today-is-a-good-day
14.6 C
Athens

Σε δημόσια διαβούλευση το 5ο σχέδιο νόμου της αθλητικής μεταρρύθμισης

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=8717), έως και τις 22 Νοεμβρίου, τέθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, το σχέδιο νόμου «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας». Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) «στο πλαίσιο αυτό καλείται κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στη διαβούλευση, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων».

Αναλυτικά, στο σχετικό δελτίο Τύπου της ΓΓΑ αναφέρεται: 

«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, το 5ο κατά σειρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού, είχε παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Οκτωβρίου και αποτελεί τη συνέχεια της μεταρρύθμισης, η οποία σταδιακά και στοχευμένα υλοποιείται στον τομέα του αθλητισμού.

Η, μέχρι τώρα, αθλητική μεταρρύθμιση (ν. 4639/2019, ν. 4726/2020, ν. 4791/2021 και ν. 4809/2021) υπηρετεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις αρχές της ανανέωσης, της αξιοκρατίας, της ακολουθίας λόγων και έργων, της ενδυνάμωσης της αθλητικής οικογένειας και της περαιτέρω στήριξης του αθλητισμού σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

“Τα δύο τελευταία χρόνια, σε νομοθετικό επίπεδο, εστιάσαμε στην αντιμετώπιση των παθογενειών, στην εξυγίανση και την ανανέωση, στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των συνθηκών, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και στη λήψη μέτρων στήριξης και ανάπτυξης του αθλητισμού» τονίζει ο κ. Αυγενάκης και υπογραμμίζει ότι «το παρόν σχέδιο νόμου πραγματεύεται και ρυθμίζει, για πρώτη φορά, θέματα που έως τώρα δεν είχαν τύχει θεσμικής αντιμετώπισης. Διαμορφώνουμε το μέλλον του αθλητισμού ρυθμίζοντας πεδία που παρέμεναν στη θεσμική αφάνεια και αναγνωρίζοντας νέα πεδία στην εξελισσόμενη δυναμική του αθλητισμού”.

Στο σχέδιο νόμου εισάγεται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των:
⦁    αθλητικού εθελοντισμού,
⦁    αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους,
⦁    πνευματικού αθλητισμού,
⦁    ηλεκτρονικού αθλητισμού (e-sports),
⦁    εργασιακού αθλητισμού.

ΜΕΡΟΣ Α’, Αθλητικός Εθελοντισμός (άρθρα 1-12)

Θεσπίζεται ένα σαφές και συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του αθλητικού εθελοντισμού, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής προώθησης των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό. Το πλαίσιο αυτό είναι σε πλήρη αρμονία με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εθελοντισμό.

Ειδικότερα:
⦁    Δημιουργείται η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού (ΕΔΑΕ)», όπου τηρούνται Μητρώο αθλητικών εθελοντών και εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος αθλητικών φορέων, καθώς και τα ηλεκτρονικά αρχεία καταχώρισης εκθέσεων αξιολόγησης, αφενός των αθλητικών εθελοντών και αφετέρου των εθελοντικών αθλητικών διοργανώσεων.
⦁    Προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης των αθλητικών εθελοντών και των εθελοντικών αθλητικών οργανώσεων, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.
⦁    Εκπονείται ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα αθλητικού εθελοντισμού.

ΜΕΡΟΣ Β’, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους (άρθρα 13-23)

Οροθετείται η έννοια του αθλητισμού αναψυχής και της «Άθλησης για Όλους», κατ’ αντιδιαστολή προς τον αγωνιστικό αθλητισμό και ορίζονται οι διοργανώσεις αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους ως οι αθλητικές διοργανώσεις που δεν έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα.

Ιδρύονται σωματεία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, τα οποία εγγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων σωματείων αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους.

Επιπλέον, δημιουργούνται κλάδοι άσκησης, όπου ομαδοποιούνται οι δραστηριότητες αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, ενώ, για κάθε κλάδο άσκησης, συστήνεται Ομοσπονδία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους με τη συμμετοχή τουλάχιστον δέκα (10) σωματείων.

Παράλληλα, αποσαφηνίζεται η έννοια του εκπαιδευτή, ο οποίος θα πρέπει να είναι επαγγελματίας που έχει την απαιτούμενη κατάρτιση, η οποία πιστοποιείται από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων. Ο εκπαιδευτής αναγγέλλει την έναρξη της δραστηριότητας του στη Γ.Γ.Α., προκειμένου να εγγραφεί στο ψηφιακό μητρώο εκπαιδευτών και να ενημερωθεί η οικεία ομοσπονδία.

ΜΕΡΟΣ Γ’, Πνευματικός Αθλητισμός (άρθρα 24-29)

Οροθετείται νομικά ο πνευματικός αθλητισμός, που απαιτεί πνευματική προσπάθεια και μειωμένη φυσική δραστηριότητα και εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για τα αθλήματά του, τα οποία διακρίνονται σε επιτραπέζια/παιχνίδια στρατηγικής και αθλήματα/παιχνίδια καρτών.

Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν πνευματικά αθλήματα εγγράφονται στη Γ.Γ.Α. και λαμβάνουν ειδική αθλητική αναγνώριση.

Επίσης, δημιουργείται πρόσθετη κατηγορία αθλητικής εγκατάστασης για τα πνευματικά αθλήματα, ώστε να διευκολυνθεί περισσότερο η διεξαγωγή τους.

ΜΕΡΟΣ Δ’,  Ηλεκτρονικός Αθλητισμός/e-sports (άρθρα 30-37)

Πρόκειται για ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο είδος αθλητισμού, ιδίως στις εφηβικές ηλικίες (12-17 ετών).
Πρωτοπορώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα ρυθμίζει τον ηλεκτρονικό αθλητισμό, αναγνωρίζοντας ως ηλεκτρονικά αθλήματα όσα έχουν αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο, δηλαδή ψηφιακή αναπαράσταση αναγνωρισμένων αθλημάτων.
Ρητώς ορίζεται ότι η αναγνώριση αφορά μόνο σε αναγνωρισμένα αθλήματα και ότι δεν αναγνωρίζονται τα παιχνίδια βίας.

Ο αθλητής συμμετέχει (ατομικά ή ομαδικά) σε προπονήσεις, αγώνες και διοργανώσεις ηλεκτρονικού αθλητισμού και μπορεί να είναι μέλος σε μια μόνο ομάδα.

Προβλέπεται η ίδρυση σωματείων με αντικείμενο την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αθλημάτων, τα οποία λαμβάνουν την ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γ.Γ.Α.

ΜΕΡΟΣ Ε’, Εργασιακός Αθλητισμός (άρθρα 38-43)

Οροθετείται ο εργασιακός αθλητισμός για τις αθλητικές δραστηριότητες και τα προγράμματα που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του εργοδότη και απευθύνεται στους εργαζομένους.
Η Γ.Γ.Α. είναι αρμόδια για την εποπτεία και την υποστήριξη κάθε διοργάνωσης ή προγράμματος εργασιακού αθλητισμού.
Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο φορέων, όπου πιστοποιούνται και εποπτεύονται οι φορείς που υλοποιούν αθλητικές δράσεις και διοργανώσεις εργασιακού αθλητισμού.

Θεσπίζεται η κάρτα υγείας εργαζομένου, η οποία αποτελεί προσωπικό έγγραφο κάθε αθλούμενου εργαζόμενου. Η πιστοποίηση της υγείας των εργαζομένων είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες εργασιακού αθλητισμού

ΜΕΡΟΣ ΣΤ’, Λοιπές Διατάξεις (άρθρα 44-52)

⦁    Ευνοείται η ανάπτυξη του αθλητισμού ατόμων με νοητική αναπηρία (Special Olympics) μέσα από την πρόβλεψη  ίδρυσης σωματείων.

⦁    Επεκτείνονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αθλητών και στην κατηγορία των βετεράνων αθλητών, δηλαδή για όσους έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο της εκάστοτε Ομοσπονδίας, οι οποίοι έχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας.
⦁    Καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση δελτίων αθλητικής ιδιότητας και η ετήσια πιστοποίηση της υγείας των βετεράνων αθλητών.

⦁    Απλοποιείται η άδεια λειτουργίας Κέντρων Γιόγκα (Yoga)
⦁    Oι προϋποθέσεις λειτουργίας τους δεν θα εξομοιώνονται πλέον με εκείνες των ιδιωτικών γυμναστηρίων, καθώς απαιτούν μικρό εξοπλισμό και περιορισμένο χώρο για την παροχή υπηρεσιών εκμάθησης.

⦁    Διασυνδέεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Φορέων με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), λειτουργώντας ως μηχανισμός σύζευξης και προώθησης της δικτύωσης των μελών του και των εξής υπομητρώων:
⦁    Υπομητρώο Αθλητών
⦁    Υπομητρώο Προπονητών
⦁    Υπομητρώο Εκπαιδευτών

⦁    Απονέμεται η ιδιότητα Εφέδρου Αξιωματικού και σε Ολυμπιονίκες Ομαδικών Αθλημάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ