Πέρασε και δεν ακούμπησε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Σήμερα κανείς δεν θυμάται ότι κατατέθηκε, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και τους ψηφοφόρους του, ειδικά με την αναφορά στη σκευωρία της Novartis όπου απαίτησε τη συγγνώμη της Κουμουνδούρου. Βλέπετε Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Πικραμένος Άδωνις και λοιποί που υπέστησαν τη διαπόμπευση αυτή, ζούν και αναπνέουν για τη δικαίωσή τους και την τιμωρία των ενόχων, συμπεριλαμβανομένων των εμπλεκόμενων δημοσιογράφων που ο πρωθυπουργός τους χαρακτήρισε “υπόκοσμο” και “συμμορία”.
Μια και μιλάμε για τις αναφορές της βουλής, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η συνεχής επίκληση του Μ.Φουρθιωτη από τον Αλέξη Τσίπρα με χρήση αδιάφορων υποκλαπεισών συνομιλιών υπουργών της κυβέρνησης. Εμπειρότεροι της Βουλής, διερωτώνταν αν τελικά ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρότασης μομφής αποκλειστικά για να αναδείξει την “υπόθεση” Φουρθιώτη και σε συνεννόηση μαζί του, αφού οι καταγγελίες του συνέπεσαν με πρωτοσέλιδα φιλικής του εφημερίδες αλλά και νέες αναρτήσεις του τηλεπαρουσιαστή. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πολώσει το πολιτικό κλίμα οδηγώντας τη συζήτηση στο βούρκο και τον Πολάκη ακόμα και στη χειροδικία. Αν θα του βγεί ή αν το ΠΑΣΟΚ τον ξεπεράσει δημοσκοπικά και πολιτικά θα φανεί τις προσεχείς ημέρες.
Πάντως εντύπωση προκάλεσε η ψήφος του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ο οποίος φέρεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη Ν.Δ. Γνώστες του πολιτικού προσκηνίου τον κατατάσσουν σε σχήματα δεξιότερα της Ν.Δ. είτε ως επικεφαλής τους, είτε ως συνεργαζόμενος με αυτά.
Και πάμε στα σημαντικά: Μετά το μεγάλο επιχειρηματικό ντιλ, ήρθαν και τα καλά νέα για τους εργαζόμενους της viva. Ανέλπιστος μποναμάς 44,3 εκατ. ευρώ (50 εκατ. δολάρια) θα δοθεί στους περίπου 200 εργαζόμενους της εταιρείας Viva Wallet με την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της με από την JP Morgan.Το προαναφερθέν ποσό αντιστοιχεί περίπου σε 200.000 ευρώ που θα δοθούν επιτόπου στον καθένας. Την ίδια ώρα, οι ιδρυτές Viva Wallet Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας θα διαθέσουν για τους εργαζομένους της εταιρείας το 3,5% των μετοχών της (σε τρέχουσα αξία περί τα 44,3 εκατ. ευρώ) με τη μορφή stock options, που θα ενεργοποιηθούν σε τρία χρόνια. Με βάση τα τωρινά δεδομένα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε άλλα 200.000 ευρώ. Συνολικά οι εργαζόμενοι θα έχουν κέρδος 400.000 ευρώ έκαστος.
Παραμένοντας στα της JP Morgan. Ο πολυεθνικός κολοσσός θέλει να κάνει την Αθήνα κέντρο καινοτομίας προσπαθώντας μάλιστα να εξυπηρετεί την Ανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως αυτό το έργο έχει μακρά διάρκεια, δεν θα γίνει άμεσα. Από 2023… Ο επικεφαλής της JP Morgan στην προσπάθειά του να ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα είχε συναντήσεις με πολλούς επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Μυτιληναίος, ο Βαρδινογιάννης, Μυλωνάς,Καραβίας και άλλοι τραπεζίτες ανάμεσα στα ραντεβού που έγιναν.
Λίγο καιρό μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στον Κώστα Καραμανλή είχαμε και την επενδυτική απόφαση για το έργο στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrde. Mεγάλο έργο που διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι για αρκετούς λόγους. Βλέπουν την ευκαιρία να προμηθεύεται η ανατολική Ευρώπη από εκεί προϊόντα, ενώ επίσης με σιδηροδρομικά έργα που δρομολογούνται θα γίνει ένα κέντρο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο. Η αμερικανική κοινοπραξία Proxenos πήγε στην Αλεξανδρούπολη (διεκδικεί λιμάνια) και θα ξαναπάει για να έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ δυσκολεύει. Οι επενδυτές αποτραβιούνται ακόμη περισσότερο ζητώντας χρόνο, ενώ η πρόσφατη καμπάνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κάνει να αισθάνονται πως θα βρίσκονται κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Κάτι που προφανώς δεν θέλουν.
Μετά το στραπάτσο με την κακοκαιρία και τις φωτιές το καλοκαίρι επισπεύδουν στο Μαξίμου την αξιοποίηση μέσων χρηματοδότησης και προμήθειας εξοπλισμού για την κακοκαιρία. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέσεις στις Βρυξέλλες για να εκταμιευθούν νωρίτερα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Τα ερωτήματα πλέον που προκύπτουν είναι δύο: Θα προλάβουν να εξοπλιστούν επαρκώς για το καλοκαίρι; Θα φτάσει μέχρι τότε στην κεφαλή του υπουργείου ο Χρήστος Στυλιανίδης;
Νέα εξαγορά ακούγεται πως έρχεται από την Entersoft. Ο σχεδιασμός Κοτζαμανίδη περιλαμβάνει επενδύσεις σε νέα προϊόντα, εξαγορά εταιρείας στο εξωτερικό και κυρίως στα Βαλκάνια. Η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και η πτώση της μετοχής που είχε παρατηρηθεί την περασμένη εβδομάδα δεν ανησύχησε τη διοίκηση της εισηγμένης. Άλλωστε, το κλίμα γύρισε και όλα δείχνουν πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξελίξεων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και την προϊόντική αναβάθμιση, με νέες υπηρεσίες –προϊόντα στους πελάτες της εταιρείας.
Ο υπουργός που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσπάθειας δεν είναι άλλος από τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σε συνεννόηση με το Μαξίμου προωθεί σταθερά δύο στόχους: Την έξοδο από την εποπτεία και στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του τρέχοντος έτους. Αισιόδοξοι στόχοι. Το ένα εξαρτάται άλλωστε από το άλλο. Και όπως λένε στην πιάτσα, δύσκολα η Ελλάδα θα πάρει επενδυτική βαθμίδα το 2022. Το 2023 πολύ πιο σίγουρο, ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρεθεί μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Βλέπετε θέλουν εκλογές και να πάνε με επενδυτική βαθμίδα. Στο τέλος της τετραετίας. Ή στις αρχές της επόμενης….
Το γέλιο της αρκούδας με την Αττική Οδό. Δεν θα μιλήσουμε για τις ευθύνες που σίγουρα ανήκουν κυρίως στη διαχειρίστρια και δευτερευόντως το κράτος. Αλλά για το ότι η Αττική Οδός διεκδικεί κιόλας 87 εκατ.ευρώ για τα μειωμένα έσοδα λόγω πανδημίας. Σωστά ακούσατε. Για την απόρριψη των αιτημάτων της μάλιστα στρέφεται στις ασφαλιστικές εταιρείες. Τι να πει κανείς… Μπορεί να στέκει ουσιαστικά, επικοινωνιακά πάντως μιλάμε για μεγάλο φιάσκο.
Αντιδράσεις κατά Πλακιωτάκη προκαλεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση ξένων πλοίων αναψυχής στην Ελλάδα, καθώς ο κλάδος τάσσεται κατά της κατάργησης του έστω και για λίγες ημέρες του καμποτάζ. Άλλοι πάλι θέλουν πλήρη κατάργησή του. Πάντως ο κλάδος εκτιμά πως θα χαθούν πολλά χρήματα και θα χάσει η χώρα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι γειτονικών χωρών.
Παραμένοντας στα του οικονομικού επιτελείου προβληματισμό προκαλεί το επιτόκιο του δεκαετούς. Σχεδόν μισό από τον Μάρτιο του 2019 αλλά διπλάσιο συγκριτικά με το 2020. Στην ουσία η οικονομία ζει την προσγείωση με το τέλος των μηδενικών επιτοκίων και την παροχή απλόχερης ρευστότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στν Ευρώπη.
Ξεπέρασε για άλλη μια φορά, η περιουσία του Warren Buffett εκείνη του Mark Zuckerberg, σε μια υπενθύμιση της διαρκούς δύναμης της προσέγγισής του στις επενδύσεις αξίας.
Η εξέλιξη αυτή είναι επίσης, το αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των μετοχών τεχνολογίας αυτή την εβδομάδα, που εξανέμισε περίπου $50 δισ. από τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της Silicon Valley. Η καθαρή περιουσία του Elon Musk, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, μειώθηκε κατά $25,8 δισ. την Πέμπτη, καταγράφοντας την τέταρτη πιο απότομη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Bloomberg Billionaires Index. Έχει χάσει $54 δισ. φέτος. Ο Zuckerberg, συνιδρυτής της Meta Platforms, έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 12%, ή $15 δισ. το 2022. Αντίθετα, η καθαρή περιουσία του Buffett έχει αυξηθεί κατά $2,4 δισ. φέτος, στα $111,3 δισ. Τώρα, ξεπερνά τον Zuckerberg κατά $1
δισ. και βρίσκεται στην 6η θέση του δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Ο Buffett, 91 ετών, είναι ο μόνος άνθρωπος μεταξύ των 10 πλουσιότερων στον κόσμο, του οποίου η καθαρή περιουσία έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση.