Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Τουρκία με την κατάρρευση της οικονομίας της, που αγγίζει τα όρια του κραχ, τις προκλητικές απειλές της για «απάντηση» στο πεδίο της Αν. Μεσογείου, με αφορμή την εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ από την αμερικανική ExxonMobil αλλα και το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας στη Γερμανία.
Η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι τραγική έως χαοτική και κανείς από τους πολίτες της δε γνωρίζει τι του ξημερώνει.
Του Κώστα Πασίση
Η μόνη σταθερά είναι το «ροκάνισμα» του βασικού μισθού, λόγω της «βύθισης» του εθνικού νομίσματος που κάνει τους τούρκους φτωχότερους σε καθημερινή βάση.
Σε αδιέξοδο όμως, πρέπει να βρίσκεται και ο Σουλτάνος ο οποίος έτεινε χείρα φιλίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάνοντας μια απίστευτη διπλωματική κυβίστηση.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει δημόσια πως «το Άμπου Ντάμπι διεξάγει πειρατικά εγκλήματα, στέλνοντας χρήματα και όπλα στον Χαφτάρ», στη Λιβύη.
Όλες αυτές οι …αβρότητες ξεχάστηκαν και ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχθηκε εν χορδαίς και οργάνοις, στο Παλάτι του τον Πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιά.
Το ερώτημα, όμως που απασχολεί Μαξίμου και ΥΠΕΞ είναι αν ο «πληγωμένος» Ερντογάν επιχειρήσει να εξάγει την εσωτερική κρίση, προς την Ελληνο-κυπριακή πλευρά.
Μέχρι στιγμής σαφής απάντηση δεν υπάρχει, γι αυτό ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή όλο ο μηχανισμός που παρατηρεί τις τουρκικές κινήσεις
Στις αναλύσεις που γίνονται πάντως, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι το πιο «επικίνδυνο» σημείο για κλιμάκωση της έντασης είναι η κυπριακή ΑΟΖ όπου ξεκινά η γεώτρηση της ExxonMobil και τα «γεράκια» της Τουρκίας ζητούν τη διακοπή των εργασιών και απειλούν ευθέως με «απάντηση» στο πεδίο.
Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές δεν αποκλείεται η Τουρκία στη συγκεκριμένη περιοχή να προβεί σε κάποια επιθετική κίνηση για να «τεστάρει» αντιδράσεις από ΗΠΑ και Γαλλία.
Το δεύτερο «καυτό μέτωπο» είναι το μεταναστευτικό. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει «εργαλειοποιήσει» τα εκατομμύρια δύσμοιρους μετανάστες που …φιλοξενεί, απειλώντας τη χώρα μας, με έναν νέο υβριδικό πόλεμο.
Και αυτό παρά το σκληρό μάθημα που πήρε στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την «πλημμυρισμένη» από μετανάστες περιοχή και λίγο αργότερα δήλωσε ότι «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά».
Μια αναφορά που ενόχλησε σφόδρα την Τουρκία.
Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας από χθες βρίσκεται και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, με το ελληνικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών που αναλαμβάνει η Αναλένα Μπέρμποκ από τους «Πράσινους» και στο Οικονομικών όπου τα ηνία παίρνει ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος FDP της Γερμανίας.
Το καλό νέο είναι ότι Αναλένα Μπέρμποκ στο παρελθόν έχει εκφράσει σκληρές θέσεις κατά της Άγκυρας.
Τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία σχολίασε και ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στην εξωτερική πολιτική βλέπει μια μετατόπιση, αλλά όχι ρήξη. «Περιμένουμε αλλαγές, αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε φρούδες ελπίδες, μιας και στη κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχουν και οι φιλελεύθεροι που λειτουργούν ως αντίβαρο».