Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη ενάντια στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και μετά από αντικρουόμενες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.
Ο Ζελένσκι «τόνισε ότι, για την Ουκρανία, είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η ενότητα όλων των χωρών μελών της ΕΕ για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας του, υπό τους φόβους μιας ρωσικής εισβολής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.
«Η Ουκρανία δεν θα ενδώσει σε προκλήσεις, αλλά αντίθετα θα διατηρήσει την ψυχραιμία της μαζί με τους εταίρους της», πρόσθεσε, καθώς η Μόσχα κατηγόρησε σήμερα και πάλι το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν μια κατακραυγή μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος χαρακτήρισε «ανοησία» το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσάπτουν στην Ρωσία την πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «μάλλον αξίζει» σεβασμό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε το Σάββατο την Γερμανίδα πρεσβευτή στο Κίεβο Ανκα Φελχουζεν μετά τις «απολύτως απαράδεκτες», σύμφωνα με το Κίεβο, δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού,
Ο εκνευρισμός του Κιέβου τροφοδοτείται επίσης από την επίμονη άρνηση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, μια θέση που η χώρα πιστεύει ότι μπορεί να «ενθαρρύνει» τη Ρωσία.
Το Κίεβο κατηγόρησε το Σάββατο το Βερολίνο ότι «ενθαρρύνει» τον Πούτιν μετά την άρνηση του Βερολίνου να αποστείλει όπλα στο Κίεβο που ανησυχεί για επικείμενη εισβολή έπειτα από την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορά της.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν από την πλευρά τους την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Παραδοσιακά απρόθυμη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή, η Γερμανία πιστεύει ότι αυτού του είδους η υποστήριξη απλώς θα επιδείνωνε τις εντάσεις.