόταση μας.

 

Ερ. Εσείς ως ΝΔ προτίθεστε να στηρίξετε, επί της ουσίας, τυχόν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανακούφιση πολιτών ;

 

Απ. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι στηρίξαμε κάθε θετικό μέτρο. Αρκεί αυτό να είναι αποτέλεσμα μελέτης και σχεδίου και να μην υποτάσσεται στους εκάστοτε τακτικισμούς της κυβέρνησης. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με σημειακές μειώσεις φόρων και εισφορών ή ελαφρύνσεις. Είναι αναγκαίες και χρήσιμες, βεβαίως. Όμως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας και, συνεπώς, θα καταστήσει το σχέδιο μείωσης των επιβαρύνσεων και πολίτες και επιχειρήσεις βιώσιμο.

 

Ερ. Έχω ακούσει τόσο τον πρόεδρο της ΝΔ όσο και πολλά στελέχη του κόμματος να δεσμεύονται ότι εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και θα φέρει νέο ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει και μέρος ιδιωτικής ασφάλισης. Θα ήθελα τη δική σας γνώμη. Πού θα πρέπει να στηρίζεται ένα νέο ασφαλιστικό;

 

Απ. Στο σύνολο της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, όπου το δημόσιο σύστημα έχει και καθολικότητα καθώς καλύπτει το σύνολο των πολιτών και, βεβαίως, σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να ισχύει με εισφορές σαν αυτές του νόμου Κατρούγκαλου, που καθιστούν απαγορευτική κάθε επιχειρηματική προσπάθεια. Άρα εκεί, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα είναι μία από τις παρεμβάσεις της Ν.Δ. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, μέχρι τη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

 

Ερ. Αναφορικά με τη φορολογία αλλά και τον ΕΝΦΙΑ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλαν τη μείωσή τους. Γιατί ο πολίτης να πιστέψει και να εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τον Αλέξη Τσίπρα;

 

Απ. Γιατί ο κ. Τσίπρας έχει κριθεί ήδη. Και με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Και τον Ιανουάριο του 2015. Και με την «περήφανη» διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο με κόστος πολλών δισεκατομμυρίων για τους Έλληνες. Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν και θα επιλέξουν αυτόν που καταθέτει πλήρες και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα, που έχει αξιοπιστία, που επιδιώκει τη σύνθεση και τη συμπόρευση αντί του διχασμού, που έχει όραμα για το αύριο της χώρας και δεν αναμασά παρωχημένες ιδέες περασμένων δεκαετιών.

 

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, εκτιμάτε ότι διαμορφώνεται, σιγά-σιγά, το επενδυτικό περιβάλλον ώστε να μπορέσει η χώρα μας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις; Σας ρωτώ και με αφορμή ότι στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ είδαμε την τιμώμενη χώρα την Αμερική να δείχνει ένα ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

Απ. Καταρχάς να σας πω ότι είναι ιδιαίτερα θετική η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη φετινή ΔΕΘ. Για να έρθουν όμως επενδύσεις, χρειάζεται μια κυβέρνηση που τις πιστεύει, μια κυβέρνηση που μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον με ασφάλεια, λιγότερη γραφειοκρατία και ισχυρά κίνητρα.

 

Ερ. Ποια, κατά τη γνώμη σας είναι τα πεδία αιχμής για την Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον;

 

Απ. Είναι σημαντικό σε έναν κόσμο που αλλάζει, να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να οραματιζόμαστε μια Ελλάδα ισχυρή, ασφαλή και παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις. Πρέπει να ξαναβρούμε τη χαμένη εμπιστοσύνη τής διεθνούς κοινότητας. Να κατακτήσουμε τη θέση του ισότιμου και αξιόπιστου συνομιλητή. Και φυσικά να προετοιμαστούμε για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που εμφανίζονται διαρκώς.

 

Ερ. Πώς σχολιάζετε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

 

Απ. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας μίλησε περισσότερο ως κομματάρχης των Αθηνών και λιγότερο ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Η εξαγωγή της εσωτερικής ρητορικής σε μια ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το λιγότερο ατυχής.

 

Ερ. Να περάσουμε και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Καταρχήν θα ήθελα να ρωτήσω, πιστεύετε ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τις ψήφους για την κύρωση της συμφωνίας ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές καθώς ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, επιμένει στο «όχι» στη συμφωνία;

 

Απ. Ο κ. Καμμένος μας έχει συνηθίσει στην απότομη αλλαγή θέσεων και απόψεων. Δεν μπορεί κανείς εύκολα να προβλέψει τις κινήσεις ενός κόμματος που αντιδρά ευκαιριακά και με μοναδικό κίνητρο την εξουσία.

 

Ερ. Ωστόσο, θα ήθελα τη γνώμη σας. Εκ των υστέρων πιστεύετε ότι η ΝΔ σωστά εξ αρχής ήταν αντίθετη στη Συμφωνία η οποία τυγχάνει της καθολικής αποδοχή τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ αλλά και των ΗΠΑ;

 

Απ. Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να στηρίξει μια Συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Δηλαδή με την αποδοχή από μέρους της Ελλάδας της μακεδονικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας. Δεν το είχαμε κάνει στο παρελθόν, δεν θα το κάναμε και τώρα. Γι΄ αυτό τον λόγο, εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία ενημέρωση, δεν προσπάθησε σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει συνθήκες διαλόγου και συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας.

 

Ερ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει στους εταίρους ποια στάση θα κρατήσει, αν γίνει κυβέρνηση, γύρω από το θέμα. Θα την ακυρώσει ή θα την αποδεχθεί με το πρόσχημα ότι ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση;

 

Απ. Για τη Νέα Δημοκρατία πρόκειται για μια απαράδεκτη, εθνικά επιζήμια Συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης. Αυτή η Συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από εμάς σε αυτή τη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία -αν υπάρξει- θα πρέπει να αναλάβει με την ψήφο της την ιστορική ευθύνη που της αναλογεί. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι.

 

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την Ευρώπη εν γένει. Σας φοβίζει η αύξηση της ακροδεξιάς σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτης Ποιες είναι οι βασικές αιτίες και τι χρειάζεται άμεσα να γίνει;

 

Απ. Με φοβίζει ιδιαίτερα η αύξηση όλων των λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των ακροδεξιών, που παράγουν μισαλλόδοξο λόγο και μας γυρίζουν σε σκοτεινές περιόδους. Η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει. Να βρει και πάλι τις βασικές της πυρηνικές αξίες τής ευημερίας, του κράτους πρόνοιας και της αλληλεγγύης. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση μας στις ακραίες τάσεις.

 

Ερ. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και για την Ελλάδα καθώς το αργότερο του χρόνου, τέτοιον καιρό θα έχουμε εκλογές;

 

Απ. Ο κίνδυνος είναι παντού και δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε. Στις ευρωεκλογές θα πρέπει να ψηφίσουμε με λογική, χωρίς θυμό και χωρίς να παρασυρθούμε από τα εύκολα λόγια των λαϊκιστών. Να ενισχύσουμε τις φωνές που θέλουν μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ