Την πρώτη θέση παγκοσμίως στην φορολογία διεκδικεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική πολιτική, στην οποία επισημαίνεται πως μόνο στην χώρα μας αυξήθηκαν τόσο πολύ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι.
Σύμφωνα με την έκθεση, στην διετία 2015-2016 η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος. Οριακή μείωση, 0,2%-0,3% καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε την μικρότερη ανάπτυξη. Οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν κατά 5% το 2016 αλλά η Οικονομία “κόλλησε” στο μηδέν μετά και την νέα ύφεση το 2015. Σε όλο, σχεδόν, τον υπόλοιπο κόσμο το ΑΕΠ των κρατών σημείωνε άνοδο.
Επίσης, το 2015-2016 στην Ελλάδα, όσο σε καμία άλλη χώρα, οι φόροι αυξήθηκαν και οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν, όχι όμως ορθολογικά, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν απλώς χειρότερες. Ταυτόχρονα με τις επιδόσεις αυτές, το 2017 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια και στην μακροχρόνια ανεργία των νέων με ποσοστό 73% όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες ήταν 31%.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στα φορολογικά αντίμετρα που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2020, ως αντιστάθμισμα για την μείωση του αφορολογήτου για τα οποία όμως επισημαίνεται ότι εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές.