today-is-a-good-day
8.7 C
Athens

Ιράκ – εκλογές: “Απάτη” καταγγέλλουν φιλοϊρανικά κόμματα

Φιλοϊρανικά κόμματα στο Ιράκ, που είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ανέβασαν σήμερα τους τόνους, βεβαιώνοντας ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ακυρωθεί αυτή η “απάτη” και “χειραγώγηση”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή, δείχνουν ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το κίνημα του σιίτη ηγέτη και πρώην επικεφαλής πολιτοφυλακής Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος πολέμησε τα αμερικανικά στρατεύματα και έχει αναπτύξει σήμερα μια ρητορική κατά του Ιράν.

Η δεύτερη δύναμη στο απερχόμενο κοινοβούλιο του Ιράκ, η Συμμαχία της Κατάκτησης, η οποία εκπροσωπεί τους πρώην παραστρατιωτικούς της Χασντ αλ Σααμπί, υπέστη μια σαφή μείωση της δύναμής της, περνώντας από τις 48 έδρες σε περίπου 10, σύμφωνα με παρατηρητές και υπολογισμούς του AFP.

Αυτό το πολιτικό στρατόπεδο, συμμαχικό του Ιράν, το οποίο διαδραματίζει έναν αδιαμφισβήτητο ρόλο στο Ιράκ, αναμένεται ωστόσο να παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης στην ιρακινή πολιτική σκακιέρα. Στην χώρα αυτή που βρίσκεται σε πόλωση, η πολιτική ασκείται στο κοινοβούλιο, αλλά και στον δρόμο, όπου όλα τα μεγάλα κόμματα διαθέτουν ως μέσα για την άσκηση πιέσεων ένοπλους βραχίονες.

Σε ανακοίνωσή τους φιλοϊρανικά κόμματα, μεταξύ των οποίων η Συμμαχία της Κατάκτησης και οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Χάιντερ αλ Αμπάντι (2014-2018), δηλώνουν ότι “απορρίπτουν” και ότι θα “προσφύγουν” κατά των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα, από την εκλογική επιτροπή.

“Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε την χειραγώγηση των ψήφων”, σημείωσαν.

 

“Κατασκευασμένα αποτελέσματα”

“Δεν θα αποδεχθούμε αυτά τα κατασκευασμένα αποτελέσματα, με οποιοδήποτε τίμημα (…) Θα υπερασπιστούμε με σθένος τις ψήφους των υποψηφίων μας και των ψηφοφόρων μας”, σημείωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας της Κατάκτησης Χάντι αλ Αμέρι, ο οποίος είναι μια από τις πιο ισχυρές φυσιογνωμίες στο Ιράκ του πολιτικού στρατοπέδου που πρόσκειται στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το φιλοϊρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αάχντ, που έχει την έδρα του στη Βαγδάτη.

Το κίνημα του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ βεβαιώνει ήδη από χθες ότι είναι η πρώτη δύναμη στους κόλπους του νέου κοινοβουλίου, όπου διεκδικεί περισσότερες από 70 από τις 329 έδρες του.

Η εκλογική επιτροπή θα αρχίσει σήμερα να δέχεται ενστάσεις από υποψηφίους που δεν εξελέγησαν, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι πέμπτες που διεξάγονται στο Ιράκ από το 2003 που ανατράπηκε ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσέιν μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα, σημαδεύτηκαν από μια αποχή ρεκόρ.

Η αποστολή Παρατήρησης της ΕΕ ανακοίνωσε ότι στην αποχή αυτή βλέπει ένα “σαφές πολιτικό μήνυμα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό “θα ακουστεί από την πολιτική ελίτ”. Αυτή παρουσίασε σήμερα έκθεση για τις εκλογές σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής –41%– ήταν αναμενόμενο σε μια χώρα στην οποία η κοινή γνώμη απορρίπτει ένα αποτελματωμένο πολιτικό σύστημα: παρά τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στην φτώχεια, ενώ τα πλοκάμια της διαφθοράς έχουν απλωθεί σε όλα τα γρανάζια του κράτους, οι δημόσιες υπηρεσίες που παρέχονται είναι στοιχειώδεις και οι τομείς της υγείας ή της ηλεκτροδότησης βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σε μια χώρα που συγκλονίστηκε το φθινόπωρο του 2019 από ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο κατήγγειλε επίσης την επιρροή του Ιράν και την καταστολή από τις φιλοϊρανικές παρατάξεις, η πτώση της δημοτικότητας αυτού του πολιτικού στρατοπέδου δεν εξέπληξε τους παρατηρητές.

Οι βουλευτικές εκλογές ήταν “η μεγαλύτερη απάτη και κομπίνα με θύμα τον ιρακινό λαό στην σύγχρονη ιστορία”, κατήγγειλε ωστόσο ο Αμπού Άλι Αλ-Ασκάρι, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, μιας από τις πιο ισχυρές παρατάξεις της Χασντ αλ Σααμπί.

 

“Διαβουλεύσεις εν όψει”

“Οι αδελφοί του Χασντ Αλ Σααμπί είναι οι κύριοι στόχοι. Για να τους βγάλουν από τη μέση, δόθηκαν χρήματα σε αυτούς που θέλουν έδρες στο κοινοβούλιο”, πρόσθεσε και κάλεσε τις παρατάξεις να “προετοιμαστούν για να υπερασπιστούν την ύπαρξή τους”.

Αν επιβεβαιωθεί η νίκη του κινήματος του Σαντρ, αυτό αναμένεται να διατηρήσει την υπεροχή του ως πρώτο κόμμα, κάτι το οποίο θα του επιτρέψει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαβουλεύσεις που θα έχουν στόχο τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ μια άλλη τάση που επισημαίνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι η πρόοδος της Συμμαχίας του Κράτους Δικαίου του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι (2006-2014), που πρόσκειται στο Ιράν και η οποία διεκδικεί περίπου 30 έδρες.

Παράλληλα, από την πλευρά του το κόμμα Τακάντομ του επικεφαλής του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Αλ Χαλμπούσι, ενός σουνίτη με επιρροή, βεβαιώνει ότι έχει εξασφαλίσει περίπου 40 έδρες στο κοινοβούλιο.

Οι εκλογές της Κυριακής προβλεπόταν αρχικά να διεξαχθούν το 2022. Η πρόωρη διεξαγωγή τους, για την οποία είχε δεσμευτεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι, αποσκοπούσε στο να καθησυχαστεί το κίνημα αμφισβήτησης που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Το κίνημα αυτό, το οποίο καταπνίγηκε στο αίμα –τουλάχιστον 600 νεκροί και 30.000 τραυματίες– έχει πλέον χάσει την πνοή του. Δεκάδες ακτιβιστές έχουν πέσει θύματα απαγωγών και δολοφονιών. Οι διαδηλωτές κατηγορούν για τις απαγωγές και τις δολοφονίες τις ένοπλες παρατάξεις που είναι πιστές στην Τεχεράνη, διαδραματίζουν έναν αδιαμφισβήτητο ρόλο στο Ιράκ και συσπειρώνονται στους κόλπους του Χασντ Αλ Σααμπί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ