Η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ η χώρα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της ελληνικής πλευράς που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα αφήσει ένα κενό ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ένωσης, τον οποίον η Βρετανία θα δεχθεί να το καλύψει μόνο αν λάβει μια λειτουργική εμπορική συμφωνία με τους «27».
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η ΕΕ εμφανίζεται έτοιμη ακόμα και για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς καμία συμφωνία με τους 27, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει «ειδική αντιμετώπιση».
«Σε περίπτωση που η ΕΕ κάνει αυτήν την επιλογή (Brexit χωρίς συμφωνία), η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει μια ειδική συμφωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το λογαριασμό εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας μέσω εθνικών πόρων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική και πολιτική αστάθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Όλιβερ Μας, σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το Brexit.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που επωφελούνται από τον κοινό προϋπολογισμό της Ένωσης. Το 2016 η χώρα μας έλαβε 5,8 δισ. ευρώ, αλλά όπως αναφέρει το έγγραφο εργασίας της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα, «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς να καταβάλει τα 40 δισ. ευρώ που ζητούν οι Βρυξέλλες, τότε «η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να μην τηρήσει όλες τις συμφωνίες μείωσης δαπανών που έχει συνάψει με τους εταίρους της».
Ωστόσο, η ΕΕ επιμένει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με πιέσεις μεμονωμένων κρατών – μελών που θα παραβίαζαν τους κοινούς κανόνες της ΕΕ.