today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Η αγωνία του απλού πολίτη και ο κίνδυνος για το μέλλον – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Μετά από μια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, χρόνια μνημονίων, και μια πανδημία που στην κυριολεξία γονάτισε οικονομικά και ψυχολογικά την πλειοψηφία των πολιτών, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, να επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Ακόμη και πριν ξεκινήσει η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, ο απλός Έλληνας πολίτης είχε αρχίσει να βλέπει τους λογαριασμούς στο χώρο της ενέργειας (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης), την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, να έχουν πάρει τον ανήφορο, και τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ, να αλλάζουν σε καθημερινή βάση προς τα πάνω.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Την ίδια στιγμή, οι αριθμοί σε επίπεδο οικονομίας ευημερούσαν, και ακούγοντας κανείς δηλώσεις και εξαγγελίες, θα νόμιζε ότι ζούσε σε έναν παράλληλο κόσμο. Και ξαφνικά, όταν είκοσι ημέρες πριν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να εισβάλει, σε μια ανεξάρτητη χώρα, καταστρέφοντας την και υποβάλλοντας το λαό της σε μια ανείπωτη τραγωδία, το αφήγημα πλέον κατέρρευσε και με βίαιο τρόπο όλοι άρχισαν να προσαρμόζονται στη σκληρή πραγματικότητα. Επιτέλους, άρχισε μια ουσιαστική συζήτηση για την πραγματική κατάσταση που βρίσκεται ο απλός πολίτης και κάθε νοικοκυριό.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, να σχηματίσει κανείς άποψη, για τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς που επικρατούν στην κοινωνία, από το να έρθει σε άμεση επαφή με τον απλό πολίτη. Όταν, μάλιστα, αυτό γίνεται έξω από τη γυάλα των Αθηνών, η εικόνα είναι πολύ πιο καθαρή.

Την Κυριακή το πρωί, είχα την ευκαιρία, κατά κύριο λόγο ως Διεθνολόγος και κατά δεύτερο ως δημοσιογράφος, να βρεθώ στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα όμορφα Γιάννενα, ως ομιλητής σε μια εκδήλωση για την κρίση στην Ουκρανία. Πραγματικά, η εκδήλωση αυτή δεν ήταν απλά διαφωτιστική, ήταν αποκαλυπτική, με μια ταυτόχρονη δόση ελπίδας και ανησυχίας.

Απαλλαγμένος από ιδιότητες, σε μια γεμάτη με δεκάδες απλούς πολίτες αίθουσα, παρουσιάζοντας, έγινε μια συζήτηση, η οποία αποτέλεσε ξεκάθαρη απόδειξη, ότι ο απλός Έλληνας πολίτης και ειδικά αυτός που ζει και δίνει τη μάχη της καθημερινότητας εκτός της φούσκας των Αθηνών, έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης και ανησυχεί βαθιά για το μέλλον αυτής της χώρας.

Τη ίδια στιγμή, η εκδήλωση, ήταν ταυτόχρονα ανησυχητική, διότι απέδειξε τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η μεγάλη πλειοψηφία της χώρας, από την εποχή της κυριαρχίας των κοινωνικών δικτύων, των selfie, και της απάθειας.

Στην αίθουσα της εκδήλωσης η συζήτηση, ήταν αποκαλυπτική, έντονη, και ευχάριστη όσο αφορά το γεγονός, ότι, τουλάχιστον, όσο με αφορά κατέρριψε την λανθασμένη εντύπωση ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει, δεν ανησυχεί, δεν προβληματίζεται, αναφορικά με κομβικά ζητήματα της εποχής, τα οποία μάλιστα διαδραματίζονται σε μια ξένη χώρα.

Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις των ανθρώπων που προσήλθαν στην εκδήλωση, έδειξαν ότι όχι μόνο γνωρίζουν, όχι μόνο έχουν πλήρη αντίληψη της κατάστασης, αλλά ανησυχούν βαθιά για τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, στη καθημερινότητα τη δική τους, της οικογένειά τους, και του μέλλοντος της χώρας.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι από την εκδήλωση απουσίαζε η νεολαία της όμορφης αυτής πόλης, η οποία απολάμβανε καρφωμένη στα κινητά τηλέφωνα, απολάμβανε καπνίζοντας το καφεδάκι της, δίπλα στην ειδυλλιακή λίμνη των Ιωαννίνων, ήταν έντονα ανησυχητικό και αποτελεί την πραγματική απειλή για το μέλλον αυτού του τόπου.

Μέσα σε όλες τις δυσκολίες και τους κινδύνους που προκαλεί και θα προκαλέσει, ο πόλεμος στην Ουκρανία για όλους μας, η εκδήλωση στα όμορφα Γιάννενα, τουλάχιστον, σε εμένα, απέδειξε ότι ο απλός κόσμος παρακολουθεί, γνωρίζει, έχει άποψη και προβληματίζεται. Ταυτόχρονα, μου κτύπησε καμπανάκι ενός σοβαρού κινδύνου. Ενός κινδύνου, ο οποίος αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον αυτής της χώρας και αυτού του έθνους. Είναι βαθιά ανησυχητικό, το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας, αδιαφορεί, απέχει και στερείται ιστορικής γνώσης.

Εάν άμεσα, δεν υπάρξει επαναπροσδιορισμός και επιστροφή της εκπαίδευσης, στις πραγματικές αξίες παραδόσεις αυτού του τόπου και εάν δεν κάνουμε, άμεσα, κάτι για να μάθει η νεολαία μας, την ιστορία αυτού του τόπου, αποκτώντας σύνδεση με το παρελθόν ως οδηγού για ένα καλύτερο μέλλον, τότε θα πρέπει να ετοιμαστούμε για πολύ δύσκολες καταστάσεις.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ