Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή για τέταρτη πενταετή θητεία με ποσοστό 75% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα, εκλογές που χαρακτηρίστηκαν «απάτη» από την Ουάσινγκτον, καθώς όλοι οι σοβαροί αντίπαλοι του αρχηγού του κράτους έχουν τεθεί υπό κράτηση.
Στη δεύτερη θέση, με 14,4% των ψήφων, βρίσκεται ο φιλελεύθερος Ουόλτερ Εσπινόσα, ανακοίνωσε η πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου Μπρέντα Ρότσα. Ο Εσπινόσα κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είναι στην πραγματικότητα σύμμαχος του Ορτέγα.
Μόνο το ποσοστό της αποχής θα μπορέσει να δώσει μια ιδέα για την πραγματική στήριξη των Νικαραγουανών προς το «ψηφοδέλτιο» που έχει σχηματιστεί από τον Ντανιέλ Ορτέγα και τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της χώρας από το 2017.
Το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο έδωσε ποσοστό συμμετοχής 65,34%, ενώ ένα παρατηρητήριο που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, το Urnas Abiertas (Ανοικτές κάλπες), έδινε ποσοστό αποχής 81,5%, στη βάση στοιχείων που δόθηκαν από 1.450 παρατηρητές οι οποίοι δεν έλαβαν άδεια προκειμένου να παραστούν σε 563 εκλογικά τμήματα.
Οπαδοί του Ορτέγα άρχισαν να γιορτάζουν στους δρόμους της Μανάγουα, φωνάζοντας: «Τα καταφέραμε, Ντανιέλ, Ντανιέλ!» ενώ άναψαν και τα πρώτα πυροτεχνήματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν τις εκλογές. «Αυτό που ενορχήστρωσαν (…) ο πρόεδρος της Νικαράγουας και η σύζυγός του, η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, είναι μια εκλογική διαδικασία-παντομίμα που δεν είναι ούτε ελεύθερη, ούτε δίκαιη, ούτε φυσικά δημοκρατική», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις «εκλογές-απάτη στη Νικαράγουα».
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχάρη τον ομόλογό του χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα.
«Ο ιμπεριαλισμός και οι αχαλίνωτοι σύμμαχοί του στην Ευρώπη δείχνουν με το δάχτυλο τη Νικαράγουα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη Νικαράγουα», ανέφερε σε τηλεοπτική ομιλία, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να μεταβεί προσεχώς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.
Φοβούμενο χαμηλή συμμετοχή, το κυβερνών Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας (FSLN) οργάνωσε περιοδείες πόρτα πόρτα προκειμένου να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους.
Ο πρόεδρος Ορτέγα κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι είναι «δαίμονες (…) που επιλέγουν τη βία».
Οι υποψήφιοι που συνελήφθησαν «συνωμοτούσαν, δεν ήθελαν να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές επειδή έχουν εδώ και καιρό πουλήσει την ψυχή τους στην αυτοκρατορία» της βόρειας Αμερικής, είπε.
Οι δημοσιογράφοι και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, εκ των οποίων το CNN και η Washington Post, είδαν να τους απαγορεύεται η πρόσβαση στην επικράτεια και η κυβέρνηση αρνήθηκε την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών.
Οι αρχές διαπίστευσαν το Σάββατο περίπου 200 «εκλογικούς συνοδούς» και επιλεγμένους δημοσιογράφους, ξένους «μαχητές Σαντινίστας», σύμφωνα με το Urnas Abiertas.
Καρατομημένη, με τους ηγέτες της να έχουν τεθεί υπό κράτηση ή να βρίσκονται στην εξορία, η αντιπολίτευση οργάνωσε διαδήλωση περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο Σαν Χοσέ, την πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 100.000 Νικαραγουανοί, και συμφώνησε σε μια και μόνο προτροπή προς τους ψηφοφόρους: «την Κυριακή, μείνετε σπίτι».
Οι πέντε υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί για να αντιμετωπίσουν τον αρχηγό του κράτους θεωρούνται από την αντιπολίτευση κομπάρσοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε συμβιβασμούς με την εξουσία.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση Cid-Gallup, αν είχαν την επιλογή, το 65% των 4,4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα ψήφιζαν υπέρ ενός υποψηφίου της αντιπολίτευσης, έναντι 19% που θα ψήφιζαν υπέρ του απερχόμενου προέδρου.
Τρία χρόνια μετά την καταστολή, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 διαδηλωτές οι οποίοι την άνοιξη του 2018 απαιτούσαν την παραίτηση του Ντανιέλ Ορτέγα, και έξι μήνες πριν από τις εκλογές, το κυνήγι των αντιπολιτευόμενων καλά κρατεί: 39 πολιτικές προσωπικότητες, επιχειρηματίες, χωρικοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τον Ιούνιο. Μεταξύ τους, οι επτά εν δυνάμει υποψήφιοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον απερχόμενο πρόεδρο.
Φαβορί της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις, η Κριστιάνα Τσαμόρο, 67 ετών, κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτα Τσαμόρο (1990-1997), ήταν η πρώτη που συνελήφθη, στις 2 Ιουνίου, και τέθηκε υπό κράτηση κατ’ οίκον.
Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούνται για προσβολή της εθνικής ενότητας, για υποστήριξη των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Νικαράγουας, για «προδοσία της πατρίδας» ή για «ξέπλυμα χρημάτων», βάσει νόμων που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2020 από το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την εξουσία, όπως άλλωστε και η δικαστική εξουσία και το εκλογικό δικαστήριο.
Ο φόβος κυριαρχεί στη μικρή αυτή χώρα της κεντρικής Αμερικής με τους 6,5 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία είναι η πιο φτωχή της περιοχής και μετά τις ταραχές του 2018 βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, την ανεργία και την πανδημία του κορονοϊου, την έκταση της οποίας η εξουσία αρνείται.
Ήρωας της επανάστασης, ο πρώην αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα κατηγορείται σήμερα από τους αντιπάλους του ότι ενεργεί όπως και ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόσα, στην ανατροπή του οποίου είχε συμβάλει το 1979.