today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απέρριψε τις διεθνείς επικρίσεις

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αψήφησε σήμερα τις διεθνείς επικρίσεις κατά την πρώτη επέτειο από τις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τους αντιπάλους ήταν νοθευμένες προκειμένου να παρατείνουν τη μακρά παραμονή του στην εξουσία.

Ο Λουκασένκο δήλωσε την εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί κάθε χρόνο, πως κέρδισε δίκαια τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι στις 9 Αυγούστου και πως προστάτευε τη χώρα του απέναντι σε μια βίαιη εξέγερση.

“Σήμερα η Λευκορωσία είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλου του κόσμου”, είπε. Πέρυσι, κάποιοι “ετοιμάζονταν για δίκαιες εκλογές, ενώ άλλοι καλούσαν… για πραξικόπημα”. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους το 2020 στη μεγαλύτερη πρόκληση στη διακυβέρνηση του Λουκασένκο αφότου έγινε πρόεδρος το 1994.

Ο Λουκασένκο εξαπέλυσε καταστολή στη διάρκεια της οποίας οι κύριοι αντίπαλοί του φυλακίστηκαν ή διέφυγαν στο εξωτερικό. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως περισσότεροι από 600 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές. Οι διαδηλώσεις στο εσωτερικό της Λευκορωσίας έχουν ηρεμήσει.

Σε αντιπαράθεση με δυτικές χώρες, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στην κυβέρνησή του, ο Λουκασένκο παρέμεινε στην εξουσία χάρη στην πολιτική και οικονομική υποστήριξη της παραδοσιακής συμμάχου του, της Ρωσίας.

Ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως προσκαλεί τις χώρες της Δύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί για την κλιμάκωση ενός πολέμου κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή, απέρριψε τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία, λέγοντας πως το Λονδίνο “θα μπορούσε να πνιγεί με αυτές”.

Η Λευκορωσία ήρθε στο διεθνές προσκήνιο ξανά την περασμένη εβδομάδα όταν η Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ομάδας της να επιστρέψει στην πατρίδα της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ζήτησε καταφύγιο στην Πολωνία.

Ο Λουκασένκο έχει έρθει επίσης σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφότου οι λευκορωσικές αρχές ανάγκασαν μια πτήση της Ryanair που βρισκόταν πάνω από τη Λευκορωσία να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα, Μινσκ, τον Μάιο και συνέλαβε έναν Λευκορώσο μπλόγκερ που επέβαινε στο αεροπλάνο.

Επίσης οι γειτονικές και μέλη της ΕΕ χώρες Λιθουανία και Πολωνία κατηγορούν την κυβέρνηση στο Μινσκ ότι προσπαθεί να προκαλέσει μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Λουκασένκο επιρρίπτει την ευθύνη στη Λιθουανία και την Πολωνία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής την οποία υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισε “κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Λευκορώσοι που ζουν στο εξωτερικό πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις κατά του Λουκασένκο χθες, Κυριακή σε ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους το Κίεβο, το Λονδίνο, η Βαρσοβία και το Βίλνιους.

“Πριν από ένα χρόνο σαν σήμερα, το δικαίωμα να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του αφαιρέθηκε από τον λαό της #Belarus. Η ΕΕ παραμένει σταθερά στο πλευρό σας και θα συνεχίσει να το πράττει”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Εξάλλου, ο Λουκασένκο διέψευσε ότι η χώρα του είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στον ύποπτο θάνατο του Βιτάλι Σίσοβ, ενός διαφωνούντα ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στην Ουκρανία και η οργάνωση του οποίου κατηγόρησε το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο για δολοφονία.

“Ποιος ήταν για τη Λευκορωσία και για μένα ο Σίσοβ;… Δεν ήταν κανείς για εμάς”, είπε ο Λευκορώσος ηγέτης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Βιτάλι Σίσοβ βρέθηκε απαγχονισμένος σε δασώδη περιοχή στα προάστια του Κιέβου, πρωτεύουσας της Ουκρανίας, την περασμένη εβδομάδα.

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξετάζει δύο υποθέσεις, εκείνες “μιας αυτοκτονίας και ενός φόνου που παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία”, ενώ προσκείμενοι στον ακτιβιστή, που ήταν επικεφαλής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά διωκόμενους Λευκορώσους, κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας ότι τον δολοφόνησαν.

Ο Λουκασένκο επιτέθηκε επίσης στη Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα η οποία είπε πως διέφυγε από τον αναγκαστικό επαναπατρισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, αφού επέκρινε τους αθλητικούς αξιωματούχους της χώρας της.

“Δεν θα το έκανε ποτέ μόνη της αυτό (να επικρίνει τους Λευκορώσους προπονητές), είχε καθοδηγηθεί από μακριά από τους Πολωνούς φίλους της”, είπε.

Η νεαρή γυναίκα, που λέει πως φοβάται ότι μπορεί να φυλακιστεί στη χώρα της, βρίσκεται τώρα στην Πολωνία, χώρα που υποστηρίζει ένθερμα την εξόριστη αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ