today-is-a-good-day
12.5 C
Athens

Ο Οικουμενισμός της Κωνσταντινούπολής και το Άγιον όρος

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί τόσο με τον τίτλο του, όσο και με τη διαχρονική ποιμαντορική δράση και προσφορά του, κορυφαίο ορόσημο αναφοράς και υπερεθνικής επιρροής της Ορθόδοξης Πίστης. Στην ιστορική του διαδρομή απετέλεσε φάρο συσπείρωσης του Έθνους και των Πανανθρώπινων αξιών του Χριστιανισμού. Διαρκή απόδειξη του μεγαλείου του, που υπερβαίνει χώρες και εποχές είναι η Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους, του Περιβολιού της Παναγιάς. Μια κοινωνία ασκητισμού και αφιέρωσης, που θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε, υπό τη σκέπη και την αίγλη της Κωνσταντινούπολης.

*Γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης

Ξενίζουν κατά τούτο, κάθε είδους προσπάθειες, που τείνουν να δημιουργήσουν  τις συνθήκες αμφισβήτησης της σχέσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη Χερσόνησο του Άθω. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν γίνεται λόγος για ‘αιχμάλωτο’ Πατριαρχείο, που αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί στον Οικουμενικό του ρόλο, μέσα στη μουσουλμανική πλημμυρίδα της Τουρκίας.

Και για να ονοματίζονται τα πράγματα, εύλογος είναι ο προβληματισμός για τον ρόλο που φαίνεται να διεκδικεί το Πατριαρχείο της Μόσχας. Που λόγω και έργω, ενισχύεται –και καλώς ως αρχή εργασίας- από το Ρωσικό κράτος και τους ακτιβιστές δωρητές του. Μια πρακτική που δεν είναι ξένη για τη μεγάλη αυτή Χώρα, που επιβεβαιωμένα κατά τα χρόνια της Σοβιετικής ισχύος, δρομολόγησε τη χρησιμοποίηση του κλήρου για τον ‘έλεγχο των μαζών’ και την ‘ιδεολογική’ προπαγάνδα της.

Για να αποδομηθούν  κάθε είδους διαβολές και να επιβεβαιωθεί η αγνότητα των κινήτρων και των νέων ζηλωτών της Ορθόδοξης πίστης, θα ήταν σκόπιμο να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για να αποδειχθεί ότι η στοχευμένη ένταξη μοναχών στην Αθωνική Κοινότητα και η ροή κονδυλίων για την ενίσχυση μονών, συγκεκριμένων ιστορικών, κατ’ όνομα τουλάχιστον, καταβολών, δεν εξυπηρετεί μύχιες στοχεύσεις.

Θα ήταν κατά τούτο χρήσιμο να προταχθεί στην ατζέντα των Ρωσοτουρκικών διμερών σχέσεων η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής  της Χάλκης. Για να μη θεωρείται πλέον το αίτημα εμμονή της μη Ορθόδοξης Εσπερίας και των ΗΠΑ. Στο διάλλειμα βέβαια των συνεννοήσεων για την πώληση των S 400 στους ‘δεσμώτες του αιχμάλωτου Πατριαρχείου’. Που σε πείσμα των καιρών και των αντιξοοτήτων και απέναντι σε εχθρούς και άσπονδους φίλους, επιβιώνει και ακτινοβολεί. Με μεγαλείο αντοχών και έμπνευση πολιτικών και στόχων. Όπως ο Οικουμενισμός απαιτεί.

Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι Δικηγόρος, ΔΝ, αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ