Οι πρόεδροι του Ισραήλ και της Τουρκίας χαιρέτισαν σήμερα στην Άγκυρα ένα “σημείο καμπής” στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, που σημαδεύτηκαν από ζωηρές εντάσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.
“Η επίσκεψη αυτή (του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία) θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στις σχέσεις μας”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ομόλογός του Ισαάκ Χέρτζογκ — πρώτος αρχηγός του ισραηλινού κράτους που μεταβαίνει στην Τουρκία από το 2007 — χαιρέτισε επίσης μια “πολύ σημαντική στιγμή” μεταξύ των δυο χωρών.
“Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Αλλά επιθυμούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και καλή θέληση”, επέμεινε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
“Ο κοινός μας στόχος είναι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο με βάση τον σεβασμό στις ευαισθησίες μας και τα αμοιβαία συμφέροντά μας”, συνέχισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο οποίος ανακοίνωσε την προσεχή επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού του των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και του Τούρκου υπουργού Ενέργειας.
Ο Χέρτζογκ, που έγινε δεκτός με τιμές νωρίς το απόγευμα στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, μετέβη μαζί με τους οικοδεσπότες του στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπου άφησε ένα σημείωμα στο βιβλίο επισκεπτών που αναφερόταν στο “προνόμιο” αυτής της επίσκεψης.
– Ενεργειακή Συνεργασία –
Ο πρόεδρος Ερντογάν, η χώρα του οποίου είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επέμεινε ενώπιον των δημοσιογράφων στη “σημασία” που προσδίδει στη “συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της ενεργειακής ασφάλειας” με το Ισραήλ.
Το θέμα είναι όλο και πιο καίριο στη συγκυρία της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ οι περισσότερες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το Ισραήλ υπέγραψε το 2020 συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο που αφορά την κατασκευή αγωγού για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ένα έργο που προκάλεσε την αντίθεση της Τουρκίας.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι θερμός υπέρμαχος του παλαιστινιακού ζητήματος, περιπλέκοντας τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, επανέλαβε επίσης την προσήλωση της Τουρκίας “σε μια λύση δύο κρατών, στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ και τη βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο”.
Η επίσκεψη, η οποία είχε προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες, πραγματοποιείται τη στιγμή που οι δύο χώρες έχουν αρχίσει χωριστά μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στην Αττάλεια, στον νότο, για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται επίσης να συναντήσει αύριο μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.