today-is-a-good-day
9.4 C
Athens

Μ.Κύρκος: Το Ποτάμι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών

Στο Στρασβούργο «είδαμε έναν πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου έχει ολοκληρώσει την πορεία από τα μνημόνια» και «οι Ευρωπαίοι είδαν μια χώρα που έχει βγει από την επιτροπεία και αναζητεί το δικό της δρόμο» επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Ευρωπης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη Τρίτη. Και συμπληρώνει πως «τα μνημόνια ήταν ευρωπαϊκό λάθος. Δηλαδή όχι λάθος που το υπογράψαμε, αλλά λάθος συνταγή για την Ελλάδα- και ο δείκτης παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας μας επιβεβαιώνει, κατρακυλάμε δέκα-δέκα τις θέσεις ανά χρονιά».

Αναφερόμενος στα μέτωπα της επόμενης μέρας για τις ευρωκλογές, που οριοθέτησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο κ. Κύρκος τόνισε ότι η σύγκρουση με το «αυγό του φιδιού» «είναι πολύ σκληρή γιατί καθορίζει το μέλλον της Ευρώπης πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές».

Ερωτηθείς αν το Ποτάμι θα στηρίξει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε κατ΄αρχάς πως την κρίνει «με πολύ θετικό πρόσημο -παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης», «είναι θετική και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και για την ειρήνη της περιοχής μας» και προσέθεσε πως αν η Συμφωνία φτάσει στη Βουλή, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Ποτάμι θα την ψηφίσει».

Όσον αφορά στην πολιτική συμμαχιών του Ποταμιού στις επόμενες εκλογές, εκτιμά ότι δεν θα πάει σε συμμαχία με κανένα κόμμα προεκλογικά, «πιστεύω ότι θα δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας». Και σημειώνοντας πως «πολλά πράγματα η κυβέρνηση τα πέρασε επειδή είναι το Ποτάμι στη Βουλή» ξεκαθαρίζει ότι «το Ποτάμι, σε οποιαδήποτε Βουλή, ένα νομοσχέδιο που είναι θετικό θα το ψηφίσει ανεξαρτήτως από πού προέρχεται».

Από κει κα πέρα θεωρεί πως το μετεκλογικό σκηνικό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. «Δεν πιστεύω στην αυτοδυναμία της ΝΔ και υπάρχει πάντα και το μεγάλο ερωτηματικό που λέγεται επόμενες εκλογές με απλή αναλογική» και «αν πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική δεν υπάρχει άλλη επιλογή διακυβέρνησης, παρά τα δυο μεγάλα κόμματα να τα βρουν και να συμφωνήσουν» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αλλά εγώ περιμένω να δω αν το Ποτάμι θα είναι στη Βουλή -θα δώσω τη μάχη για αυτό- να δω ποια θα είναι η πραγματική απεικόνιση των πολιτικών δυνάμεων -που δεν είναι αυτή των δημοσκοπήσεων. Και να δούμε πραγματικά πώς δεν θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε κυβέρνηση προοπτικής. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο τρομακτικά -και το ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές είναι ένα μικρό μέρος μόνο, του προβλήματος- που πάρα πολύ γρήγορα οποιαδήποτε κυβέρνηση θα θέλει ευρύτερη στήριξη».

Τέλος, όσον αφορά στον δικό του ρόλο δηλώνει «θέλω να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, αλλά φυσικά είναι στα χέρια του προέδρου του κόμματος». «Πιστεύω πως βοήθησα το Ποτάμι από αυτή τη θέση, αλλά βοήθησα και όσο μπορούσα και τον τόπο […] και πραγματικά θα ήθελα να συμμετέχω στις επόμενες ευρωεκλογές».

Ακολουθεί η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μιλτιάδη Κύρκου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κύριε Κύρκο ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο Στρασβούργο υπήρξε μια ομιλία του πρωθυπουργού την οποίαν παρακολουθήσατε. Ποια είναι η πρώτη εκτίμησή σας;

Απ.: Ήταν η δεύτερη ομιλία του κ. Τσίπρα που είχα τη χαρά να παρακολουθήσω. Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2015, άρα πριν το δημοψήφισμα. Η διαφορά των δυο ομιλιών δείχνει και τη διαφορά, το δρόμο που διένυσε η χώρα μας από τότε. Τότε ήμασταν στα όρια του γκρεμού με μια κυβέρνηση που κατά ένα μέρος της τουλάχιστον, πίεζε και δούλευε να πάμε προς μια κατεύθυνση χωρίς σωτηρία, ελπίζοντας σε ρώσικες παρεμβάσεις και άλλα παραμύθια. Και τώρα είδαμε έναν πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου έχει ολοκληρώσει την πορεία από τα μνημόνια. Εμείς συνεχίζουμε να λέμε ότι τα μνημόνια ήταν λάθος, ευρωπαϊκό λάθος. Δηλαδή όχι λάθος που το υπογράψαμε, αλλά λάθος συνταγή για την Ελλάδα- και ο δείκτης παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας μας επιβεβαιώνει, κατρακυλάμε δέκα-δέκα τις θέσεις ανά χρονιά. Αλλά τέλος πάντων αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκαν τα μνημόνια και οι Ευρωπαίοι είδαν μια χώρα που έχει βγει από την επιτροπεία και αναζητεί το δικό της δρόμο.

Ερ.: Έναν αλλαγμένο Τσίπρα όπως είπε και ο Εστεβάν Γκονθάλεθ Πονς, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος;

Απ.: Εντάξει, και ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε, και τα θέματα που άγγιζε, και προσπάθησε -αλλά σε αυτό πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσπάθεια- να οριοθετήσει καλά τα μέτωπα της επόμενης μέρας για τις ευρωεκλογές, που είναι η σύγκρουση με το «αυγό του φιδιού». Αλλά εκεί οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι τόσο καθαρές και για αυτό του έκανα και εγώ μια ερώτηση για να τον βοηθήσω.

Ερ.: Ερώτηση με πολλές αιχμές.

Απ.: Ερώτηση με πολλές αιχμές γιατί όταν ορίζεις με το ποιους είσαι, δείχνει και το ποιος είναι ο στόχος σου. Πολύ σωστά μιλά ο πρωθυπουργός για εμβάθυνση της Ευρώπης στη βάση της αλληλεγγύης, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι στην ίδια πολιτική ομάδα με τον κ. Μελανσόν, που είναι καθαρά αντιευρωπαίος και όταν τέθηκε το δίλημμα, Λεπέν ή Μακρόν είπε «δεν μπορώ να αποφασίσω». Η μάχη που έρχεται θα είναι πολύ σκληρή γιατί καθορίζει το μέλλον της Ευρώπης πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, πρέπει να έχουμε καθαρές θέσεις προς τους ψηφοφόρους μας.

Ερ.: Ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε τη μάχη ανάμεσα στις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις και στην άκρα Δεξιά και ζήτησε μια ευρεία συμμαχία. Εσείς εντάσσεστε ως Ποτάμι αλλά και ως Μίλτος Κύρκος σε αυτή την ευρεία συμμαχία ή το σκέφτεστε να ενταχθείτε;

Απ.: Είδατε που και εσείς δεν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε την κόκκινη γραμμή; Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ταυτόχρονα σε δυο κόκκινες γραμμές. Η μία είναι αυτή που περιλαμβάνει τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, μιλάμε για μια κοινωνική Ευρώπη, και η δεύτερη είναι -αυτό που μου απάντησε- ενάντια στο «αυγό του φιδιού», ενάντια στην ακροδεξιά. Αν είναι ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά είναι πολύ ευρύτερος από το προοδευτικό κομμάτι. Δεν μπορούμε να πούμε πως όλο το σύνολο των φιλελευθέρων -μην ξεχνάτε ότι έχουν και τους Γερμανούς μέσα- είναι προοδευτικοί, ή και ο Μακρόν -η Αριστερά δεν έχει αποφασίσει τι είναι αυτό το «φρούτο». Λοιπόν εγώ πιστεύω πως η κόκκινη γραμμή είναι η σύγκρουση με το λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Αν βάζουμε και λίγο προοδευτισμό και λίγο μάχη ενάντια στην ακροδεξιά, η συμμαχία μπορεί να περιλαμβάνει από ένα μέρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς – τονίζω ένα μέρος, χωρίς τους αντι-ευρωπαίους- μέχρι τις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς. Τότε θα μπορέσουμε να δούμε και ποιος είναι ο αντίπαλος που απειλεί. Είναι βόμβα για τα θεμέλια της ίδιας της Ένωσης, είναι η ακροδεξιά και οι αυταρχικές κυβερνήσεις που εμφανίζονται μία-μία σε διάφορα κράτη. Αυτό είναι ο αντίπαλος που πρέπει να το πάρουμε απόφαση μια και καλή.

Ερ.: Σε μια συνέντευξη που μου είχατε παραχωρήσει πριν από λίγους μήνες, πάλι εδώ, στο Στρασβούργο, είχατε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσετε από το Ποτάμι, να μην είστε ευρωβουλευτής αν το Ποτάμι ενταχθεί σε κάποιο κόμμα. Πώς βλέπετε να διαμορφώνετε η πολιτική συμμαχιών του Ποταμιού, με δεδομένο ότι κάποια στελέχη του φαίνεται να κοιτούν προς τη ΝΔ, κάποια άλλα προς το ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Αυτό που σας είχα πει τότε είναι πως αν το Ποτάμι κατεβεί με το Κίνημα Αλλαγής εγώ δεν θα είμαι ευρωβουλευτής. Ήμουν καθαρός και μέσα από μια επίπονη διαδικασία, που πραγματικά πλήγωσε και τις δυο πλευρές, χωρίσαμε από το Κίνημα Αλλαγής. Φάνηκε πώς δεν υπήρχε περιθώριο για μια κοινή πορεία. Το Ποτάμι έχει το συνέδριό του το φθινόπωρο για να εξετάσει τις καλύτερες συνθήκες για μια αυτόνομη κάθοδο- δεν πιστεύω ότι θα πάμε σε συμμαχία με κανένα κόμμα προεκλογικά, πιστεύω ότι θα δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν έχουμε μόνο ένα καθαρό μήνυμα, έχουμε και μια πενταετή καλή παρουσία, πολύτιμη για τον τόπο μέσα στη Βουλή. Πιστεύω ότι οι πολίτες ανεξάρτητα του αν γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν πολλές ή λίγες από τις θέσεις μας, αυτήν την πορεία την έχουν αντιληφθεί. Πάρα πολλά πράγματα η κυβέρνηση τα πέρασε επειδή είναι το Ποτάμι στη Βουλή. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Το Ποτάμι, σε οποιαδήποτε Βουλή, ένα νομοσχέδιο που είναι θετικό θα το ψηφίσει ανεξαρτήτως από πού προέρχεται. Άρα πιστεύω πως αυτό κάναμε -όχι μόνο το είπαμε, το κάναμε κιόλας και ξανά και ξανά. Αυτό πιστεύω πως θα δώσει, όταν έρθει η ώρα, ψήφους στο Ποτάμι δυσανάλογους από την ελκτική δύναμη των θέσεών του, γιατί πραγματικά οι πολίτες εκτιμούν και την παρουσία σου.

Ερ.: Στην πρώτη φάση το Ποτάμι θα στηρίξει στη Βουλή τη συμφωνία για το ονοματολογικό;

Απ.: Έχουμε ξεκαθαρίσει, το θέμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφορά τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε κυβερνητικός εταίρος, άρα δεν μπαίνουμε σε καμιά τέτοια συζήτηση, το πώς έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν τη χώρα κάποια στιγμή σε εκλογές. Όμως αν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία κρίνω με πολύ θετικό πρόσημο -παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και παρά τον τρόπο, που θα μπορούσε να είναι ευρύτατα εθνικός, αλλά κρίνοντας από αυτήν καθεαυτή τη Συμφωνία -και είδατε και στο Ευρωκοινοβούλιο πόσο θετικά υποδέχθηκαν όλες οι παρατάξεις αυτή τη συμφωνία. Εγώ λέω, λοιπόν, πως αν η Συμφωνία αυτή φτάσει στη Βουλή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Ποτάμι θα την ψηφίσει. Το σημαντικό είναι οι δυο κυβερνητικοί εταίροι πώς έχουν αποφασίσει να περάσουν τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές

Ερ.: Από ό,τι φαίνεται το προεκλογικό σκηνικό θα διαμορφωθεί και με βάση τη συμφωνία για την ΠΓΔΜ. Ο κ. Καμένος επανέλαβε την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία αυτή-με ό,τι αυτό σημαίνει. Το Ποτάμι θα μπορούσε να αναδειχθεί σε νέο εταίρο της κυβέρνησης;

Απ.: Αυτό που σας απάντησα πριν είναι πως οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν φτιάξει το πρόγραμμά τους μέχρι τις εκλογές και σε αυτό δεν συμπεριλαμβανόμαστε εμείς. Εμείς, όπως κάναμε σε όλα τα νομοσχέδια, επειδή κρίνουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και για την ειρήνη της περιοχής μας, θα την ψηφίσουμε. Άρα είναι καθαρή η θέση του Ποταμιού, δεν μπορεί να μπει σε μια κουβέντα κυβερνητικών συμμαχιών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν πάψει να έχει πλειοψηφία στη Βουλή, θα προχωρήσει σε εκλογές. Αλλά θα ήταν ευχής έργον η συμφωνία να έρθει στη Βουλή. Δεν χρειάζεται η ψήφος του κ. Καμμένου, έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει. Καθένας μετριέται με βάση και σε βάθος ιστορίας. Εμείς πιστεύουμε πως η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει τη Συμφωνία.

Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται σημαντικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση ανάδειξης της ΝΔ ως πρώτου κόμματος, το Ποτάμι στη μετεκλογική Βουλή θα μπορούσε να μετάσχει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ; Και αν ναι, με ποιους όρους;

Απ.: Πιστεύω πως το μετεκλογικό σκηνικό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν πιστεύω στην αυτοδυναμία της ΝΔ και υπάρχει πάντα και το μεγάλο ερωτηματικό που λέγεται επόμενες εκλογές με απλή αναλογική. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις που λένε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο συνασπισμό, υποχρεωτικό. Διότι αν πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική δεν υπάρχει άλλη επιλογή διακυβέρνησης, παρά τα δυο μεγάλα κόμματα να τα βρουν και να συμφωνήσουν. Η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμα έναν δρόμο, που είναι οι κάθετες αντιπαραθέσεις να εξαφανιστούν. Και αυτές εξαφανίζονται μόνο όταν η ανάγκη σε φέρνει να συνεργαστείς. Δεν λέω ότι είναι η καλύτερη λύση, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη λύση, γιατί έχουμε δει πολλούς πολιτικούς να βάζουν μπροστά το προσωπικό συμφέρον, το συμφέρον του κόμματός τους, και όχι της χώρας. Αλλά εγώ περιμένω να δω αν το Ποτάμι θα είναι στη Βουλή -θα δώσω τη μάχη για αυτό- να δω ποια θα είναι η πραγματική απεικόνιση των πολιτικών δυνάμεων -που δεν είναι αυτή των δημοσκοπήσεων. Και να δούμε πραγματικά πώς δεν θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε κυβέρνηση προοπτικής. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο τρομακτικά -και το ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές είναι ένα μικρό μέρος μόνο, του προβλήματος- που πάρα πολύ γρήγορα οποιαδήποτε κυβέρνηση θα θέλει ευρύτερη στήριξη.

Ερ.: Και μια τελευταία ερώτηση κύριε Κύρκο. Εσείς θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής στις επόμενες ευρωεκλογές ή θα δοκιμάσετε την τύχη σας στην εσωτερική πολιτική σκηνή;

Απ.: Όχι εγώ θέλω να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, αλλά φυσικά είναι στα χέρια του προέδρου του κόμματος. Έχουμε στην Ελλάδα δώσει αυτό το προνόμιο στους αρχηγούς, να καθορίζουν το ψηφοδέλτιο. Άρα κρατάνε και το μαχαίρι και το πεπόνι. Εγώ πάντως πραγματικά πιστεύω πως βοήθησα το Ποτάμι από αυτή τη θέση, αλλά βοήθησα και όσο μπορούσα και τον τόπο. Είμαι περήφανος, μπορώ να πω, και για μένα και για τον Γιώργο Γραμματικάκη και πραγματικά θα ήθελα να συμμετέχω στις επόμενες ευρωεκλογές.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ