today-is-a-good-day
10.9 C
Athens

Ν.Ανδρουλάκης: Μαθήματα προοδευτικότητας από τον συνεταίρο του κ. Καμμένου, κ. Τσίπρα δεν δέχομαι

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα μη δημοσιονομικό μέτρο και η αναγκαιότητα του μεγάλη όταν υπάρχει τέτοια κλιμάκωση ανισοτήτων», επισήμανε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Ρ/Φ ΣΚΑΙ ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι το ράλι των ανατιμήσεων κλιμακώθηκε μεν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά προϋπήρχε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδότησει μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά καθώς σημείωσε «υπάρχει μεγάλη εισροή μη προϋπολογισμένων εσόδων στο κράτος, αλλά και η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, τα οποία υπολογίζονται περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή επιτροπή για το 2022».

«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι εγώ δεν κάνω την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «δίνεις 5, δώσε 10», «δίνεις 10, δώσε 15». Αντίθετα εγώ υποστηρίζω ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας, που πέρασε τέτοια περιπέτεια, πρέπει να χαράσσονται με κριτήρια, με προτεραιότητες και βάσει αναγκών . Δεν μπορεί να γίνεται ένα οικονομικό πάρτι 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πολλά από αυτά δεν χρειάζονταν, και σήμερα να μην έχει περιθώριο» υπογράμμισε ο  κ. Ανδρουλάκης .

Άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, συγγνώμη, αλλά δεν δέχομαι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για τον χρόνο των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων και στα θέματα της οικονομίας, όπου βλέπουμε ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους. Δημιουργούνται πάλι ελλείμματα. Ενώ στην πανδημία έχουμε φτάσει σε θανάτους πάνω από το επίπεδο χωρών, που πέρασαν την περιπέτεια αυτή όταν δεν υπήρχε ακόμη το εμβόλιο. Εμείς ζούμε αυτές τις τραγικές καταστάσεις ενώ έχουμε το εμβόλιο».

Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι δεν βγαίνει να ζητήσει κάθε μέρα εκλογές όπως κ. Μητσοτάκης, όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, που κάνει ώρα το ίδιο.«Τι έγινε; Έγιναν οι εκλογές όταν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης; Όχι. Έγιναν οι εκλογές όποτε θέλησε ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Άρα με ρητορικά τερτίπια παλαιού τύπου, εγώ δεν πολιτεύομαι. Προφανώς είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Θέλουμε εκλογές για να αλλάξει η Κυβέρνηση. Το να μπαίνουμε, όμως, σε μία ρητορεία άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, το θεωρώ παλαιοκομματισμό και είναι λογικό αυτό για τον κ. Τσίπρα, γιατί είναι ο αρχαιότερος πολιτικός αρχηγός του σημερινού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς σε ένα βαθμό μπορώ να δικαιολογήσω αυτές τις ρητορικές του εξάρσεις».

Ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για κυβερνητικές συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για οπορτουνισμό και τις απέδωσε στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης «βλέπει ότι η αυτοδυναμία του κουνάει το μαντήλι».

«Αγωνίζομαι η παράταξή μας να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό που λέω σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση θα γίνει, όταν θα έχω τη δύναμη να επιβάλλω τις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις ως προτεραιότητες σε μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία προφανέστατα για να εφαρμόσει τις εν λόγω πολιτικές θέλει και ένα πολιτικό προσωπικό, προοδευτικό, αξιόπιστο, για να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Όλα τα υπόλοιπα περί συσχετισμών, θα τα επιλέξει ο ελληνικός λαός την πρώτη Κυριακή. Και από την Κυριακή το βράδυ, ο καθένας θα βρεθεί προ των ευθυνών του. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την σταθερότητα αλά καρτ, γιατί μιλάει για σταθερότητα στις δεύτερες εκλογές. Αν πίστευε στην σταθερότητα θα την υπηρετούσε από τις πρώτες εκλογές» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ