today-is-a-good-day
11.7 C
Athens

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την υπογραφή του Mνημονίου Kατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές μνημόνιο κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα. Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου, καθιστά σαφές.

Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει πως «απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στοχεύει να καλύψει το «πιο πρόσφατο σκάνδαλο» της στη Λιβύη με το μνημόνιο κατανόησης (MoU) που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος στο Κάιρο στους τομείς της Αεροναυπηγικής και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Aνέφερε ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές που υπηρετούν τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι περιοχές δεν είναι περιοχές κυριαρχίας βάσει του διεθνούς δικαίου». Επίσης, είπε, ότι οι χώρες είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται αν οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοκαλύπτουν η μία την άλλην και ισχυρίστηκε ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης, που έχουν ανακηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, συγκρούονται μεταξύ τους. Τέλος, ο Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε ότι οι αξιώσεις κυριαρχίας της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι αντίθετες με τη Σύμβαση SAR.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ