Στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρα Ζάεφ, βρήκαν ευκαιρία εθνικίστικοί κύκλοι στη Βουλγαρία να ανακινήσουν θέμα “Μακεδονίας” αλλα και θέμα μειονότητας εντός της Βορείου Ελλάδας.
ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος VMRO Άνγκελ Τζαμπάζκι με προκλητικές του δηλώσεις δεν δίστασε να χαρακτηρίσει βουλγαρόφρωνο τον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας (νοτίως της οροσειράς Μπέλλες) λέγοντας χαρακτηριστικά: “από την Αχρίδα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο (στα βουλγαρικά Μπιάλο μορέ) ζει ένας λαός”
«Για μας, ως βουλγαρικό έθνος, το θέμα αυτό βρήκε τη λύση του ήδη από το 1990. Η Βουλγαρία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» με το συνταγματικό όνομά της. Για μας, το όνομα δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία για μας, είναι να καταστραφεί ο αντι-βουλγαρικός χαρακτήρας του «μακεδονικού» κράτους που δημιουργήθηκε μετά το 1945. Σημαντικό για μας είναι επίσης, η χώρα αυτή να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ώστε να μην υπάρχουν σύνορα». Μ’αυτά τα λόγια ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος VMRO Άνγκελ Τζαμπάζκι απάντησε στην ερώτηση της παρουσιάστριας της πρωινής εκπομπής του καναλιού bTV σχετικά με την νέα ονομασία.
Παράλληλα, ο Τζαμπάζκι χαρακτήρισε ως «ένα από τα παράδοξα του χρόνου» το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». «Στην πράξη, η «Βόρεια Μακεδονία» βρίσκεται δυτικά της Βουλγαρίας. Αλλά τι να κάνουμε, αυτό είναι ένα από τα παράδοξα της ιστορίας» είπε με χαμόγελο ο Τζαμπάζκι.
«Στην ουσία, για την Ελλάδα το ζήτημα της ονομασίας έχει αντι-βουλγαρικό χαρακτήρα. Την Ελλάδα δεν την ενδιαφέρει αν αυτή η χώρα λέγεται Βόρεια ή Νότια ή απλά Μακεδονία. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ο πληθυσμός νοτίως της οροσειράς Μπέλλες διότι ο πληθυσμός αυτός είναι βουλγαρόφωνος. Άν πάτε σήμερα στο «Κούκους», «Βόντεν», ή «Λέριν», που σήμερα φέρουν τα ελληνικά ονόματά τους, μπορείτε να μιλήσετε χωρίς καμία δυσκολία με κάποιον από τους κατοίκους τους. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεν τους νοιάζει καθόλου αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας ή κάτοικος του Άρη», επεσήμανε ο Τζαμπάζκι.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ξέρει και δεν έχει εξήγηση γιατί το 2012 ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι είναι κατά της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», επειδή αυτή η ονομασία υπονοεί ενδεχομένως εδαφικές αξιώσεις προς τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και πιο συγκεκριμένα προς την περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ. «Ένα πράγμα μπορώ να σας πώ – στην παρούσα κατάσταση, το βουλγαρικό συμφέρον υπαγορεύει να μην υπάρχουν σύνορα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Αχρίδας και της Μαύρης Θάλασσας και εμείς θα το υλοποιήσουμε», τόνισε.
Ο ίδιος θεωρεί ότι «από την Αχρίδα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο (σ.σ. στα βουλγαρικά Μπιάλο μορέ) ζει ένας λαός».