today-is-a-good-day
15 C
Athens

Α.Σκέρτσος: Η ζωή των εμβολιασμένων θα γίνει ξανά κανονική

Απαντήσεις για την πανδημία και το στοίχημα του εμβολιασμού, την απεργία της ΟΛΜΕ και το κυβερνητικό πρόγραμμα στο χώρο της Παιδείας, το νέο ασφαλιστικό, αλλά και το project του Ελληνικού εν μέσω γενικότερου restart της ελληνικής οικονομίας, έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

Για ΟΛΜΕ: Βαθιά αντικοινωνική στάση και σκοπιμότητες

Ξεκινώντας από τη σημερινή επικαιρότητα και την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κατηγόρησε την Ομοσπονδία για «βαθιά αντικοινωνική στάση». Άλλωστε, συνέχισε, «βγαίνουμε από μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας, πρωτίστως για τα παιδιά τα οποία κλείσθηκαν μέσα στα σπίτια τους όλο τον προηγούμενο χρόνο και όχι μόνο. Θέλουμε να κλείσουμε τη σχολική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό και ομαλό τρόπο, και η στάση αυτή της ΟΛΜΕ υποκρύπτει σκοπιμότητες πέρα από το βαθύ αντικοινωνικό χαρακτήρα. Θέτουν εμπόδια στη μετεξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας εκπαίδευσης», κατήγγειλε επίσης.

Στον αντίποδα, «επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας, την υπουργό κυρία Κεραμέως, εδώ και δύο χρόνια, μια πολύ σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του δημόσιου σχολείου: να γίνει πιο ποιοτικό, πιο ανοιχτό, πιο καλό για όλες τις οικογένειες, και κυρίως τις πιο αδύναμες οικογένειες που έχουν ανάγκη το καλό δημόσιο σχολείο. Αυτές οι αντιδράσεις και οι αντιστάσεις είναι απέναντι στο δημόσιο σχολείο, τη δημόσια εκπαίδευση, την ανοιχτή εκπαίδευση. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και περιμένουμε ως κυβέρνηση, να άρουν αυτό το αίτημα».

Ξεδιπλώνοντας αναλυτικά την κυβερνητική ατζέντα για το χώρο της εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν 13.500 παιδιά, οικογένειες, που έχουν κάνει αίτηση και έχουν ανταποκριθεί σε αυτήν την πρωτοπόρα πολιτική να δημιουργηθούν 112 νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που τέθηκε νωρίς, υλοποιείται πλέον από την επόμενη σχολική χρονιά, υπάρχει ενδιαφέρον τριπλάσιο των διαθέσιμων θέσεων. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία ανταποκρίνεται σε αυτήν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του δημόσιου σχολείου», δήλωσε με έμφαση επαναλαμβάνοντας ότι αυτές και πολλές άλλες προτεραιότητες θα παρουσιασθούν μεθαύριο σε ειδική εκδήλωση που «θα πραγματοποιήσει η κυρία Κεραμέως μαζί με τον πρωθυπουργό για να ενημερωθούν οι οικογένειες, οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα για τις αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά».

«Βαθιές μεταρρυθμίσεις»

Όμως, στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διεύρυνε τη συζήτηση και με αφορμή την «τόσο πυκνή ατζέντα» της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα – «δεν προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε και θα επαναληφθεί σε μια δεύτερη συνεδρίαση» – και αναφέρθηκε σε όλες τις «βαθιές μεταρρυθμίσεις» της τρέχουσας περιόδου: εν πρώτοις, ένα νέο πακέτο ρυθμίσεων στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αυτονομία και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με παρακολούθηση των εκπαιδευτικών στόχων που θέτει η εκπαιδευτική κοινότητα στους μαθητές. Ακόμη το νομοσχέδιο για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα της ασφάλισης, ο οποίος είναι «μια βαθιά τομή στο ασφαλιστικό σύστημα που ουσιαστικά ενδυναμώνει τους νέους εργαζόμενους -ασφαλισμένους να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό κουμπαρά, να ξέρουν ότι οι εισφορές που βάζουν, ανήκουν στους ίδιους και όχι στους νυν συνταξιούχους».

Όμως,«δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων, θα τις καλύψει το κράτος», διαβεβαίωσε ο κ. Σκέρτσος, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να κάνουμε μια βαθιά τομή και ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μπορέσουν οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν καλύτερο έλεγχο του μέλλοντός τους».

Εμβολιασμός, όχι περιορισμός

Στο θέμα της πανδημίας, «το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή ως προς το εμβολιαστικό μας σχέδιο, το 54% των ανθρώπων άνω των 18 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Αυτό σημαίνει ότι ως έχουμε πάει πολύ καλά. Από εδώ και πέρα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δύο πολύ κρίσιμοι μήνες για να μπορέσουμε να πιάσουμε την επιθυμητή ανοσία της κοινότητας».

Ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν σκέπτεται να βάλει λοταρία, ως μέσο προσέλκυσης των νέων ανθρώπων στο να εμβολιασθούν, ενώ επικαλέστηκε τις εισηγήσεις της εθνικής επιτροπής βιοηθικής, που «μας λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια κλιμακούμενη πολιτική εμβολιασμών, καλύτερη και πιο στοχευμένη επικοινωνία στις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί: τους κατάκοιτους, ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά, τους κρατούμενοι, τους μετανάστες. «Εκεί θα πάμε στοχευμένα και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε», σημείωσε.

«Οι πολίτες, εφόσον εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες», ήταν το βασικό επιχείρημα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Ενώ ταυτόχρονα παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, για τη δυνατότητα φερ’ ειπείν των επιχειρηματών στο χώρο της ψυχαγωγίας να διαθέτουν το κατάστημά τους μόνο σε εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς.«Όποιος θέλει να έχει και πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π. Δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο ή όχι», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Εμβολιασμένος – προστατευμένος

«Αν είσαι εμβολιασμένος, η ζωή σου θα είναι κανονική», ήταν το “μότο” του Α. Σκέρτσου, αντιθέτως «αν δεν είσαι εμβολιασμένος, κινδυνεύεις από τη μετάλλαξη “Δέλτα” και όποια άλλη μετάλλαξη». Και, με βάση τη μέχρι στιγμής τεκμηρίωση, ότι όλες οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, «όποιοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι. Όποιοι δεν είναι εμβολιασμένοι, είναι απροστάτευτοι. Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και ταυτόχρονα περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουν ως ελεύθεροι πολίτες να ζουν κανονικά».

Και, με τη γλώσσα των αριθμών, «ως τώρα έχουν γίνει 4,7 εκατ. εμβολιασμοί, από τους εμβολιασμένους μόλις το 0,3% έχει νοσήσει, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια λειτουργούν. Είναι εύλογο να αισθάνεται κάποιος άβολα να κάνει μια παρέμβαση στο σώμα του αλλά πρέπει να σκεφθεί το ρίσκο, το όφελος που έχουμε από τον εμβολιασμό».

Παραλλήλως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε γνωστό ότι, αφού προηγηθεί σχετική απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, θα ανοίξει η πλατφόρμα και η δυνατότητα εμβολιασμού για τους κάτω των 18, μέσα στο καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά τα self tests, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα συνεχισθεί αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας για όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλους τους νέους 18 – 30 ετών, να παίρνουν δηλαδή από ένα τεστ την εβδομάδα, όχι όμως και οι εμβολιασμένοι στο εξής. Το κανάλι διανομής θα είναι τα φαρμακεία εκτός της περιοχής της Αχαΐας, εκεί όπου θα υπάρχει δυνατότητα παραλαβής και μέσω των φαρμακείων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε εξάλλου.

Ελληνικό – οικονομία

Για το έργο του Ελληνικού, παρατήρησε πως είναι «ένα mega project, με διαστάσεις που δεν έχουμε συναντήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Έχει πάρει πολύ χρόνο γιατί ήταν κάτι μοναδικό, πήρε σχεδόν επτά χρόνια», εν τέλει όμως «η κατάληξη είναι επιτυχής, είμαστε όλοι πολύ αισιόδοξοι».

Πιο αναλυτικά, είναι «ένα project 8 δισ. ευρώ , θα προσθέσει περίπου 2,5 μονάδες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, περίπου 70 – 80.000 πρόσθετες νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, θα φέρει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες όταν ολοκληρωθεί». Και για αυτό και για πολλά άλλα project υπάρχει «μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τη χώρα μας μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα είναι η 3η χώρα μεταξύ των “27” που μετ’ επαίνων έλαβε έγκριση».

Κατά συνέπεια, μιλάμε για 32 δισ. πόρους, μπορούν να μοχλεύσουν άλλα 27 – 30 δισ. Ιδιωτικές επενδύσεις, και μαζί με τα χρήματα του ΕΣΠΑ προσεγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ καλύπτοντας το κενό της προηγούμενης ύφεσης. «Η Ελλάδα μπορεί να πάει πάρα πολύ καλά ως προς τις οικονομικές της επιδόσεις», συμπέρανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επικαλούμενος και τις εκτιμήσεις που προσδιορίζουν το ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5 – 4% για την τρέχουσα χρονιά και στο 6% για το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ