today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Νέες μάχες στη Λιβύη

Οι φονικές μάχες συνεχίζονται και σήμερα στα νότια προάστια της Τρίπολης και στις συγκρούσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν εμπλακεί και νέες ένοπλες ομάδες, επιτείνοντας τη σύγχυση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης, μιας χώρας που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος.

Αφού κατέρρευσε η συμφωνία εκεχειρίας που είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή, η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL) ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε “όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές” να συμμετάσχουν σε μια “διευρυμένη συγκέντρωση” αύριο Τρίτη προκειμένου να διεξαχθεί κατεπειγόντως “διάλογος για την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας” στην πρωτεύουσα.

Η UNSMIL δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το ποιοί θα συμμετάσχουν ή για το πού θα φιλοξενηθούν αυτές οι συνομιλίες. Όμως το έργο της προαναγγέλλεται δύσκολο, δεδομένου ότι στις συγκρούσεις μετέχουν πολλές, διαφορετικές οργανώσεις. Από τις 27 Αυγούστου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 47 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Ο Τζαλέλ Χασράουι, ειδικός σε θέματα Λιβύης, είπε ότι “είναι σχεδόν αδύνατον” να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι και οι τυχόν συμμαχίες μεταξύ των οργανώσεων είναι ακόμη πολύ εύθραυστες.

Αρχικά, στις εχθροπραξίες εμπλέκονταν πολιτοφύλακες που συνδέονται με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA, εδρεύει στην Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα) και η “7η Ταξιαρχία”, μια ένοπλη οργάνωση που έφτασε στην πρωτεύουσα από την πόλη Ταρχούνα και ισχυριζόταν μέχρι τότε πως και εκείνη συνδεόταν με την GNA. Σε ανακοινώσεις και βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, η “7η Ταξιαρχία” δήλωνε ότι είναι “ο εθνικός στρατός” και ότι διεξάγει “επιχείρηση απελευθέρωσης της Τρίπολης” από τους παραστρατιωτικούς. Η GNA διαβεβαιώνει ότι είχε δώσει εντολή διάλυσης της ομάδας αυτής τον περασμένο Απρίλιο.

Στη συνέχεια και άλλες ένοπλες ομάδες, που έφτασαν κυρίως από τη Μιζουράτα (200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) και ισχυρίζονταν ότι στηρίζουν την “7η Ταξιαρχία”, ενεπλάκησαν με τη σειρά τους σε μάχες εναντίον των δυνάμεων που στηρίζουν την GNA.

Σήμερα το πρωί ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις στην Τρίπολη.

Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Ουσάμα Άλι, έκανε λόγο για συγκρούσεις στην περιφέρεια της πόλης, προσθέτοντας ότι οικογένειες έχουν παγιδευτεί στην περιοχή λόγω των μαχών.

Στο κέντρο της πόλης, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι η κατάσταση ήταν σχεδόν φυσιολογική, αν και πολλοί εξέφραζαν φόβους για λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων, ιδίως μετά τη δραπέτευση 400 κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου από τη φυλακή Αΐν Ζάρα, την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, για να καλύψει το κενό στον τομέα της ασφάλειας, η GNA ζήτησε τη συνδρομή μιας άλλης ένοπλης ομάδας από την πόλη Ζεντέν και της ανέθεσε την ασφάλεια της δυτικής Τρίπολης. Την Κυριακή προσκάλεσε και μια “αντιτρομοκρατική ταξιαρχία” που αποτελείται κυρίως από ένοπλες ομάδες της Μιζουράτα οι οποίες είχαν πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη το 2016. Αυτή η “αντιτρομοκρατική ταξιαρχία” ανέλαβε να παρεμβληθεί μεταξύ των αντιπάλων ομάδων.

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η GNA παίζει με τη φωτιά. “Η είσοδος και άλλων ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα απλώς θα υποδαυλίσει την κατάσταση”, είπε ένας Δυτικός διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Στο Διαδίκτυο επίσης, οι χρήστες δεν έχασαν την ευκαιρία να ειρωνευτούν αυτήν την κατάσταση: “Όλοι συγκλίνουν στην πρωτεύουσα. Πλέον, στην Τρίπολη παίζεται το πρωτάθλημα των παραστρατιωτικών”, ανέφερε ένα μήνυμα.

Η GNA κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έχει παραδοθεί στους παραστρατιωτικούς, από τους οποίους εξαρτάται η ασφάλεια της ίδιας και της πρωτεύουσας, αφότου η GNA ανέλαβε τα καθήκοντά της, τον Μάρτιο του 2016. “Οι τέσσερις-πέντε μεγάλες ομάδες πολιτοφυλάκων πρόσφεραν μια σχετική ασφάλεια, γεγονός που το εκτίμησαν οι κάτοικοι αλλά και οι ξένες χώρες που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τη διπλωματική και εμπορική παρουσία τους στη Λιβύη για να αδράξουν τις ευκαιρίες ανοικοδόμησης της χώρας”, σημείωσε ο Τζαλέλ Χασράουι. Όμως ταυτόχρονα, οι ομάδες αυτές διείσδυσαν στην αστυνομία και τους οικονομικούς θεσμούς. “Αυτή η κατάσταση είναι αφόρητη”, συνέχισε ο Χασράουι, εξηγώντας ότι η Ζεντέν και η Μιζουράτα, οι δύο μεγάλες πόλεις στη δυτική Λιβύη, “αισθάνονταν αποκλεισμένες από τη νέα ισορροπία των εξουσιών” στην Τρίπολη.

Από το 2011, αντάρτες της Ζεντέν και της Μιζουράτα είχαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα. Οι πρώτοι εκδιώχθηκαν το 2014 και οι δεύτεροι αποχώρησαν τον Μάρτιο του 2016, όταν ανέλαβε καθήκοντα η GNA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ