Η χθεσινή ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα ημέρα σε εξελίξεις γύρω από την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί παρά να αφήσει μια πικρή γεύσης στο στόμα, αλλά και μια βαθιά ανησυχία, σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο και αναλυτή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο διεθνές σύστημα και στη Δύση. Και δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιτία για αυτό είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς και από τα κέντρα αποφάσεων της Δύσης, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη *
Την ώρα που ο λειτουργώντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, ως πειρατής του διεθνούς δικαίου και διπλός πράκτορας στα σπλάχνα του δυτικού κόσμου, τούρκος πρόεδρος, βρίσκονταν στην Ουκρανία για τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, το καθεστώς του πραγματοποιούσε 80 παραβιάσεις και 4 υπερπτήσεις, στον εναέριο χώρος της Ελλάδας, χωρίς να κουνηθεί φίλο και να εκφραστεί, έστω για τα μάτια του κόσμου, οποιαδήποτε διαμαρτυρία.
Παρά τις γενικόλογες και χλιαρές για τα δεδομένα δηλώσεις στην Ουάσιγκτον, μετά τις πληροφορίες για νέα προμήθεια δεύτερης συστοιχίας αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, τους εναγκαλισμούς με τον Πούτιν, οι θεσμοί του διεθνούς συστήματος δίνουν βήμα στον Ερντογάν και τον καθιστούν παίκτη κλειδί στις εξελίξεις, ενός διεθνούς συστήματος το οποίο βρίσκεται σε παράκρουση.
Αντί ο Ερντογάν και η Τουρκία, να βρίσκονται υπό δίωξη και σφοδρή κριτική για το διπλό ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν σε μια δεινή κρίση, ίσως και χειρότερη από αυτή του Ψυχρού Πολέμου, την οποία αντιμετωπίζει η Δύση, βλέπουμε την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι, να παρακολουθούν και να επιτρέπουν στον τούρκο Πρόεδρο, να παίξει το ρόλο του kingmaker.
Ο Ερντογάν και η Τουρκία, όχι μόνο δεν βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά κάθε ημέρα που περνά, ο ρόλος τους και η θέση τους ενδυναμώνεται, και πολύ σύντομα η Δύση θα βρεθεί ενώπιον πολύ δυσάρεστων εξελίξεων, οι οποίες θα είναι αποκλειστικό δημιούργημα της εγκληματικής της ανοχής απέναντι στο επικίνδυνο καθεστώς της Άγκυρας.
Τι μας είπε μετά την τριμερή της Ουκρανίας, ο πειρατής της Ανατολικής Μεσογείου και του διεθνούς δικαίου, τούρκος Πρόεδρος. Ότι πιστεύει ότι στο τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος και η Τουρκία, είναι ο μεσολαβητής που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ότι η συμφωνία που πέτυχε ο ίδιος και η Τουρκία για τα σιτηρά, είναι σημαντική όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά για όλο τον κόσμο και ότι θα αξιολογήσει τις εξελίξεις γύρω από την ανταλλαγή αιχμαλώτων στις συνομιλίες με τον φίλο του τον Πούτιν. Και όλα αυτά μετά από ένα τραπέζι συνομιλιών στο οποίο είχε το ρόλο του μαέστρου και κάθονταν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Και μετά από όλο αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό, κάποιοι αφελείς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα υπάρχει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ότι η Ελλάδα θα τύχει στήριξης έναντι της επιθετικότητας και της αναθεωρητικής στρατηγικής που εφαρμόζει η Τουρκία, η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Για πιο διεθνές δίκαιο μιλάμε, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνές σύστημα το οποίο βρίσκεται σε αποσύνθεση και μια Δύση, η οποία άγεται και φέρεται χωρίς να έχει μια σοβαρή και ρεαλιστική στρατηγική στη διεθνή σκακιέρα.
Δυστυχώς, με μεγάλη λύπη και βαθιά ανησυχία, αυτό που μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι ότι βρέχει καρέκλες και κάποιοι νομίζουν ότι ψιχαλίζει.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο