today-is-a-good-day
16.2 C
Athens

WWF: Απογοήτευση από την COP26, αλλά και περιθώριο για δράση

«Απογοητευτικό», χαρακτηρίζει το κλείσιμο της COP26 το WWF, αλλά -όπως τονίζει- διατηρείται ανοιχτό ένα στενό περιθώριο για την επίτευξη του στόχου του 1,5°C. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Οργάνωση, «η ώρα για δράση ξεκινά τώρα και για την Ελλάδα», ενώ χαρακτηρίζει τον κλιματικό νόμο ως το ιδανικό εργαλείο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα για το κλίμα και την ενέργεια στο WWF Ελλάς, αναγνωρίζει ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα καλύτερο σημείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μετά τη Διάσκεψη της Γλασκόβης, «αλλά όχι στο σημείο όπου πρέπει για να αντιμετωπίσει οριστικά την κλιματική κρίση» και προτρέπει τις κυβερνήσεις σε λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύμφωνα με το WWF, «η COP26 ολοκληρώθηκε, με αδύναμες αποφάσεις σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, όπως η προσαρμογή, οι απώλειες και οι ζημιές και η κλιματική χρηματοδότηση. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά σημεία στο κείμενο που επιτρέπουν στις χώρες να αυξήσουν τη βραχυπρόθεσμη φιλοδοξία τους για το κλίμα και να εφαρμόσουν δεσμευτικές και γενναίες πολιτικές και μέτρα».

Όπως υπογραμμίζεται από την Οργάνωση: «Η έκκληση για βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των δεσμεύσεων για το κλίμα έως το 2022 είναι θετική. Βρισκόμαστε εν μέσω κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης και εξακολουθούμε να είμαστε σε τροχιά για υπερθέρμανση πολύ πάνω από τους 2°C (2,7°C) σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναλύσεις. Οδεύουμε δηλαδή σε ένα μέλλον που θα είναι καταστροφικό για εκατομμύρια ανθρώπους και για τη φύση. Οι χώρες πρέπει να εκπληρώσουν συλλογικά τις μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030 και να ενισχύσουν τους στόχους τους το 2022 με τον στόχο του 1,5°C στο μυαλό».

Το WWF επισημαίνει επίσης τη συμβολή που έχουν οι λύσεις οι οποίες βασίζονται στη φύση και τις φυσικές διεργασίες στην αύξηση της ανθεκτικότητας των πιο ευάλωτων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης συνολικά.

«Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5°C είναι ακόμα δυνατή, αρκεί να οικοδομήσουμε σε αυτή τη δυναμική και να κλιμακώσουμε την παγκόσμια απάντηση στην κλιματική κρίση», τονίζει το WWF.

Τέλος, η οργάνωση καλεί την Ελλάδα για περαιτέρω δράση για το κλίμα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο κλιματικός νόμος αποτελεί το ιδανικό εργαλείο που θέτει το πλαίσιο, τους ενδιάμεσους στόχους για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και τα απαραίτητα ορόσημα – εμβληματικές πολιτικές που θα δίνουν το κρίσιμο στίγμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προστασία της φύσης και τη δίκαιη μετάβαση για όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ