Μία από τις απίστευτες ιστορίες που… κρύβουν κάθε τέσσερα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι κι΄ αυτή του Λούκα Μκεϊντζε. Του τζουντόκα, ο οποίος για να ανεβεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακολούθησε μία διαδρομή από την Τυφλίδα, την Λευκορωσία, την Πολωνία, το Παρίσι και την Χάβρη, πριν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 60 κιλών, στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
Γεννημένος στην Τυφλίδα, ο 25χρονος πρωταθλητής, κατέφερε να φθάσει το 2015 στην Γαλλία ως μετανάστης. «Πληρώσαμε κάποιον για να μας φέρει στην Γαλλία, όταν το αίτημά μας απορρίφθηκε στην Πολωνία», διηγείται ο Λούκα, ο οποίος αρχικά, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι πριν φύγει για την Χάβρη. Εκεί θέλησε ν΄ ασχοληθεί με το αγαπημένο του άθλημα και πήγε σ΄ έναν σύλλογο που καλλιεργεί το τζούντο: «Όταν έφτασα, δεν μιλούσα γαλλικά. Είχα μια μεταφρασμένη επιστολή, στην οποία αναφερόταν πως θέλω ν΄ ασχοληθώ με το τζούντο». Τελικά, όλα κύλησαν ομαλά και το 2015, ο Μκέϊντζε, πολιτογραφήθηκε Γάλλος και έξι χρόνια αργότερα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. «Η Γαλλία με καλωσόρισε και μου άνοιξε την αγκαλιά της. Ακόμα κι εάν δεν ήταν εύκολο, έπρεπε να περιμένω».
Ενα από τα πρόσωπα της σημερινής (24/7) ημέρας στην κορυφαία διοργάνωση, είναι και η 21χρονη Κινέζα, Κιάν Γιανγκ, καθώς κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επικρατώντας στον τελικό του αεροβόλου τυφεκίου 10 μέτρων.
Η 37χρονη Λόα Ντίκα Τούα, προέρχεται από την Παπούα Νέα Γουινέα, είναι 37 ετών, μητέρα δύο παιδιών και… απολαμβάνει να «γράφει» Ολυμπιακή Ιστορία. Η έμπειρη πρωταθλήτρια της άρσης βαρών, αγωνίσθηκε για πέμπτη (!) φορά στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, καθώς από το Σίνδεϊ (2000) έχει χάσει μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο.
Και εκτός από το γεγονός ότι είναι η μοναδική αρσιβαρίστρια με τόσες πολλές συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Τούα έχει γράψει Ιστορία, δεδομένου ότι στην διοργάνωση του Σίδνεϊ, έγινε η πρώτη γυναίκα που σήκωσε την μπάρα, αφού εκείνη την χρονιά η άρση βαρών εντάχθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και ευνοήθηκε από την κληρωτίδα, που… όρισε να αγωνισθεί πρώτη. «Το όνειρό ενός αθλητή, είναι να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μια φορά, ίσως δύο φορές, αλλά ποτέ στη ζωή σου δεν μπορείς να φαντασθείς ότι θα πας πέντε φορές», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένη η Τούα, που κατετάγη 10η, ενώ ήταν και η σημαιοφόρος της χώρας της στην Τελετή Εναρξης.
Τέλος, ο Ρίτσαρντ Καραπάζ από τον Ισημερινό, έγινε ο -μόλις- δεύτερος Ολυμπιονίκης της χώρας του. Ο έμπειρος πρωταθλητής, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ποδηλασία δρόμου και είναι πλέον, ο δεύτερος άνθρωπος στον Ισημερινό που φέρει τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, καθώς προηγήθηκε ο πρωταθλητής του βάδην, Τζέφερσον Πέρεζ, ο οποίος επικράτησε στα 50χλμ στην διοργάνωση της Ατλάντα, το 1996.