today-is-a-good-day
27.3 C
Athens

Χιλιάδες υπογραφές πολιτών για να μην καταργηθούν τα Λατινικά

Η κοινωνία των πολιτών φαίνεται ότι ανέλαβε να δώσει τη λύση στην ιδεοληπτική πρωτοβουλία του μαρξιστή υπουργού Παιδείας ο οποίος αποφάσισε εν μία νυκτί να καταργήσει τα Λατινικά από την κλασική εκπαίδευση.

Τις τελευταίες ώρες διακινείται το ακόλουθο ψήφισμα που υπογράφουν ενεργοί πολίτες και το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, η απόφαση του Υπουργείου για κατάργηση των Λατινικών ως εξεταζόμενου μαθήματος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι εσφαλμένη, αντιεπιστημονική και οπισθοδρομική. Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στις κλασικές σπουδές στη χώρα μας και οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου. Ζητούμε την ανάκληση αυτής της απόφασης και την αποκατάσταση των Λατινικών στην προγενέστερή τους θέση με παράλληλη ενίσχυση και αναβάθμιση της διδασκαλίας τους στο Λύκειο.

Dear Mr Minister, the decision to abolish Latin from the National Examinations for admission to higher education is wrong, unscientific and unprogressive. It causes a deadly blow to classical studies in Greece and leads to further degradation of the quality of studies at the Greek Lykeion.
We urge you for the revocation of this decision, the restoration of Latin to its previous position and the enhancement of Latin teaching at the Greek Lykeion.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα μέσα σε λίγες ώρες έχουν υπογράψει περισσότεροι από 3.000 πολίτες

Εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων,  ο κ. Ιωάννης Χουντής μας δήλωσε: Η Ε.Ε.Φ διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση κατάργησης του μαθήματος των Λατινικών και την συνακόλουθη αντικατάστασή του από το μάθημα της Κοινωνιολογίας, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, κ.Κώστας Γαβρόγλου (3/9/2018).

Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή αντιβαίνει σε πανθομολογούμενες επιστημονικές, ιστορικές, πολιτισμικές και εκπαιδευτικές αιτίες με βάση τις οποίες η κατάργηση των λατινικών κρίνεται απαράδεκτη.

Ο διάλογος της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα δεν έλαβε ποτέ χώρα, ούτε οι αρμόδιοι φορείς, όπως η ΕΕΦ είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν στο Υπουργείο τις απόψεις τους.

Η Λατινική Γλώσσα συνθέτει από κοινού με την Αρχαία Ελληνική το σύνολο του Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού, εδιδάσκετο από το 1830 στα ελληνικά σχολεία με διάφορες μορφές, αποτελεί βάση των Νομικών Επιστημών ενώ η ορολογία της τροφοδοτεί σχεδόν όλες τις Θετικές Επιστήμες. Συμβάλλει δε στην ευρύτερη καλλιέργεια των νέων, οξύνει την κριτική τους σκέψη και διευρύνει τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των αρμοδίων για την αναβάθμιση του ρόλου των Λατινικών και την αναδιαμόρφωση του χαρακτήρα του μαθήματος.

Δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας έφτασαν στο ThePresident τόσο από μαθητές όσο και από ανθρώπους της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της νομικής επιστήμης κ.α.

Ένα επίσης σημαντικό επιχείρημα που παραθέτουν οι περισσότεροι είναι ότι στόχος της ιδεοληπτικής αυτής απόφασης είναι η απομάκρυνση της χώρας μας από τα Ευρωπαϊκά Ιδεώδη, μιας και η Λατινική γλώσσα θεωρείται βασικό συστατικό του Ευρωπαϊκού πολιτισμού

 

Όσοι θέλετε να υπογράψετε το ψήφισμα μπορείτε να μπείτε εδώ στην σελίδα που παρατίθεται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ