today-is-a-good-day
15.7 C
Athens

Οι νέοι συσχετισμοί στο ΚΙΝΑΛ μετά την παραίτηση της Φώφης Γεννηματά

Εσωκομματική αναταραχή, ανατροπές συσχετισμών και συμμαχιών και αλλαγές στρατηγικών σχεδίων, προκάλεσε η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα της διαδοχής του ΚΙΝΑΛ, για σοβαρούς λόγους υγείας.

Η απρόσμενη και συνάμα δυσάρεστη είδηση έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία»  στο ΚΙΝΑΛ, στον πολιτικό κόσμο της χώρας  αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ωστόσο από χθες διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην Χαρ. Τρικούπη αλλά και στην πολιτική σκακιέρα γενικότερα. Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης «ανασκουμπώνονται» και προς το παρόν αναστέλλουν τις προεκλογικές δραστηριότητες, όπως αρμόζει στην ιδιαίτερη αυτή περίσταση. Και οι τρεις υποψήφιοι παράλληλα έστειλαν  μηνύματα ταχείας ανάρρωσής της, έχοντας υπόψη τους ότι τα πολιτικά ζητήματα έχουν δευτερεύουσα άξια και έπονται της υγείας.

Του Κώστα Πασίση

Οι εσωκομματικές διαδικασίες πάντως θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με το  χρονοδιάγραμμα καθώς κανείς εκ των υποψηφίων δεν έχει θέσει σχετικό θέμα.

Δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου να γίνει  ο πρώτος γύρος των εκλογών και στις 12 Δεκεμβρίου να στηθούν για δεύτερη φορά οι εσωκομματικές κάλπες, αν δεν υπάρξει νικητής από την πρώτη αναμέτρηση.

Επίσης  όλοι συμφωνούν ότι είναι επιβεβλημένο να μην υπάρξει «κενό εξουσίας» στη Χαρ. Τρικούπη, που θα προκαλέσει μεγαλύτερη «φουρτούνα» από αυτή που δημιούργησε η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά.

Η εκούσια  απόσυρση της από την κούρσα της ηγεσίας έφερε τα πάνω-κάτω στην Χαρίλαου Τρικούπη καθώς κανείς δε περίμενε μια τέτοια δραματική εξέλιξη.

Το ερώτημα που πλανάται στην «ατμόσφαιρα» του ΚΙΝΑΛ είναι αν θα κατατεθεί στο παρά πέντε της διαδικασίας νέα υποψηφιότητα, που να καλύπτει το προεδρικό κενό.

Μέχρι στιγμής καθαρή απάντηση δεν υπάρχει παρά μόνο φήμες που εμπλέκουν διάφορα ονόματα συμπεριλαμβανομένου  του Γ. Παπανδρέου αλλά και του Παύλου Γερουλάνου. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ των τριών γνωστών υποψηφίων.

Επίσης το πιθανότερο σενάριο είναι η λεγόμενη «προεδρική φρουρά» να διαμοιραστεί στους τρεις διεκδικητές, ανάλογα με τις πολιτικές θέσεις, που θα εκφράσουν και υπό την προϋπόθεση ότι «συγγενεύουν» με το αφήγημα της Φώφης Γεννηματά για τον «αυτόνομο» ρόλο του ΚΙΝΑΛ.

Εν ολίγοις οι νέες «συμμαχίες» των υποψηφίων με τους «προεδρικούς» πιθανότατα να κρίνουν και το νικητή των εσωκομματικών εκλογών, με το σκεπτικό ότι θα ακολουθήσει και η βάση του κόμματος, που δεν είναι βέβαιο πως θα κινηθεί…

Μετα την απρόσμενη εξέλιξη οι κ.κ Ανδρέας Λοβέρδος, Νικος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης προχωρούν σε αναπροσαρμογή των ομιλιών και των θέσεων τους για ευνόητους λόγους.

Ο ρόλος Παπανδρέου

Σε παρασκηνιακό επίπεδο κρίσιμος είναι ο ρόλος του Γ. Παπανδρέου ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Εκείνο πάντως που κυκλοφορεί  στους διαδρόμους της Χαρ. Τρικούπη, αν δε γίνει κάποια κίνηση -έκπληξη από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού έως αύριο, τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων υποψηφιοτήτων, είναι ότι οι περισσότεροι εκ των «Παπανδρεικών» και ένα «κομμάτι» των «Γεννηματικών» θα στραφούν προς την πλευρά Καστανίδη, που δείχνει να βγαίνει κερδισμένος από την απόσυρση της Φώφη Γεννηματά.

«Μειονέκτημα» για τον πρώην υπουργό του Γ. Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι τελευταίος στις «μετρήσεις» επιρροής, και όπως έχει αποδειχθεί από ανάλογες αναμετρήσεις στο παρελθόν,  ο πρώτος δημιουργει «ρεύμα» και πολλοί «ουδέτεροι» ή ανεξάρτητοι  ακολουθούν το διαφαινόμενο νικητή…

Την ίδια στιγμή τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ παρακολουθούν  εκ του μακρόθεν αλλά με τη δέουσα προσοχή, τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν σοβαρούς λόγους να δουν ποιος θα κερδίσει το «θρόνο» του ΚΙΝΑΛ μιας και ο νέος πρόεδρος ενδεχομένως να κρίνει και τις μετεκλογικές συνεργασίες και τις συναινέσεις σε πολιτικό επίπεδο, εντός και εκτός Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ