today-is-a-good-day
17 C
Athens

Φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας – 140 δισ. ευρώ η στήριξη στα κράτη-μέλη

Υποσχόμενη της συνέχιση της «αμέριστης αλληλεγγύης» της Ευρώπης προς την Ουκρανία και σθεναρότητα απέναντι στην Μόσχα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε σήμερα την διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει σε εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τίμησε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα στην οποία όρθιοι οι ευρωβουλευτές επεφύλαξαν θερμό χειροκρότημα.

«Αγαπητή Ολένα, χρειαζόταν τεράστιο θάρρος για να αντισταθείτε στην ωμότητα του Πούτιν. Κι’ εσείς βρήκατε αυτό το θάρρος», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας, ανακοινώνοντας ότι θα αναχωρήσει για το Κίεβο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ομιλία της στο Στρασβούργο, για να συζητήσει με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «λεπτομερώς» την συνέχιση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Στέκομαι εδώ μπροστά σας κινούμενη από την πεποίθηση ότι, χάρη στο θάρρος σας και στην αλληλεγγύη μας, ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα νικήσει», δήλωσε η πρόεδρος ης Κομισιόν μιλώντας διαδοχικά στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

«Η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία θα παραμείνει αμέριστη», υποσχέθηκε επιμένοντας στο γεγονός ότι δεν είναι η ώρα για κατευνασμό και ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας είναι πρόκειται να αρθούν σύντομα.

Πλαφόν στα υπερκέρδη

Κατά την ομιλία της που διήρκεσε περί την μία ώρα, η πρόεδρος έδωσε σημαντική θέση στο θέμα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που ο καλπάζων πληθωρισμός απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει σε πλήρη και εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν με ύφος αυστηρό και υπό τα διαδοχικά χειροκροτήματα του Ημικυκλίου.

«Πέραν της άμεσης κρίσης, οφείλουμε να σκεφτούμε το μέλλον. Η σημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι πλέον δίκαιη για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε χαμηλό κόστος. Κατά συνέπεια, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την κυρίαρχη επήρεια του φυσικού αερίου», είπε.

Η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια θα αποφέρει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούν να τα ανακατανείμουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνέλθουν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου για να αποφανθούν επί του έκτακτου σχεδίου που προτείνει η Κομισιόν, ορισμένα μέτρα του οποίου ήδη διχάζουν τους 27 που βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές ενεργειακές πραγματικότητες.

Προτεραιότητα στο υδρογόνο

Είναι η τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της που η πρόεδρος της Κομισιόν εκφωνεί την ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά φέτος σε μία πολύ διαφορετική συγκυρία: εδώ και ένα χρόνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ενισχυμένη από την ενιαία ευρωπαϊκή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της Covid.

Πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και του θέματος των τιμών της ενέργειας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία δημόσιας τράπεζας επενδύσεων αφιερωμένης στην ανάπτυξη του υδρογόνου, με την ικανότητα επένδυσης τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς αυτής της αγοράς που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη .

«Πρέπει να περάσουμε από την λιανική στην χονδρική αγορά (…) θέλουμε θα παραγάγουμε δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ετησίως μέχρι το 2030».

Αυτό απαιτεί την πλήρωση του ελλείμματος επενδύσεων, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν δίνοντας την διαβεβαίωση ότι αυτή η δημόσια τράπεζα θα συμβάλει επίσης ως εγγυήτρια της αγορά υδρογόνου.

Δεσμεύθηκε επίσης για την συγκρότηση «στρατηγικών αποθεμάτων» για την αποφυγή της διακοπής της τροφοδοσίας σε ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες για την βιομηχανία της, κυρίως σε σπάνιες γαίες και λίθιο, η παγκόσμια προσφορά των οποίων ελέγχεται από την Κίνα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διπλασιάσει τα μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών την επόμενη χρονιά με την αγορά δέκα ελαφρών αμφιβίων αεροσκαφών και τριών επιπλέον ελικοπτέρων.

«Αυτό το καλοκαίρι, στείλαμε αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Σουηδία ή την Ιταλία για να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές στην Γαλλία και την Γερμανία. Αλλά, καθώς τα επεισόδια γίνονται πιο συχνά και έντονα, η Ευρώπη θα έχει ανάγκη περισσότερα μέσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ