Προκειμένου να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη κυριαρχία των τεχνολογικών και ιντερνετικών κολοσσών, η Γερμανία προσπαθεί να περιορίσει το αποτύπωμα τους αυξάνοντας και αλλάζοντας τους αντιμονοπωλιακούς της νόμους. Όπως αναφέρει το Reuters η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να περιορίσει την δυνατότητα των Αμερικανικών κολοσσών να εξαγοράζουν κατά το δοκούν τους μικρότερους αντιπάλους τους. Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές διαμαρτυρίας εναντίον των μεγάλων ινερνετικών εταιρειών, επειδή έχουν γίνει τεράστιες και όλο και πιο ισχυρές.
Η προσπάθεια περιορισμού τους έρχεται ύστερα από μελέτη που ανέθεσε ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη για να εμποδίσουν τις μεγάλες εταιρείες να αποκτήσουν μονοπωλιακό καθεστώς. Όπως αναφέρει η μελέτη, ο ίδιος ο τρόπος που λειτουργεί το ίντερνετ επιτρέπει την δημιουργία μονοπωλίων και αυτό θα μπορούσε να εμποδιστεί, για παράδειγμα, από την αποτροπή ή την απαγόρευση στις εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας.
Ο Altmaier υποστήριξε επίσης ότι οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να μπλοκάρουν τις συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παικτών, καθώς ενδέχεται να παραγκωνίσουν τους ανταγωνιστές τους. “Ο στόχος μου είναι να καταστήσω αποτελεσματικότερο το δίκαιο του ανταγωνισμού”, δήλωσε. “Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των δυνατοτήτων ανάπτυξης των γερμανικών και ευρωπαϊκών πλατφορμών και να αποτρέψουμε την κατάχρηση της ισχύος στην αγορά”.
Τα μέτρα που έχει στην ατζέντα του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη χώρα, καθώς μια ευρέως διαδεδομένη άποψη στην Γερμανία είναι πως οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα έπρεπε να είχαν εμποδίσει τις εξαγορές του Instagram και του WhatsApp από το Facebook το 2012 και το 2014 αντίστοιχα.
Η μελέτη του Altmaier σημείωσε ότι το Facebook, μέσω των διάφορων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, έχει συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες, ενώ η ευρωπαϊκή ηγέτιδα της βιομηχανίας, η Γερμανία, δεν έχει ακόμη δημιουργήσει μια εταιρεία τέτοιας κλίμακας. Η μελέτη περιγράφει επίσης προτάσεις που απαιτούν από τις κυρίαρχες εταιρίες του διαδικτύου να μοιράζονται τα δεδομένα που χρησιμοποιούν, επιτρέποντας στους ανταγωνιστές τους να αναπτύσσουν λογισμικό παρόμοιο με το πρότυπο της αγοράς.
Όπως αναφέρει το Reuters, βάσει των συστάσεων της έκθεσης, ο Altmaier θα επιχειρήσει να συστήσει μια επιτροπή για την εκπόνηση μεταρρυθμίσεων στο γερμανικό νόμο περί ανταγωνισμού. Προς το παρόν το Ομοσπονδιακό Γραφείο της Γερμανίας για τα καρτέλ, εξετάζει τις δραστηριότητες του Facebook και τον τρόπο που το διάσημο κοινωνικό δίκτυο συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών του, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει δράση εναντίον του.