today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Όμιλος ΟΤΕ: στρατηγικές προτεραιότητες η Ψηφιακή Κοινωνία για Όλους και η Συμπερίληψη με Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία

Η νέα ψηφιακή εποχή που διανύουμε έχει ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές και έχει φέρει στο προσκήνιο δυνατότητες που παλαιότερα ίσως να φάνταζαν μακρινές. Βασική προϋπόθεση για την είσοδό μας σε αυτήν τη νέα εποχή αποτελεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία και η χρήση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, που διευκολύνουν την καθημερινότητα και ενισχύουν την οικονομία. 

Σε έναν τέτοιο κόσμο, και με όχημα την τεχνολογία, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες: υπερσύγχρονα δίκτυα, γρήγορο ίντερνετ, online υπηρεσίες και εξυπηρέτηση, ευκαιρίες για μάθηση και προσωπική ή επαγγελματική εξέλιξη, χωρίς διακρίσεις.

(από αριστερά) Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, κα. Ντέπη Τζιμέα και η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ, κα. Σταυρούλα Αγγελοπούλου

Μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες είναι ο Όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος έχει σκοπό να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους και έχει ενσωματώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του, εδώ και αρκετά χρόνια,. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Όμιλο ΟΤΕ και πρόσφατα παρουσιάστηκε το όραμα και οι στρατηγικές προτεραιότητές του, για να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «Οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας, μέχρι τα ICT έργα που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας». 

Οι στρατηγικές προτεραιότητες επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες: στην Κλιματική Ουδετερότητα, την Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας, τη Συμπερίληψη και τις Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία και την Ψηφιακή Κοινωνία για όλους. 

Για τη δημιουργία της ψηφιακής κοινωνίας για όλους, ο Όμιλος ΟΤΕ ακολουθεί δύο βασικές κατευθύνσεις δράσης: την ψηφιακοποίηση της χώρας με έργα μεγάλης εμβέλειας και την ψηφιακή συμπερίληψη όλων των πολιτών.

Τα δίκτυά του Ομίλου ΟΤΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ψηφιακής κοινωνίας. Μέχρι σήμερα, έχει περάσει πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών, κι έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, ενώ του 5G, θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Όσον αφορά στην ψηφιακή συμπερίληψη, από την υλοποίηση περισσότερων από 45 πρωτοβουλιών του Ομίλου ΟΤΕ, επωφελήθηκαν πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι μόνο το 2021. Στόχος του Ομίλου, είναι να ξεπεράσει τους 10 εκατ. επωφελούμενους σε μία τετραετία. 

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες ψηφιακής συμπερίληψης ξεχωρίζει η παροχή δωρεάν Wi Fi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι δράσεις Εκπαιδευτικής Ρομποτικής-STEM, με 200.000 παιδιά και εκπαιδευτικούς από σχολεία όλης της χώρας να έχουν επωφεληθεί τα τελευταία 8 χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεισφορά του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο διεξάγει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία έχουν συμμετάσχει πάνω από 6.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί τα τελευταία 3 χρόνια. Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το πρόγραμμα #GrowYourBusiness. Μέχρι σήμερα, από τις δράσεις του προγράμματος, έχουν επωφεληθεί δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. 

Παράλληλα για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης στην εργασία, ο Όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί Κώδικες και Πολιτικές, όπως η Πολιτική Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης και ο Κώδικας Δεοντολογίας, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα τη θέση του ομίλου για μηδενική ανοχή στις διακρίσεις. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί και η ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων του μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη, καθώς και για την εξάλειψη των ασυνείδητων προκαταλήψεων (unconscious biases). 

Επίσης, ο Όμιλος ΟΤΕ στηρίζει και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και φορείς που προωθούν και στηρίζουν αυτά τα θέματα, όπως η Χάρτα Διαφορετικότητας στην Ελλάδα, της οποία αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Τα αποτελέσματα όλης αυτής της μακροπρόθεσμης προσπάθειας για συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες στην εργασία αποτυπώνονται και στη συμμετοχή του στον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index, τα 3 τελευταία χρόνια. 

Βασικές Δεσμεύσεις για το Μέλλον

O Όμιλος ΟΤΕ, βάσει των στρατηγικών προτεραιοτήτων, έχει θέσει πέντε βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον

  • Κλιματική Ουδετερότητα από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040. 
  • Μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022.
  • Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024.
  • Τουλάχιστον 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.
  • Πάνω από 10 εκατ. επωφελούμενοι από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψης από το 2021 έως το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ