Το σχεδιασμό του να γίνει το Τατόι κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηματικότητας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με το Ελληνικό Συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative του Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου , που αποβλέπει στην αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της φύσης και στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου, αειφόρου μέλλοντος. Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις.
Πρίγκιπας της Ουαλίας: Καλησπέρα σε όλους. Με μεγάλη χαρά σας βλέπω όλους ξανά, έστω και όχι δια ζώσης. Είμαι ευγνώμων προς όλους σας που μπορέσατε να συμμετάσχετε. Και χαίρομαι ακόμη περισσότερο που ο πρωθυπουργός είναι εδώ δίπλα μου, έχοντας, πολύ ευγενικά, καταφέρει να κάνει αυτό το ταξίδι. Και τώρα είναι εδώ στο Dumfries House. Και πρέπει να πω ότι ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να ακούσω για όλη αυτή τη συζήτηση που έχετε, για το πώς μπορούμε να κάνουμε το Ελληνικό Συμβούλιο SMI έναν πραγματικά αποτελεσματικό καταλύτη, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Και ξέρω πόσο κρίσιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για την παγκόσμια βιομηχανία.
Και επιτρέψτε μου, κύριε πρωθυπουργέ, η Ελλάδα έχει μια πραγματική ευκαιρία να επιδείξει πρωτοποριακή ηγεσία, παγκοσμίως, στην πράσινη οικονομία. Και επίσης, χάρηκα πολύ που η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που υπέγραψε τις αρχές της Terra Carta μετά την επίσκεψή μας στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, όταν και νομίζω ότι συνάντησα τους περισσότερους από εσάς με αυτή την ευκαιρία. Πόλεις με το ξεχωριστό τους βάρος και επίπεδο ζωής έχουν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των πράσινων στόχων. Άλλωστε, χρειαζόμαστε επείγουσα δράση λόγω των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε.
Οι πόλεις έχουν την μοναδική δυνατότητα, στο τέλος της ημέρας, να προσφέρουν πράσινες και βιώσιμες λύσεις σε επίπεδο κοινότητας, είτε πρόκειται για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, πράσινες δημόσιες συγκοινωνίες ή ακόμη και για διαχείριση και αξιοποίηση απορριμμάτων. Και ο ηγετικός ρόλος της Αθήνας, ως μέλος του C40, έχει – κατά πραγματικά ενθαρρυντικό τρόπο- εμπνεύσει και άλλες πόλεις να εξερευνήσουν την Terra Carta ως χρήσιμο οδικό χάρτη για τη συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα και με τους επενδυτές. Και προσδοκώ, να αναδείξουμε το παράδειγμα της Αθήνας.
Τώρα, γνωρίζω ότι έχουμε πολύ περιορισμένο χρόνο, οπότε μπορώ να δώσω τον λόγο στον πρωθυπουργό για μία σύντομη παρέμβαση, και μετά μπορούμε να ακούσουμε όλους τους συμμετέχοντες και να κάνουμε μια μικρή συζήτηση στον λίγο χρόνο που έχουμε διαθέσιμο, για τα επόμενα βήματα στη διάρκεια αυτού του έτους. Κύριε πρωθυπουργέ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υψηλότατε, Κύριε δήμαρχε, Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σε αυτό το εντυπωσιακό περιβάλλον.
Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι που άξιζε, ώστε να καταλάβω καλύτερα τι ακριβώς κάνετε εδώ, στο Dumfries House. Όπως γνωρίζετε, έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την αποκατάσταση του Τατοΐου. Αλλά το Τατόι δεν πρέπει να αποτελεί απλώς έναν προορισμό του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους που θέλουν να αποδράσουν από την πόλη.
Μπορεί να γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικής επιχειρηματικότητας. Αυτό που έχετε καταφέρει εδώ είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράτε με την τοπική κοινότητα προσφέρει πραγματικά πολλές ελπίδες στους νέους και ένα πολύ πιο ευοίωνο μέλλον. Σας ευχαριστούμε λοιπόν και πάλι που μοιραστήκατε αυτές τις εμπειρίες μαζί μας. Και είμαι σίγουρος ότι αυτές θα αξιοποιηθούν πολύ καλά.
Είναι τιμή μου που μπόρεσα να συμμετάσχω σε αυτή τη συνάντηση. Είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε να ξεκινήσουμε το Ελληνικό Συμβούλιο του Sustainable Markets Initiative (SMI). Οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι όλες κορυφαίες στους τομείς τους. Και, φυσικά, η Αθήνα έχει ανοίξει το δρόμο για την πραγματοποίηση της μετατροπής της από μια πόλη με κληρονομιά περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε πρότυπο για ένα βιώσιμο μέλλον. Και ασφαλώς, όπως γνωρίζετε και όπως έχουμε συζητήσει, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πλήρως στην πράσινη ατζέντα και σκοπεύουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε σημαντικά κεφάλαια που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αυτόν τον σκοπό, σε αυτό που ονομάζουμε «Ελλάδα 2.0».
Διαθέτουμε το 37% των συνολικών πόρων που μας αναλογούν στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού. Το σχέδιο καθ’ εαυτό ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ. Μιλάμε λοιπόν για ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ με στόχο τον πράσινο μετασχηματισμό. Και φυσικά έχουμε επενδύσει πολλά σε όλες τις πτυχές αυτής της ατζέντας. Αλλά δεν μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς τη συμμετοχή των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών μας. Και είναι μεγάλη μου χαρά που μπορούμε να εργαζόμαστε συστηματικά μαζί στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της ατζέντας.
Έχουμε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες όσον αφορά στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Εγκαταλείπουμε γρήγορα τον άνθρακα και έχουμε άφθονες αιολικές και ηλιακές δυνατότητες στην Ελλάδα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ενώ εγκαινιάζουμε εμβληματικά προγράμματα για να κάνουμε τα κτίριά μας πιο αποδοτικά, ενεργειακά. Το έργο αυτό θα είναι πιθανώς το πιο εμβληματικό που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και έχω προσωπικό, έντονο ενδιαφέρον να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα της Ελλάδας, την οποία είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε κατά τις πολυάριθμες επισκέψεις σας στη χώρα μας.
Θα θέλαμε λοιπόν πολύ να έχουμε πιο στενή σχέση με την κοινότητα της SMI. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που είναι πρωτοπόρες στην τεχνολογία, σημαντικοί χρηματοοικονομικοί επενδυτές. Ακριβώς αυτή η διατομεακή προσέγγιση είναι που βρίσκω συναρπαστική σε τομείς όπως η ναυτιλία, καθώς φιλοδοξώ η Ελλάδα να γίνει ηγέτης στην πορεία προς την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα.
Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να διδαχθούμε πολλά από αυτό το εκπληκτικό δίκτυο εταιρειών που έχετε συγκροτήσει. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή είναι απλώς μια πρώτη ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να εξηγήσουν λίγο περισσότερο για το τι κάνει ο καθένας στον τομέα του, αλλά και για εμάς ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε την λειτουργία αυτού του δικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο και του τι μπορούμε κάνουμε στην Ελλάδα.
Σας ευχαριστούμε και πάλι πολύ που μας δίνετε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με αυτή τη σημαντική ομάδα συμμετεχόντων.
Κύρια έκφραση του SMI είναι η πρωτοβουλία Terra Carta. Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη που υιοθέτησε την Terra Carta, τον Μάρτιο του 2021, με υπογραφή του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.
Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και πρόεδρος του SMI Greek Council Ιωάννης Παράσχης, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Diana Shipping Inc Σεμίραμις Παληού, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθύμιος Μπουλούτας, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ομίλου Viohalco, από το Ίδρυμα Avra οι Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός και ο αντιπρόεδρος της Bank of America, Paul Donofrio.