Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού χθες σε όλα τα επίπεδα, όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας καθώς τόσο τα μέσα της Πυροσβεστικής (εναέρια, επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα) όσο και το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν και ήταν «μέσα στο χρόνο επιφυλακής τους».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, «τα εναέρια μέσα παρά τις παράλληλες εξαιρετικά δύσκολες φωτιές σε Κρανίδι και Αλμυρό (καθώς χρειάστηκαν και εκεί) ήταν μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους, πάνω από τη φωτιά. Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε ακαριαία ενώ 2 μηνύματα 112 έφυγαν στοχευμένα για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν».
Όσον αφορά την ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «με υποδειγματικό και πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στις απομακρύνσεις των πολιτών, στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο τη νέα όσο και την παλιά εθνική οδό, αλλά και κάθε κάθετο προς τις πληγείσες περιοχές δρόμο, έτσι ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό κομφούζιο και εγκλωβισμός των οχημάτων πυρόσβεσης». Ακόμη, «το λιμενικό σε πλήρη κινητοποίηση με λέμβους, σκάφη και ιδιωτικά πλοιάρια ήταν εκεί και απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες με ασφάλεια από θαλάσσης. Το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πάτρας προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή και συνέδραμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της φωτιάς στον αιγιαλό και στην ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν από όλη τη χώρα στην περιοχή και με ειδική πτήση του αεροσκάφους ΑΤR της γγΠΠ, 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από Θεσσαλονίκη, οι οποίοι όλο το βράδυ, ακόμα και τώρα, επιχειρούν». Παράλληλα και το ΕΚΑΒ συνέδραμε στην όλη προσπάθεια καθώς, απέστειλε κινητή μονάδα στο σημείο της πυρκαγιάς και 2 μονάδες στο Αίγιο, ενώ οι υγειονομικές αρχές και τα Νοσοκομεία τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή.
Από την πλευρά της η τοπική αυτοδιοίκηση συνέβαλε κι εκείνη, καθώς, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκαν άμεσα με υδροφόρες και μηχανήματα, αναλαμβάνοντας και την φιλοξενία και φροντίδα των πληγέντων.
«Οι εθελοντικές ομάδες ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και συντεταγμένα υπό την καθοδήγηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλλαν τα μέγιστα», σημειώνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, όπως τονίζουν, «η φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής δια του Αρχηγού της αντιστρατήγου Στ.Κολοκούρη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ήταν στο πεδίο, μπροστά στη φωτιά, μαζί με τους πυροσβέστες, για να συντονίσουν, να οργανώσουν, να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις».
«Ο ΓΓΠΠ Βασίλης Παπαγεωργίου και ο ίδιος ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, μαζί με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και διατηρούσαν τον έλεγχο της πραγματικά δύσκολης αυτής κατάστασης -μιας πυρκαγιάς με ανέμους και ριπές 6 μποφόρ που κατευθυνόταν μέσα από συμπαγές πευκόφυτο δάσος με μεγάλα θερμικά φορτία προς τους οικισμούς της περιοχής», σημειώνουν.