today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Ουκρανία: “Δεν είμαστε Ναζί”, απαντούν οι Ουκρανοί στον Πούτιν

Στο πλευρό του παππού της, του Νικολάι, η Λέρα Νελιούμπ παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να μιλήσει για τη ρωσική εισβολή με αυτόν τον βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νωρίτερα σήμερα, στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Κίεβο, η Λέρα τον κρατούσε ενώ εκείνος έσκυβε για να αφήσει ένα στεφάνι με λουλούδια, για να τιμήσει τη μνήμη των φίλων και των συντρόφων του στον σοβιετικό στρατό, που πέθαναν πολεμώντας τη ναζιστική Γερμανία.

«Του είναι δύσκολο να μιλήσει για αυτό», δηλαδή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με στόχο της «αποναζιστικοποίηση» της χώρας, εξήγησε η Λέρα. «Στην αρχή, όταν παρακολουθούσε τις ειδήσεις στην τηλεόραση, δεν το πίστευε».

«Είναι εντελώς ηλίθιο αυτό που συμβαίνει. Ο Πούτιν ξαναγράφει την ιστορία», πρόσθεσε.

Από το 2015, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις πρώτες μάχες στο Ντονμπάς εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών που στηρίζονται από τη Μόσχα, η Ουκρανία γιορτάζει την «Ημέρα Μνήμης και Συμφιλίωσης» στις 8 Μαΐου, για να μην συμπίπτουν οι εορτασμοί με εκείνους της Ρωσίας, που τιμά τη λήξη του πολέμου στις 9 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά στην Ουκρανία για «να υπερασπιστεί την πατρίδα απέναντι στην απαράδεκτη απειλή» που αντιπροσώπευε η γειτονική χώρα. Ένα επιχείρημα που εξόργισε τους κατοίκους του Κιέβου οι οποίοι πήγαν να τιμήσουν τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τετιάνα Λεφτσένκο είπε ότι «της σηκώθηκε η τρίχα» ακούγοντας την ομιλία του Πούτιν. «Δεν είμαστε Ναζί. Αυτή η ημέρα είναι γιορτή για εμένα, μια ωραία γιορτή. Είναι η νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας», είπε η 65χρονη γυναίκα, μην κρύβοντας την οργή της.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, 8-10 εκατομμύρια Ουκρανοί, άμαχοι και στρατιώτες, σκοτώθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-45).

Εδώ και πολλούς μήνες ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να συνδέσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηρίζοντας «νεοναζιστική» την κυβέρνηση του Κιέβου. Ο Σέρχι Μαμούζιν όμως, ένας 46χρονος εργάτης ο παππούς του οποίου σκοτώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφάσισε να αγνοήσει τις πολιτικές διενέξεις και να τιμήσει τη σημερινή ημέρα, που τη θεωρεί ιερή. «Ασφαλώς η Ημέρα της Νίκης χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς, αλλά για μένα παραμένει γιορτή», είπε.

Δίπλα του, κάποιοι πήγαν να τιμήσουν τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Μεταξύ αυτών ήταν και η Νίνα Μινόροβα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός που «θέλει να τιμήσει τους στρατιώτες που μας υπερασπίζονται»

«Θέλω τόσο πολύ να τελειώσει αυτός ο πόλεμος γιατί μας προκάλεσε τόση οδύνη», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ