today-is-a-good-day
24.3 C
Athens

Ιδεοληπτικές και οπισθοδρομικές αλλαγές στις Πανελλήνιες

Μόλις 1 ώρα/βδομάδα θρησκευτικά, επανέρχεται η επιστημονικά παρωχημένη κοινωνιολογία, καταργούνται τα λατινικά

Τις αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε ο Υπ. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Οι αλλαγές δεν έχουν ίχνος φαντασίας, δεν προσαρμόζονται με τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις, ενώ διακατέχονται από τις μαρξιστικές ιδεοληψίες, που ως γνωστόν εμπνέουν τον υπουργό παιδείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα θρησκευτικά θα διδάσκονται μόλις 1 ώρα την βδομάδα, επανέρχεται η επιστημονικά παρωχημένη κοινωνιολογία ως μάθημα των πανελληνίων εξετάσεων, ενώ καταργούνται τα λατινικά, μάθημα σύμβολο για τις κλασσικές σπουδές.

Ο βαθμός του Απολυτηρίου Λυκείου θα συνυπολογίζεται κατά ποσοστό 10% για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο, ενώ το 90% θα καθορίζεται από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζονται, ενώ καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας, σύμφωνα με το νέο σύστημα.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.
Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, θα αφορά δηλαδή τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Β΄ Λυκείου.
Καταργούνται τα Λατινικά από τις Πανελλήνιες και στη θέση τους μπαίνει το μάθημα της Κοινωνιολογίας
Καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο
Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις από τρεις
Η κάθε κατεύθυνση θα έχει μόνο τρία μαθήματα. Κάθε μάθημα προσανατολισμού θα διδάσκεται επί έξι ώρες
Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζονται
Τα θρησκευτικά μειώνονται σε 1 ώρα την εβδομάδα
Θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστημικά τμήματα, σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται με τον βαθμό του απολυτηρίου.
Κατάθεση μηχανογραφικού πριν από την έναρξη της Γ’ Λυκείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ