today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Υπουργός ενέργειας Κατάρ: Προσπαθούσαμε χρόνια να δώσουμε φυσικό αέριο στη Γερμανία αλλά αντιδρούσαν οι Πράσινοι

Για «στροφή 180 μοιρών» των Γερμανών Πρασίνων στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου από το Κατάρ κάνει λόγο ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου Σαάντ Σαρίντα αλ-Καάμπι και ζητά από τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ «περισσότερο σεβασμό για το Κατάρ και τον λαό του», αναφερόμενος στις δηλώσεις περί διαφθοράς για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι ο κ. Χάμπεκ δεν υποκλίθηκε μπροστά του, ενώ επισημαίνει ότι ο ισλαμικός νόμος δεν δέχεται τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και αυτό δεν θα αλλάξει.

«Θα παραδώσουμε (υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG), όσο πας παραγγείλουν», δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ σε συνέντευξή του στην BILD, αναφερόμενος στη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες και διευκρινίζει ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μέγιστη ποσότητα» για το Κατάρ, το οποίο, όπως λέει, κατασκευάζει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο για τη μεταφορά του LNG του.

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ΛΟΑΤΚΙ+ και ξένους εργαζόμενους, ο Σαάντ Σαρίντα αλ-Καάμπι αναφέρει ότι «όταν ήρθε εδώ στο Κατάρ, το μόνο για το οποίο μίλησε ήταν το εάν θα μπορούσαμε να παραδώσουμε περισσότερο φυσικό αέριο». Σε ερώτηση ωστόσο της BILD στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, εκπρόσωπος του κ. Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι στο Κατάρ ο υπουργός «συζήτησε επίσης το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αξιών».

Ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου δηλώνει ακόμη ότι η χώρα του προσπαθούσε «εδώ και χρόνια» να συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με τη Γερμανία. «Λόγω της πράσινης πίεσης όμως, η Γερμανία τα τελευταία χρόνια δεν ήθελε φυσικό αέριο και LNG», προσθέτει και κάνει λόγο για «στροφή 180 μοιρών από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη χώρα του, ο κ. αλ- Καάμπι εξηγεί: «Αν θέλουν να επισκεφθούν το Κατάρ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Παρευρίσκονται στο Μουντιάλ και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Αλλά: ως μουσουλμάνοι, πιστεύουμε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι αποδεκτοί στη θρησκεία μας.

Ο ισλαμικός νόμος δεν το δέχεται. Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνοι στον κόσμο. Δεν μπορείς να αλλάξεις ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους (…) Είμαστε υπερήφανοι για τη θρησκεία μας». Σχολιάζοντας μάλιστα την κριτική που ασκείται από τη Γερμανία στην πολιτική του Κατάρ, ο υπουργός του εμιράτου ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα στο Κατάρ για να ικανοποιηθεί η Δύση – αυτό είναι απαράδεκτο».

Αναφερόμενος στο θέμα της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ απορρίπτει την πρόσφατη δήλωση του Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι «μόνο ως αποτέλεσμα διαφθοράς μπορεί να εξηγηθεί» η ανάθεση στο εμιράτο. «Όταν κάποιος κατηγορεί για διαφθορά, θα πρέπει να φέρει και αποδείξεις.

Ο Χάμπεκ θα πρέπει να σέβεται περισσότερο το Κατάρ και τον λαό του Κατάρ», τονίζει ο κ. αλ-Καάμπι, ο οποίος πάντως διαψεύδει τα σχόλια περί υπόκλισης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας μπροστά του, κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ. «Δεν μου αρέσει αυτή η φωτογραφία, διότι δείχνει ότι υποκλίνεται μπροστά μου. Αυτό δεν έγινε καθόλου έτσι. Ο υπουργός μπήκε στο δωμάτιο και ήθελε να πει ένα “γεια”. Αλλά μιλούσα στο τηλέφωνο και εκείνος δεν γνώριζε αν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνήθειες για τον χαιρετισμό. Αλλά δεν υποκλίθηκε. Δεν έγινε κάτι τέτοιο και είναι λάθος να φαίνεται ότι έγινε», διευκρινίζει.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, η οποία επισκέφθηκε το Κατάρ και παρακολούθησε ζωντανά τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας της εναντίον της Ιαπωνίας, φορώντας το «απαγορευμένο» περιβραχιόνιο «One Love», ο αλ-Καάμπι σχολιάζει: «Δεν πιστεύω ότι άρεσε στον κόσμο. Αν εγώ, ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, επισκεπτόμουν μια άλλη χώρα γνωρίζοντας ότι αυτή η χώρα δέχεται επιθέσεις λόγω της συγκεκριμένης χειρονομίας, θα το σεβόμουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης