today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Τουρκία: Επιστροφή στην φυλακή δημοσιογράφων που έχασαν την έφεση κατά της πρωτόδικης καταδίκης τους

Δύο τούρκοι δημοσιογράφοι, καταδικασμένοι για παραβίαση νόμου που αφορά τις μυστικές υπηρεσίες, ανακοίνωσαν σήμερα στο Twitter ότι επιστρέφουν στην φυλακή αφού έχασαν την έφεσή τους.

Είχαν δικασθεί το 2020 για δημοσίευση πληροφοριών ότι πράκτορας των υπηρεσιών Πληροφοριών είχε σκοτωθεί στην Λιβύη, αφού η Αγκυρα είχε υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ λιβυκή κυβέρνηση.

Τον Σεπτέμβριο 2020, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τους Αϊντίν Κεσέρ, Φερχάτ Τσελίκ και Μουράτ Αγκιρέλ, δημοσιογράφους της εφημερίδας Yenicag, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για παραβίαση του νόμου περί των Τουρκικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (MIT).

Ο διευθυντής του δικτύου OdaTV Μπαρίς Πεχλιβάν και η ρεπόρτερ Χούλια Κιλίντς καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών με τις ίδιες κατηγορίες.

Οι Μουράτ Αγκιρέλ και Μπαρίς Πεχλιβάν ανακοίνωσαν μέσω του Twitter ότι επιστρέφουν στην φυλακή.

«Για τρίτη φορά… είμαστε εδώ, πηγαίνουμε… Στο επανιδείν», έγραψε ο Μπαρίς Πεχλιβάν ανεβάζοντας μία σέλφι όπου εμφανίζεται χαμογελαστός μπροστά στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

«Επιστρέφω στην φυλακή διότι χαρακτήρισα μάρτυρες εκείνους που μαρτύρησαν για την πατρίδα τους», έγραψε στο Twitter ο Μουράτ Αγκιρέλ. «Εκείνοι που δεν στάθηκαν ικανοί να διαψεύσουν ό,τι έγραψα πιστεύουν ότι μπορούν να με φιμώσουν με την αδικία».

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν συστηματικά την πληθώρα των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, κυρίως μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος του 2016, που συνοδεύθηκε από την σύλληψη δεκάδων δημοσιογράφων και το κλείσιμο πλήθους μέσων ενημέρωσης που κρίθηκαν εχθρικά προς το τουρκικό καθεστώς.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 153η θέση από τις 180 στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ