Υπουργική αντιπροσωπεία του Λιβάνου θα μεταβεί αύριο στη Δαμασκό, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου στη Συρία πριν από 10 χρόνια, για να συζητήσει την εισαγωγή ενέργειας, μέσω της Συρίας, προς τον Λίβανο που βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Αλ-Μοκντάντ, θα δεχθεί αύριο, Σάββατο πρωί, τη λιβανική αντιπροσωπεία στο συνοριακό φυλάκιο Μάσναα, διευκρίνισε σήμερα το συριακό υπουργείο Πληροφοριών σε μια πρόσκληση στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η λιβανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από την αντιπρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης, Ζέινα Ακάρ, τον υπουργό Οικονομικών Γάζι Ουάζνι, τον υπουργό Ενέργειας Ρεϊμόν Γατζάρ, και τον γενικό διευθυντή της Γενικής Ασφάλειας Αμπάς Ιμπραχίμ. Κατόπιν, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Δαμασκό για συνεδρίαση στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο στόχος της συνάντησης είναι να “διασφαλίσουμε την ικανότητα του συριακού κράτους να συμμετάσχει στο σχέδιο” μεταφοράς του αιγυπτιακού φυσικού αερίου μέσω της Ιορδανίας, κατόπιν της Συρίας, προς τον βόρειο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος του Λιβάνου.
Ο Λίβανος διαπραγματεύεται με το Κάιρο τον τελευταίο και πλέον χρόνο αυτό το έργο, είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο Γαλλικό Πρακτορείο καλά ενημερωμένη πηγή αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας αποτελούσαν πάντα εμπόδιο σε μια συμφωνία.
Το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Συρία δίχασε βαθιά την άρχουσα τάξη του Λιβάνου. Παρότι οι δύο χώρες διατήρησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι επίσημες επισκέψεις παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτες, μόνο υπουργοί κομμάτων του Λιβάνου που είναι σύμμαχοι της Δαμασκού, κυρίως η Χεζμπολάχ, μεταβαίνουν στη Συρία σε προσωπικό επίπεδο.
Τον περασμένο Νοέμβριο, μικρή αντιπροσωπεία του Λιβάνου είχε συμμετάσχει σε διάσκεψη που οργάνωσε η Μόσχα στη Δαμασκό για το θέμα των προσφύγων.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Δαμασκό πραγματοποιείται αφότου η προεδρία του Λιβάνου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την προθυμία της Ουάσινγκτον να βοηθήσει τη Βηρυτό να εισάγει ενέργεια μέσω της Συρίας, αφήνοντας να εννοηθεί μια πιθανή χαλάρωση της αμερικανικής θέσης όσον αφορά τις κυρώσεις, σε περίπτωση διέλευσης της ενέργειας με προορισμό τον Λίβανο.
Η μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής γνωρίζει πρωτοφανή κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει μια από τις χειρότερες στον κόσμο από το 1850. Ελλείψει ρεύματος και καυσίμων, ο Λίβανος έχει βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι εδώ και εβδομάδες, με συνέπεια νοσοκομεία, εστιατόρια, καταστήματα και εργοστασιάρχες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ή ακόμη να κλείνουν τις πύλες τους.