Η δίκη ενός Πακιστανο-αμερικανού που κατηγορείται ότι βίασε και αποκεφάλισε τη σύντροφό του, μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Πακιστάν, ξεκίνησε σήμερα στο Ισλαμαμπάντ.
Ο βίαιος θάνατος, στις 20 Ιουλίου, της Νουρ Μουκάνταμ, ηλικίας 27 ετών και κόρης ενός πρώην διπλωμάτη, πυροδότησε ένα κύμα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν από τις αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία σχετικά με τη βία σε βάρος των γυναικών.
Ο 30χρονος Ζαχίρ Τζάφερ, γόνος μιας εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, αρνείται ότι σκότωσε τη νεαρή γυναίκα.
«Η δίκη ξεκίνησε επίσημα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μπροστά από το δικαστήριο, ένας δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής, ο Σαχ Καουάρ.
«Ο πρώτος μάρτυράς μας κατέθεσε σήμερα και θα παρουσιάσουμε άλλους πέντε στην επόμενη ακροαματική διαδικασία», συμπλήρωσε.
Η νεαρή γυναίκα δέχθηκε επίθεση, αφότου αρνήθηκε μια πρόταση γάμου και επιχείρησε επανειλημμένως να φύγει από την πολυτελή κατοικία του Ζαχίρ Τζάφερ, που βρίσκεται σε μια πλούσια συνοικία του Ισλαμαμπάντ, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με το οικιακό προσωπικό, σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας, που συνέταξε η αστυνομία.
Ο Τζάφερ τη βίασε και τη βασάνισε με ένα φτερό ξεσκονίσματος, προτού την αποκεφαλίσει με «ένα αιχμηρό όπλο», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σε προηγούμενη ακροαματική διαδικασία και «η ζωή της θα μπορούσε να έχει σωθεί εάν οι συνεργοί είχαν ενεργήσει διαφορετικά».
Σε βάρος άλλων 11 ανθρώπων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, μεταξύ αυτών μέλη του προσωπικού του Ζαχίρ Τζάφερ, οι γονείς του και άτομα που απέκρυψαν αποδεικτικά στοιχεία.
Ο θάνατος της Νουρ Μουκάνταμ, ο πατέρας της οποίας υπηρέτησε ως πρέσβης του Πακιστάν στη Νότια Κορέα και στο Καζακστάν, συγκλόνισε το Πακιστάν, μια χώρα όπου ενισχύεται το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, το οποίο έχει ξεκινήσει από τη νεολαία, την ώρα που τα θύματα βιαιοπραγιών αποθαρρύνονται συχνά να καταθέσουν μήνυση και οι μαρτυρίες τους τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της κυβέρνησης, που διεξήχθη το 2017-2018, το 28% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών είχε υποστεί σωματική κακοποίηση στο Πακιστάν. Ένας αριθμός τον οποίο ειδικοί θεωρούν ότι είναι υποτιμημένος λόγω του γεγονότος ότι τα περιστατικά αυτά δεν καταγγέλλονται.