today-is-a-good-day
10 C
Athens

Χρ.Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα 

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, με αφορμή την συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει το κόμμα τους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό και τόνισε ότι αποφεύγει συστηματικά την κοστολόγηση των προτάσεών του, γιατί αυτά που λέει είναι εκτός ρεαλισμού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης όσο και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Γιαννακοπούλου, κατηγόρησαν τη κυβέρνηση για αναποτελεσματική, αποτυχημένη, αδιέξοδη και ιδεοληπτική πολιτική, ενώ έκαναν λόγο για παραποίηση και επιλεκτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να ωραιοποιηθεί η κατάσταση.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη φουρτούνα και ταραχή, για να κάνει ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας που βιώνει ο Έλληνας και να παραποιεί τα στοιχεία. Κάνετε επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων για να πείτε το ποίημά σας, με το μότο της αυταρέσκειάς σας, ότι ‘όλα καλά τα κάνουμε, όλα τέλεια’», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε:

«Μας εγκαλέσατε ότι κινδυνολογούμε, και λαϊκίζουμε. Η ωραιοποίηση της κατάστασης έχει όμως ένα όριο. Το τσουνάμι της ακρίβειας είναι κινδυνολογία; Είναι λαϊκισμός; Ότι από την ενεργειακή ακρίβεια βάλλονται κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα;».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες των τριών υπουργών της κυβέρνησης που απάντησαν στην επερώτηση του ΚΙΝΑΛ, ότι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι μη ρεαλιστική και ακοστολόγητη, η κ. Γιαννακοπούλου αντέτεινε:

«Δεν συνεννοείστε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, αν ο φόρος κατανάλωσης είναι δίκαιος ή άδικος; Από αυτά που είπε, δείχνει ότι είναι ιδεοληπτικός ο λόγος που δεν τον μειώνετε. Ο κ. Σκυλακάκης λέει ότι είναι δίκαιος ο φόρος γιατί αφορά πλούσιους. Εμείς ρωτάμε, αν είναι αυτός ο λόγος που δεν τον μειώνετε, ή αν είναι δημοσιονομικοί οι λόγοι όπως λέτε εσείς».

«Εμείς ως ΚΙΝΑΛ – συνέχισε η κ. Γιαννακοπούλου – είμαστε υπέρ της μείωσης, και δεν το λέμε για επικοινωνιακούς λόγους. Κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και η έγνοια μας είναι πώς να γίνουμε πιο χρήσιμοι στη κοινωνία, και όχι να καταφεύγουμε σε ωραιοποιήσεις και σε ημίμετρα. Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Σχολιάζοντας την επίθεση του υπουργού Ανάπτυξης, ‘Αδωνη Γεωργιάδη προς τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, η κ. Γιαννακοπούλου τον κατηγόρησε ότι, «επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχής στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη διότι, όπως είπε, πλέκει το εγκώμιο της Πορτογαλίας αλλά όχι της Ελλάδος, η οποία κατάφερε και έχει χαμηλότερο δείκτη πληθωρισμού. Σε ποιό μήνα βρίσκεται ο κ. Γεωργιάδης;. Γιατί τα στοιχεία που έδωσε, αφορούν τον Αύγουστο του 2021. Να διαβάσει καλύτερα το άρθρο του κ. Ανδρουλάκη, μαζί με τις προτάσεις που έκανε αναλυτικά, και όχι να μας κατηγορεί εμάς ότι δεν έχουμε προτάσεις. Εσείς δεν έχετε πρόγραμμα με ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας για ιδεοληπτικούς λόγους […] Είναι το δημοσιονομικό κόστος ή η ιδεοληψία σας που δεν εφαρμόζετε ουσιαστικά μέτρα στήριξης; Θα απαντήσετε με συγκεκριμένους αριθμούς και όχι με τα τσιτάτα σας; Πάνε οι εποχές, που ήταν εύκολες για εσάς, γιατί απέναντι σας είχατε το ΣΥΡΙΖΑ. Στο 5,5% ήταν τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός και όχι στο 1,2%», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Χρησιμοποιείτε επιχειρήματα για να επιτίθεστε κατά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, που έρχεται τεκμηριωμένα να απαντήσει. Απαντήστε στο ίδιο επίπεδο και όχι με τσιτάτα: Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν τον Ιανουάριο στην Ελλάδα 0,5%, όταν στη Πορτογαλία ήταν μηδέν».

Η κ. Γιαννακοπούλου μίλησε ακόμα για θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας με 540% πάνω στις τιμές της ενέργειας και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της Eurostat, χρειάζονται απαντήσεις». Επιτέθηκε δε, και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αμφισβητώντας τα στοιχεία που παρουσίασε.

«Ο Έλληνας πληρώνει την υψηλότερη μέση τιμή στην ΕΕ. Μιλάμε για κόστος ζωής Λουξεμβούργου με μισθούς Βαλκανίων. Η τιμή της μεγαβατόρας απογειώθηκε. Στην Ελλάδα έχουμε την πιο ακριβή χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Δεν μπορεί να λέτε τι ωραία τα κάνετε, επειδή το μόνο που δίνετε είναι επιδόματα, που είναι μεν αναγκαία, αλλά η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης. Εσείς αρκεστήκατε στην επιδοματική πολιτική. Ούτε καν ελέγχους στην δομή της αγοράς που έχει πολλές στρεβλώσεις, δεν ακούσαμε. Πανικός στη ΝΔ υπάρχει, χωρίς να δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα κομβικά προβλήματα της χώρας. Υπάρχει πλήρης απροσδιοριστία και ασάφεια για το πού οδηγεί η ενεργειακή κρίση και πού θα φθάσουν οι τιμές», ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

«Χρειάζονται γενναία μέτρα χωρίς αναβολή, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Εμείς, με πλήρη ευθύνη το έχουμε καταθέσει. Το επιχείρημά σας είναι ‘πού θα βρούμε τα λεφτά’. Εσείς έχετε τον κουμπαρά, όμως παίζετε με τους αριθμούς και τις λέξεις και εμπαίζετε την κοινωνία».

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, ούτε με ευχολόγια, επιδόματα και ωραιοποιήσεις αντιμετωπίζονται, ούτε με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα. Χρειάζονται στοχευμένα, άμεσα ολοκληρωμένα μέτρα Υιοθετείστε τις προτάσεις που σας κάναμε. Η αμήχανη απραξία σας σίγουρα δεν αποτελεί λύση», κατέληξε η κ. Γιαννακοπούλου.

Χρ. Σταϊκούρας: Αποδεικνύεται ο λαϊκισμός και η κινδυνολογία του ΚΙΝΑΛ

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό και μη ρεαλιστικές προτάσεις.

«Αποφύγατε πάλι την κοστολόγηση γιατί αυτά που λέτε είναι εκτός ρεαλισμού. Δεν άκουσα τίποτα για την κοστολόγηση των μέτρων. Πόσο δημοσιονομικό κόστος έχουν θα απαντήσετε;», αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Αποδεικνύεται ο λαϊκισμός και η κινδυνολογία του ΚΙΝΑΛ, απέναντι σε μια μεγάλη σε ένταση και έκταση ενεργειακή κρίση, μεγαλύτερη από τις αρχικές ευρωπαϊκές εκτιμήσεις. Μας είπατε δεν φτάνουν αυτά. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αξιολογεί τα πάντα, και το ΦΠΑ, συνεκτικά και συλλογικά, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν υπάρχουν απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια. Εσείς προσπεράσατε και τις μόνιμες μειώσεις φόρων».

«Εμείς κάνουμε κινήσεις με διορατικότητα. Αυτές οι προκλήσεις δεν είναι εύκολες. Προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε με ευθύνη, σύνεση και αποφασιστικότητα. Όλα τα αξιολογούμε. Τίποτα δεν έχουμε αποκλείσει. Απλά όλα πρέπει να συνεκτιμώνται. Δεν έχουμε ούτε αμηχανία, ούτε πανικό, αλλά εξαιρετική ψυχραιμία, γιατί έχουμε διαχειριστεί με εξαιρετικό τρόπο και αποτελεσματικά όλες τις κρίσεις. Προχωράμε μπροστά με μεθοδικότητα, σύνεση, σωφροσύνη και γρήγορα αντανακλαστικά», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, στη δευτερολογία του απέρριψε τις κατηγορίες του κυβερνητικού επιτελείου «περί μη κοστολόγησης» των μέτρων», αντιτείνοντας πως «η αποτυχημένη δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης οδήγησε σε έλλειμμα 6%, το οποίο, παρότι παρουσιάζεται ως «μεγάλη επιτυχία», ωστόσο δεν επιτρέπει καμία πολιτική κίνηση στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων».

«Σε όλη την Ευρώπη, ενώ η συζήτηση γίνεται για την περαιτέρω μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από τους ήδη μειωμένους (4% με 6%) που έχουν, στην Ελλάδα που ο ΦΠΑ είναι 13%, το θέμα δεν συζητείται καν», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ακόμα, καταλόγισε «πλήρη κυβερνητική απουσία από τα ευρωπαϊκά fora για την ανάγκη αλλαγής των όρων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα επέτρεπε μικρότερους στόχους και άρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα μας».

«Είστε χειροπόδαρα δεμένοι. Η μεγαλύτερη βόμβα στην ελληνική οικονομία, αυτό για το οποίο η ελληνική κοινωνία θα θυμάται για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 (και άγνωστο μέχρι πότε), είναι ότι της άφησε μια βόμβα η οποία όταν σκάσει θα αφήσει πίσω της συντρίμμια. Θα έχουμε πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής, οδηγούμενοι στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτό είναι το αποτύπωμα που αφήνει η κυβέρνησή σας», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Απαντώντας στον κ. Κατρίνη και στις κατηγορίες του «για αποτυχημένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης», ο κ. Σταϊκούρας, είπε χαρακτηριστικά:

«Χθες έλεγε ο Προϋπολογισμός ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 70 εκατομμύρια και τον μειώσαμε 350 εκατομμύρια. Και είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα; Χθες και σήμερα βγήκαν αυτά τα στοιχεία και αποτυπώνεται ότι, όχι μόνο δεν είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα, αλλά εξασφαλίζουμε εξαιτίας της καλής δημοσιονομικής πορείας της χώρας, δημοσιονομικό χώρο, για να κάνουμε, όχι παροδικές μειώσεις φόρων που θέλετε εσείς, αλλά μόνιμες μειώσεις φόρων που θέλουμε εμείς, και το κάναμε χθες.

Λέτε είμαστε «δεμένοι χειροπόδαρα» όταν το 70 γίνεται 350, δηλαδή ουσιαστικά γίνεται πολλές φορές περισσότερο, πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, κυρίως στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

«Εμείς – συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας – έχουμε μια ευθύνη για να έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα. Και ναι, εξετάζουμε και τις μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όλα τα έχουμε εξετάσει. Έχω πει εδώ και έναν μήνα, πόση είναι η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί για παράδειγμα – όχι ο μηδενισμός, αλλά η μείωση. Έχω πει ταυτόχρονα όμως, ότι εκτός από το δημοσιονομικό κόστος, θα πρέπει να είμαστε απολύτως ασφαλείς. ‘Αρα όλα αξιολογούνται, στον βαθμό όμως που υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, έδωσε έμφαση στο θέμα των καταθέσεων, τονίζοντας ότι «σε σχέση με τον Νοέμβριο, σε περίοδο με 5% πληθωρισμό, είναι αυξημένες από τα 175 δισεκατομμύρια στα 180 δισεκατομμύρια. Είναι κάθε μήνα αυξημένες. Το 52% είναι από τα νοικοκυριά».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα, που θα προέρχονται από τον παρανομαστή, από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ανάλογα με τους στόχους που θα καταλήξουμε, και εργαζόμαστε ώστε οι στόχοι να είναι πολύ χαμηλότεροι, θα αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, την υγεία και άλλους κλάδους. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πολιτικές με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα, πάντα κοντά στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη και προσμετρώντας ότι έχουμε μία ευθύνη για το σήμερα και το αύριο, για το σήμερα και τις επόμενες γενεές», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ