today-is-a-good-day
8.1 C
Athens

Ν.Γιατρομανωλάκης: Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επέμενε όταν άλλα διεθνή κατέβαζαν «ρολά»

Την ώρα που πολλά διεθνή φεστιβάλ κατέβασαν -λόγω πανδημίας- ρολά, το Φεστιβάλ αυτό επέμενε και μαζί του κι εμείς, τόνισε κατά την τελετή έναρξης του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης έκανε λόγο για ένα Φεστιβάλ συμπεριληπτικό, προσβάσιμο, αναπτυξιακό, επινοητικό, ευέλικτο, ελληνικό και εξωστρεφές, το οποίο τιμά το παρελθόν «κρύβει» όμως πολύ καλά την ηλικία του.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον, καθώς η διοργάνωση επέστρεψε υβριδικά, σε κινηματογραφικές αίθουσες και ψηφιακά, μετά από σχεδόν δυο χρόνια διαδικτυακών -λόγω πανδημίας- προβολών.

«Σε αυτή τη δύσκολη εποχή το φεστιβάλ δεν έμεινε κενό. Μάθαμε να δουλεύουμε από το σπίτι και την ίδια στιγμή μαζί. Να βλέπουμε ταινίες απο το σπίτι και την ίδια στιγμή, μαζί», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό, ενώ στη δύσκολη εποχή που προηγήθηκε και στην επιμονή του Φεστιβάλ να παραμείνει ζωντανό, επικεντρώθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Τη χαρά και τιμή της που βρίσκεται στη θέση της προέδρου του ΔΣ του Φεστιβάλ, εξέφρασε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Ελευθερία Θανούλη, η οποία θυμήθηκε τις «μάχες» που έδινε με τους φίλους της, όταν ήταν φοιτήτρια, για μια θέση στον εξώστη του φεστιβάλ, ενώ χαρακτήρισε «παιχνίδι της μοίρας» το γεγονός ότι σε ένα Φεστιβάλ  Κινηματογράφου ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ανακοινώσει την ίδρυση του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ στο οποίο επίσης η ίδια είναι πρόεδρος.

«Η καρδιά της 7ης τέχνης χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το Φεστιβάλ που αποτελεί μια γιορτή για την πόλη μας και το σινεμά», σημείωσε με τη σειρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Την ικανοποίησή του που η Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον πόλο έλξης, όπως τόνισε, μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έδωσε την υπόσχεση ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να εργάζεται για την ενίσχυση αυτού του θεσμού και πρόσθεσε ότι στη φετινή διοργάνωση θα πρωταγωνιστεί και το FilmOffice.

«Η Θεσσαλονίκη κοκκινίζει, αλλά θα έχουμε και κόκκινα χαλιά», απάντησε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στις αγωνίες των προηγούμενων ημερών από τους ανθρώπους της διοργάνωσης, σχετικά με τυχόν νέα μέτρα λόγω της πανδημίας, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά τη διάρκεια της αποψινής τελετής, ενώ χαρακτήρισε το Φεστιβάλ «αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Θεσσαλονίκης».

Η τελετή έναρξης – κατά την οποία υπήρχε και μετάφραση στη νοηματική – ολοκληρώθηκε με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «Το γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν, που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας. Το 62ο ΦΚΘ ρίχνει αυλαία στις 14 Νοεμβρίου 2021, με την πρεμιέρα της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ.
Συνολικά, στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα προβληθούν 197 ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στην πλ. Αριστοτέλους, Σταύρος Τορνές,  Τζον Κασσαβέτης, Φρίντα Λιάππα και Τόνια Μαρκετάκη στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και Μακεδονικόν, στο κέντρο της πόλης, και 144 ψηφιακά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ