today-is-a-good-day
14.4 C
Athens

Νορβηγία: Για τον Πούτιν, η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια την χρήση τους

Η Δύση οφείλει να ακούσει προσεκτικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν κάνει λόγο για την χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά οφείλει επίσης να θυμάται ότι είναι πιο χρήσιμο γι’αυτόν να απειλεί για την χρήση τους παρά να κάνει το βήμα, δηλώνει στο Reuters ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας.

Ο στρατηγός Ερικ Κριστόφερσεν μίλησε πριν από την έναρξη των πυρηνικών ασκήσεων ρουτίνας του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα. Η Ρωσία σχεδιάζει να διεξαγάγει τις δικές της σύντομα.

Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μοιράζεται κοινά σύνορα με την Ρωσία στην Αρκτική.

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να ακούσουμε τι λέει. Κατά δεύτερον, δεν έχει κανέναν λόγο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα…Δεν υπάρχει απειλή για την υπαρξιακή ασφάλεια της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, δεν έχει λόγο να τα χρησιμοποιήσει», λέει.

Για τον Πούτιν, η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων «έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια την χρήση τους».

Αρα, η απειλή «έχει χάσει πολλή από την αξία της. Πρόκειται για την αποτροπή, όπως κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πρόκειται για την διασφάλιση ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα και το δείχνει σε μας, τον υπόλοιπο κόσμο, ότι μπορεί να το κάνει», λέει ο νορβηγός στρατηγός.

Οταν ερωτάται αν πιστεύει πως η Ρωσία είναι τώρα πιο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε σχέση με πριν, ο Ερικ Κριστόφερσεν λέει ότι ο Πούτιν ακολουθεί το ρωσικό στρατηγικό δόγμα περί χρήσης πυρηνικών όπλων όταν η ίδια η ύπαρξη της χώρας θα βρεθεί σε κίνδυνο.

«Ακολουθεί το δόγμα του. Αρα, αν υπάρξει πυρηνική επίθεση στην Ρωσία, αναμφίβολα. Αν υπάρξει υπαρξιακή απειλή κατά της Ρωσίας, αναμφίβολα», λέει.

Η Αρκτική είναι η βάση του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας, της βασικής της δύναμης μάχης στην περιοχή και έχει την ευθύνη της ικανότητας του δεύτερου πυρηνικού πλήγματος της Ρωσίας – της ικανότητας να απαντήσει σε μία πυρηνική επίθεση χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά της όπλα κατά του επιτιθέμενου.

Η Μόσχα πραγματοποίησε άσκηση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής στις 19 Φεβρουαρίου, πέντε ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζει ο νορβηγός στρατηγός.

«Συνήθως αυτό δεν το κάνουν το φθινόπωρο…αυτό φυσικά είναι ένδειξη», λέει, αναφερόμενος στην σχεδιαζόμενη ρωσική πυρηνική άσκηση. «Η σημασία της πυρηνικής αποτροπής για την Ρωσία σε σχέση με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία έχει αυξηθεί».

Από τις 24 Φεβρουαρίου και την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ρωσίας έχει μειώσει τις χερσαίες δυνάμεις της στην Αρκτική στέλνοντάς τις στην Ουκρανία και ξέρει ότι κάνοντας αυτό δεν διατρέχει κίνδυνο, λέει ο Ερικ Κριστόφερσεν.

«Μπορεί να μετακινήσει όλες τις χερσαίες του δυνάμεις από όλα τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ και να τις χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία, χωρίς να φοβάται ότι θα δεχθεί επίθεση, διότι γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ρωσία».

Αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό, λέει.

«Δεν βλέπουμε πλέον αναπτύξεις ομάδων μάχης μεγέθους τάγματος (1.000 άτομα), έχουν υποβιβασθεί σε ομάδες μάχης μεγέθους λόχου (200 άτομα)», λέει ο νορβηγός στρατηγός προσθέτοντας ότι η Ρωσία μπορεί να ανασυστήσει γρήγορα τις χερσαίες δυνάμεις της, με το δεδομένο ότι εκπαιδεύει περί τους 250.000 κληρωτούς κάθε χρόνο.

«Αν γυρίσετε μόνο τέσσερα χρόνια πίσω, μιλάμε για ένα εκατομμύριο στρατιώτες και, κατά την άποψή μου, η εκπαίδευσή τους είναι ακόμη πρόσφατη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ