«Είμαστε υπέρ μιας πιο ανοιχτής μεταναστευτικής πολιτικής και συνεργαζόμαστε με έναν αριθμό χωρών για να ανοίξουμε νόμιμους διαδρόμους στην Ευρώπη, όχι μέσω των διακινητών, αλλά μέσω των προγραμμάτων βίζας», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Σε ερώτηση για τις καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας για παράνομες επαναπροωθήσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι «η αποτροπή των παράνομων εισόδων είναι υποχρέωση υπό τη Συνθήκη Σένγκεν. Προστατεύουμε τα σύνορά μας και δεν επιτρέπουμε τις παράνομες εισόδους στην Ελλάδα και την ΕΕ». Αρκετές από τις καταγγελίες, παρατήρησε, «έχουν πολύ αδύναμα αποδεικτικά στοιχεία» ή «καθόλου αποδεικτικά στοιχεία».
Σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «υπάρχει έντονη ιδεολογική συζήτηση στην ΕΕ ανάμεσα στη λογική και την ευρωπαϊκή Αριστερά». Όπως συνέχισε, «μιλάμε για αυστηρές πολιτικές, από τη μια πλευρά, και μια Ευρώπη που θα ανοίξει τις πόρτες της για ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά μαχόμενη τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Υπάρχουν κι άλλοι που πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να έχει σύνορα, να έχει εκατομμύρια αφίξεις».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν να δοθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, ο υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε πως η ΕΕ «πήρε μια ιστορική απόφαση για αυτόματη αναγνώριση όσων φεύγουν από την Ουκρανία ως πρόσφυγες» και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο ιστορικό είναι ότι καταργήσαμε τον κανονισμό του Δουβλίνου αναφορικά με τις αφίξεις Ουκρανών. Επισήμως η ΕΕ δεν έχει εσωτερικά σύνορα για τους ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία».
Αναφερόμενος στο ρόλο της Frontex και την προστασία των συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η Frontex είναι δύναμη ασφαλείας, δεν είναι ΜΚΟ, δεν είναι επιτροπή υποδοχής προσφύγων. Είναι εκεί για να προστατεύει τα σύνορα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, μίλησε για τους κινδύνους που υπάρχουν στα σύνορα της Ουκρανίας και τη δράση των διακινητών και περιέγραψε ότι «αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα κέντρα των προσφύγων, όπου υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά, και προσπαθούν να παγιδεύσουν ευάλωτους». Πρόσθεσε ότι «πολλοί από εκείνους που φεύγουν από την Ουκρανία δεν γνωρίζουν ότι έχουν δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».