Ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεν προσεκλήθη στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ASEAN που θα διεξαχθεί στην Πνομ Πενχ από τις 10 ως τις 13 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Καμπότζης.
Η χώρα αυτή, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), της οποίας είναι μέλος η Μιανμάρ, ζήτησε από το Ναϊπιντάου να αποστείλει “έναν εκπρόσωπο που δεν ασκεί πολιτικό αξίωμα”, αλλά η χούντα “αρνήθηκε να αποστείλει κάποιον”, δήλωσε ο Τσουμ Σούνρι.
“Η συμμετοχή της Μιανμάρ στις συνόδους σε υψηλόβαθμο επίπεδο συνδέθηκε με την πρόοδο στην επίτευξη μιας συναίνεσης πέντε σημείων”, διευκρίνισε ο Σούνρι.
Η συμφωνία αυτή, η οποία συνήφθη τον Απρίλιο του 2021 ανάμεσα στη χούντα και την ASEAN, είχε στόχο να δοθεί τέλος στη βία στη χώρα, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι τον περσινό Φεβρουάριο.
Η συμφωνία περιελάμβανε αίτημα για διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ASEAN ως μεσολαβητή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ASEAN, εκτός αυτού της Μιανμάρ, εξέφρασαν τον Αύγουστο την “βαθιά τους απογοήτευση” για την “περιορισμένη” πρόοδο στην υλοποίηση αυτού του οδικού χάρτη.
“Είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις μας και εξακολουθούμε να αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ θα βελτιωθεί, ώστε η χώρα να επιστρέψει ως αναπόσπαστο μέλος της ενωμένης οικογένειάς μας της ASEAN”, διευκρίνισε ο Τσουμ Σούνρι.
Οι χώρες μέλη της ASEAN είχαν αποκλείσει τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και από την προηγούμενη σύνοδό τους κορυφής, τον Οκτώβριο του 2021, μετά την άρνηση του επικεφαλής της χούντας να επιτρέψει σε ειδικό απεσταλμένο να συναντήσει την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία κρατείται μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Μιανμάρ από τον στρατό.
Η χούντα προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων αγανάκτισης από τη διεθνή κοινότητα έπειτα από αεροπορική επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά στις 16 Σεπτεμβρίου σε σχολείο χωριού στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.