«Τα μέτρα δεν ήρθαν για να διχάσουν την κοινωνία, ούτε να στιγματίσουν τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση δεν είναι αντιμέτωπη με τους πολίτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την πανδημία, η οποία είναι σε έξαρση και τα μέτρα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι τα πιθανά θύματα και δυστυχώς και οι πολλαπλασιαστές της επέκτασης της πανδημίας. «Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα οφείλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, να προστατεύσουμε αυτούς που έκαναν το εμβόλιο, που πήραν όλα τα μέτρα, που έκαναν όλη την προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα. Να προστατεύσουμε και τους ανεμβολίαστους και να θωρακίσουμε την κανονικότητα της ζωής στη δημόσια σφαίρα», πρόσθεσε και επανέλαβε: «Δεν τα βάζουμε με ανθρώπους. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να βάζει απέναντί της τους πολίτες. Βλέπετε τα νούμερα, χθες είχαμε στις εντατικές 370-380 ανθρώπους. Το 90% από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι. Λένε οι επιστήμονες ότι ο ανεμβολίαστος έχει 13 φορές περισσότερες πιθανότητες, αν νοσήσει, να διασωληνωθεί. Κι αυτό γίνεται 20 φορές περισσότερο από τους 60 και πάνω. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Πρέπει να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια;».
Ο κ. Οικονόμου διερωτήθηκε, παράλληλα, πάνω σε ποια λογική και ηθική βάση «θα στηρίξεις την άποψη να σηκώσουν οι πολλοί το κόστος της επιλογής ορισμένων, που ενώ τους παρέχεται το δωρεάν εμβόλιο, που ενώ είναι τεκμηριωμένα ασφαλές, δεν έχουν πειστεί και επιμένουν να αρνούνται». Και υπογράμμισε ότι τα χρήματα είναι οι φόροι, είναι αυτά που ο κόσμος πληρώνει για να λειτουργεί το Κράτος, το Σύστημα Υγείας, οι Συγκοινωνίες, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει η προσπάθεια να πειστούν άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι τονίζοντας ότι 5 δισ. άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο σε όλο τον κόσμο και όλοι οι οργανισμοί υγείας λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η κυβέρνηση δεν είναι think tank. Δεν είναι δεξαμενή σκέψης. Δεν έχει την πολυτέλεια να συζητά μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν η πανδημία καλπάζει και απειλεί να τινάξει στον αέρα όλα όσα μαζί πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα. Δεν μας ψήφισε ο κόσμος γι’ αυτό. Ο κόσμος μας ψήφισε για να θωρακίσουμε τη δημόσια σφαίρα. Σε σχέση με πέρυσι, φέτος υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Έχουμε το εμβόλιο. Ο πολίτης έχει την εναλλακτική να κάνει το εμβόλιο, το οποίο είναι ασφαλές, όχι επειδή το λέει η κυβέρνηση, αλλά επειδή το λένε αυτοί που είναι αρμόδιοι να διατυπώσουν άποψη, τεκμηριωμένη με επιχειρήματα», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην ξανακλείσει, όπως και να μην πάμε σε μέτρα περιορισμών. «Τα μέτρα που παίρνουμε, η προσπάθεια επέκτασης του εμβολιασμού που κάναμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα με το σύστημα εμβολιασμών, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε σε οτιδήποτε, είτε στην πανδημία είτε σε απόψεις οι οποίες αρνούνται να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, να παρεμποδίσουν τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, τον άνθρωπο που θέλει να ψυχαγωγηθεί, το νέο παιδί που θέλει να σπουδάσει», συνέχισε, για να προσθέσει: «Ο σχεδιασμός και η πρόθεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι να πάμε σε ένα γενικό lockdown και σε γενικευμένους περιορισμούς σαν κι αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται εκεί που η κατάσταση γίνεται ανησυχητική και ξεπερνά τους δείκτες ασφαλείας που έχουν τεθεί από τους επιστήμονες, να παίρνουμε μέτρα στοχευμένα».
Επίσης απάντησε στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αντί η αντιπολίτευση, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι και με ένα πλέγμα αντιλήψεων που αναπτύσσεται σε αυτούς – δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – θα είναι καλό να μην ανακατεύει πράγματα και να μην δημιουργεί περίεργους συνειρμούς, με ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα».
Ειδικότερα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο έκανε ό,τι δεν είχε γίνει τα προηγούμενα είκοσι χρόνια, με προσωπικό, καινούρια λεωφορεία, με πύκνωση δρομολογίων, με το ΚΤΕΛ, που μπήκε στις αστικές συγκοινωνίες.
Για τα σχολεία ανέφερε ότι λειτούργησαν αποτελεσματικά, χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι υπερμετάδοσης και χωρίς να παρατηρούνται ακραία περιστατικά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κουνούσε το δάχτυλο και μας έλεγε “τα ρίχνετε όλα στην ατομική ευθύνη. Δεν υπάρχει Κυβέρνηση, δεν υπάρχει Πολιτεία, δεν κάνετε το άλφα, δεν κάνετε το γάμα, τα ρίχνετε όλα στην ατομική ευθύνη”. Τώρα που παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως Κυβέρνηση, και βάζουμε ένα πλαίσιο μέτρων, τι μας λέει η Αντιπολίτευση; “Αφήστε τον κόσμο, θα έρθει η ώρα του, θα εμβολιαστεί”. Και μέχρι τότε; Να γεμίσουν οι εντατικές; Να έχουμε πάλι διασωληνωμένους; Να μην μπορεί το Σύστημα Υγείας να εξυπηρετήσει άλλα περιστατικά; Να κινδυνεύσουμε να ξαναγυρίσουμε πίσω; Αυτό δεν είναι αντίφαση; Δεν αντιλαμβάνονται σε πόσο λάθος κατεύθυνση βρίσκεται αυτού του είδους η κριτική και τι κινδύνους εγκυμονεί;», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες δήλωσε ότι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα όπως σε όλους τους χώρους, σχετικά με τα τετραγωνικά, την επιφάνεια και την παρουσία αντίστοιχων ατόμων πάντα με μάσκα και προστατευτικά μέτρα. «Δεν υπάρχει κάποιος χώρος που εξαιρείται της προσπάθειας, των μέτρων, να μην υπάρχει επέλαση της πανδημίας και διάδοση της νόσου», επισήμανε.
Για τους εμβολιασμούς στην εκπαιδευτική κοινότητα τόνισε πως είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό.
«Το εργαλείο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι πάνω στο τραπέζι. Είναι μια ανοιχτή πιθανότητα χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, για κάποια άλλη επαγγελματική κατηγορία ή οτιδήποτε. Γιατί όλα αυτά πρέπει και να μετρώνται και να σχεδιάζονται σωστά», εξήγησε.
Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει το Σύστημα Υγείας να παρουσιάσει τις οποιεσδήποτε αρρυθμίες, σε περίπτωση που χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής για υγειονομικούς, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι.
Για την εστίαση, είπε ότι οι επιχειρηματίες που θα λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουν να απευθυνθούν σε μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων, καθώς οι εμβολιασμένοι είναι 6 εκατομμύρια και αν προστεθούν και αυτοί που έχουν νοσήσει και τα παιδιά είναι προφανές πως συνθέτουν ένα ευρύτερο πελατολόγιο.
«Εάν αφήναμε ελεύθερα τα πάντα, η πρώτη πιθανότητα ήταν πολύ σύντομα να έκλειναν οι επιχειρήσεις και να μην είχαν να απευθυνθούν σε κανέναν. Στόχος είναι η οικονομία να είναι ανοιχτή για να δουλέψει και να μπορούν οι επιχειρήσεις να αναζητούν την ανάπτυξή τους σε συνθήκες κανονικότητας», εξήγησε.