today-is-a-good-day
12.5 C
Athens

Η επόμενη μέρα της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου

Η συμμαχία της Αθήνας με το Κάιρο και η αιωρούμενη  νέα απειλή της Ευρώπης για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα αναφορικά με τα Βαρώσια, προκαλούν αμηχανία και εκνευρισμό  στην Τουρκία που εκτοξεύει απειλές σε όποιον στέκεται …απέναντι της.

Την ίδια στιγμή, με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της τριμερούς συνόδου  Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου – Αιγύπτου.

Του Κώστα Πασίση

Προέκυψε ταύτιση απόψεων σε όλα, σχετικά με την Τουρκία, γεγονός που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ότι οι τρεις χώρες αποτελούν «φάρο σταθερότητας στην περιοχή».

Πέρα από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης, που αφορά και την Ευρώπη σε δεύτερο στάδιο, εστάλησαν και ηχηρά μηνύματα υψηλής σημασίας στην Τουρκία, που όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

Επίσης η  στρατηγική  συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, βάζει τέλος και στα σενάρια περί επαναπροσέγγισης Τουρκίας και Αιγύπτου.

Τις δυο μουσουλμανικές χώρες χωρίζουν πλέον μεγάλες διαφορές, γεγονός που διευκολύνει την Ελλάδα στη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης περιφερειακής πολιτικής, με αμοιβαίο όφελος.

Ή κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Αναστασιάδης-Αλ Σίσι είναι «κόλαφος» για την Τουρκία και αντικατοπτρίζει την εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών.

Συμπερασματικά οι τρεις ηγέτες αναγνώρισαν:

– Την κυριαρχία και τα κυριαρχικά  δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

– Καταδίκασαν τόσο τις  συνεχείς παραβιάσεις του  ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο  και όλες τις άλλες  παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας όσο και τις παράνομες γεωτρήσεις από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα.

– Και ζήτησαν από την Άγκυρα να σταματήσει την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Αναφορά έγινε και για την κατάσταση στη Λιβύη με τους τρεις αρχηγούς να ζητούν την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Το σημαντικό στοιχείο όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το  Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα στην περιοχή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και για τις αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Δυο συμφωνίες για τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε όχι παρότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης βλέπει θετικά την Ελληνογαλλική συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO περισσότεροι από έξι στους 10 ερωτηθέντες αποτιμούν θετικά τη σύναψή της.

Οι ελληνικοί όροι για διάλογο με την Τουρκία

Σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται  εκ νέου μεταξύ …φθοράς και αφθαρσίας, η χώρα μας  βάζει  τους δικούς της όρους για να υπάρξει μια επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον  Αλ Σίσι  η Ελλάδα πλέον θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως είναι ο σεβασμός  της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Μια θέση που θα επαναλάβει και στην επικείμενη  σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της της Ευρώπης στέλνει «μαύρα» μαντάτα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μελετά κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την «απαράδεκτη συμπεριφοράς της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου» και ζητά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου και κυρίως η σύμπλευση της Αιγύπτου με τη χώρα μας  δεν άρεσε στην Τουρκία και χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπέλυσε νέα πυρά. Χαρακτήρισε την τριμερή  στην Αθήνα ακόμα μία εχθρική κίνηση της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ