Η Ουκρανία θα νικήσει στον πόλεμο με την Ρωσία και δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος, σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
“Την Ημέρα της Νίκης επί του ναζισμού, πολεμάμε για μια νέα νίκη. Ο δρόμος γι’ αυτήν είναι δύσκολος, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα νικήσουμε”, τονίζει ο Ζελένσκι στο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό.
Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τιμά και αυτή την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ρώσος πρόεδρος προΐσταται σήμερα στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου μόλις άρχισε να εκφωνεί την πολυαναμενόμενη ομιλία του.
Συνεχής ενημέρωση
Λευκός Οίκος: Ιστορικός ρεβιζιονισμός η ομιλία του Πούτιν
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε σήμερα «ιστορικό ρεβιζιονισμό» την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «Ημέρα της Νίκης» επί της ναζιστικής Γερμανίας, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρισμός του ρώσου προέδρου ότι η επιθετικότητα της Δύσης οδήγησε στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν «κατάφωρος παραλογισμός».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η ομιλία του Πούτιν ήταν «ιστορικός ρεβιζιονισμός που έλαβε τη μορφή παραπληροφόρησης».
Ο Μπάιντεν ενεργοποίησε μηχανισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την επιτάχυνση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ένα νομοθετικό διάταγμα για την επιτάχυνση της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Βασίζεται σε ένα πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την Ευρώπη να αντισταθεί στον Χίτλερ», υπογραμμίζει ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας ότι ενεργοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού από τη Ρωσία της επετείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
Συνάντηση Σολτς-Μακρόν για το Ουκρανικό και την πρόταση για σχήμα σύνδεσης της ΕΕ με χώρες μη μέλη
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γαλλική πρόταση για δημιουργία σχήματος πολιτικής σύνδεσης και συντονισμού μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πιθανότητα εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας σε αποφάσεις της ΕΕ, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη επίσκεψη του τελευταίου στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σφυρηλατήσει και πάλι την Ευρώπη, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα θεμέλια της ύπαρξής μας, με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Σολτς, ενώ ο κ. Μακρόν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά. Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ΄επανάληψη ότι χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με τον Όλαφ Σολτς να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη από τη Μόσχα ειρήνη. Ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στη σημερινή ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε ότι δεν έφερε κάποια κλιμάκωση, σε επίπεδο γεωγραφικό ή χρήσης όπλων, «αλλά αυτό δεν αρκεί, απαιτείται κατάπαυση του πυρός».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Παραλογισμός” να μιλάει ο Πούτιν για αμυντικό πόλεμο στην Ουκρανία
«Κατάφωρο παραλογισμό» και «προσβολή» στα θύματα χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έγινε για «προληπτικούς λόγους».
«Το να μιλάει για αμυντική ενέργεια είναι κατάφωρο παραλογισμός, το να μιλάει για οτιδήποτε άλλο πέραν του προσχεδιασμένου πολέμου» είναι «προσβολή στην ιστορική αλήθεια», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.
Ο εκπρόσωπος απαντούσε στην ομιλία που εκφώνησε το πρωί ο Πούτιν, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου, της νίκης της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
«Είναι προσβολή προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και προς εκείνους που έπεσαν θύματα αυτής της παράλογης καταπίεσης», πρόσθεσε ο Πράις αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πούτιν.
Ουκρανία: Ρωσικός βομβαρδισμός στην Οδησσό
Τρεις πύραυλοι τύπου Dagger που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-22 έπληξαν σήμερα την Οδησσό, κατά την επίσκεψη του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην πόλη της νότιας Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο αναφορές της τοπικής δημοτικής αρχής.
«Τρεις πύραυλοι Dagger εκτοξεύτηκαν από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22. Επλήγησαν τουριστικές υποδομές. Πέντε κτίρια καταστράφηκαν. Η φωτιά κατασβέσθηκε, δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», αναφέρει το μήνυμα του δημοτικού συμβουλίου της Οδησσού στο Telegram.
Π/Θ Ουκρανίας: Η χώρα χάνει 170 εκατ. δολάρια καθημερινά χωρίς πρόσβαση σε λιμάνια
Η Ουκρανία χάνει 170 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα που αποκόπτεται από την πρόσβαση στη θάλασσα και εξαγωγικές της δυνατότητες έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Ντενίς Σμιγκάλ.
«Ενενήντα εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων, τους οποίους η Ουκρανία σχεδίαζε να εξάγει σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, έχουν μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Σμιγκάλ στο νότιο λιμάνι της Οδησσού, μιλώντας πλάι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν για ένα χρόνο τους δασμούς στον ουκρανικό χάλυβα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναστείλουν τους δασμούς στον ουκρανικό χάλυβα για ένα χρόνο για να στηρίξουν τις εξαγωγές της χώρας που πλήττεται από τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
«Η ουκρανική χαλυβουργία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική ισχύ της χώρας, καθώς απασχολεί 1 στους 13 Ουκρανούς με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
«Ορισμένες από τις μεγαλύτερες κοινότητες χάλυβα της Ουκρανίας έχουν πληγεί περισσότερο από τη βαρβαρότητα του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και το χαλυβουργείο της Μαριούπολης έχει γίνει σύμβολο της αποφασιστικότητας της Ουκρανίας να αντισταθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Μακρόν: Η Ουκρανία είναι αυτή που θα ορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία
«Η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
«Στόχος μας μπροστά στη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και να επιτεθεί στο λαό της, είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Τόνισε, παράλληλα ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου πέραν της Ουκρανίας.
Σ.Μισέλ: Το Κρεμλίνο δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας σας
Το Κρεμλίνο «δεν θα καταφέρει ποτέ» να «καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας σας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε Ουκρανούς κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην ουκρανική πόλη της Οδησσού.
«Το Κρεμλίνο θέλει να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα το πετύχει ποτέ», τόνισε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ώρες μετά τη διοργάνωση των εορτασμών στη Μόσχα και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ουκρανία: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη
Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συγκληθεί εκτάκτως, επικαλούμενη την ανάγκη να επανεξετασθεί η «συνεχώς επιδεινούμενη» κατάσταση στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters.
«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί την επείγουσα προσοχή του Συμβουλίου δεδομένων των αναφορών για εγκλήματα πολέμου και μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις στην πόλη Μπούτσα και άλλες περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τις συνεχιζόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες στην πόλη της Μαριούπολης».
Ρωσία: Έχουμε τα πυρομαχικά για την επίτευξη των στρατιωτικών μας στόχων
Η Ρωσία διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά για να εκπληρώσει όλους τους στόχους που έχουν ανατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σημείωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε τον Μάρτιο ότι τελειώνουν τα τηλεκατευθυνόμενα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας, η οποία απέστειλε χιλιάδες στρατιώτες της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για μια, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, ειδική στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα.
Η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς για να πραγματοποιεί επιδρομές από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, πρόσθεσε εξάλλου σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Υπέρ της κατάσχεσης πόρων της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τάσσεται ο Μπορέλ
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.
Η ΕΕ και ευρύτερα η Δύση έχουν παγώσει μέρος των αποθεματικών συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές το 1945
«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε χθες Κυριακή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραμονή της σημερινής επετείου στη Ρωσία της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο κ. Ζελένσκι καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».
«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», πέταξε.
Συγκλονισμένος από την επίθεση στο σχολείο της Μπιλοχορίβκα ο γγ του ΟΗΕ
Εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες, Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Στο χωριό Μπιλοχορίβκα, στην περιοχή του Λουχάνσκ, μια ρωσική βόμβα σκότωσε 60 αμάχους», είπε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7.
Συγκλονισμένος από τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην σνατολική Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
«Ο γενικός γραμματέας είναι συγκλονισμένος από την επίθεση που διαπράχθηκε στις 7 Μαΐου σε ένα σχολείο της Μπιλοχορίβκα, στην Ουκρανία, όπου πολλοί άνθρωποι είχαν προφανώς αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωσή του.
Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι «οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές» δεν πρέπει να γίνονται στόχο σε καιρό πολέμου και σημείωσε ότι αυτή η επίθεση «υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι στον πόλεμο αυτόν, όπως και σε τόσες συρράξεις, οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα».
Λεωφορεία μετέφεραν αμάχους από τη Μαριούπολη και το Αζοφστάλ στη Ζαπορίζια
Περισσότεροι από 170 άμαχοι από τη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων και 40 από το Αζοφστάλ, έφτασαν χθες βράδυ στη Ζαπορίζια.
Οι άμαχοι, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν μικρά παιδιά, κατέβηκαν από τα λευκά λεωφορεία που τους μετέφεραν μέχρι τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής για τους ανθρώπους που φεύγουν από τις ζώνες τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις συνόδευαν κάποιους ηλικιωμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Συνολικά 174 άνθρωποι έφτασαν με οκτώ λεωφορεία «από την κόλαση της Μαριούπολης» ανέφερε η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι.
«Με αυτή τη νέα επιχείρηση, ξεπερνούν τους 600 οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν» από την εμπόλεμη ζώνη, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της. «Η δουλειά μας, ωστόσο, δεν τελείωσε», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι που ήθελαν να ενταχθούν στο κομβόι τις τελευταίες ημέρες δεν κατάφεραν να το κάνουν».