today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Μετά το εργασιακό, έρχονται άλλες δυο νομοθετικές  μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο χρόνος κατάθεσης στη Βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, απόρροια της «κακής» Συμφωνίας των Πρεσπών, ύστερα και από την νέα πρόκληση του Ζόραν Ζάεφ.

Τα δυο προαναφερόμενα νομοσχέδια αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.  Η επικουρική ασφάλιση  αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από τη νέα χρονιά και  προαιρετικά τους  εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Σε πρώτη φάση θα υπάρξει ένας πραγματικός και εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ το νέο νομοθέτημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Του Κώστα Πασίση

Το επίμαχο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει λύσεις σε τέσσερα προβλήματα, σύμφωνα με τους εμπνευστές του.

Πρώτον. Στην υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού συστήματος στον κίνδυνο της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού.

Δεύτερον. Την παροχή υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά.

Τρίτον. Την ενεργή συμμετοχή του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Τέταρτον. Την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης κυρίως των νέων εργαζομένων  στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, που έχει την ευθύνη της κατάρτισης του, διαβεβαιώνει πάντως, προς αποφυγή παρερμηνειών όπως αυτές που έγιναν στο εργασιακό, ότι οι συντάξεις που καταβάλλονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα δεν θα επηρεαστούν στο ελάχιστο.

Δύσκολο πολιτικά χαρακτηρίζεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Το μήνυμα που εκπέμπει το αρμόδιο υπουργείο, λίγο πριν την εισαγωγή του στη Βουλή είναι ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο νομοσχέδιο που δε θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι όμως δείχνουν να έχουν επιφυλάξεις και να αντιδρούν, κυρίως οι συνδικαλιστές της Αριστεράς.

Η πρόβλεψη πάντως είναι ότι και τα δυο νομοσχέδια αναμένεται να πυροδοτήσουν νέα σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση.

Προκαλεί την Ελλάδα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός

Και αν η επικουρική ασφάλιση και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών περιμένουν αριθμό …πρωτοκόλλου για την εισαγωγή τους στη Βουλή, για το έτερο καυτό θέμα που σχετίζεται με την κύρωση των συμφωνιών με τα  Σκόπια, το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό.

Η τελευταία πρόκληση του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του Euro 2020, έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, επιβεβαιώνοντας όσους από την αρχή είχαν μιλήσει για μια επιεικώς απαράδεκτη Συμφωνία.

«Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας» έγραψε σε ανάρτηση του στα social media ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος προ ημερών διαβεβαίωνε την Ελλάδα ότι το θέμα θα λυνόταν.

Η συγκεκριμένη αναφορά πάντως άφησε έκθετο το Σκοπιανό Πρωθυπουργό και αποκάλυψε πόσο προβληματική είναι η εν λόγω Συμφωνία, που υπέγραψαν οι κ.κ Τσίπρας και Κοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του Euro οι Σκοπιανοί  εμφανίστηκαν με την ονομασία «Μακεδονία» στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Το παιχνίδι σκοπιμότητας της γειτονικής χώρας σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία διαμήνυσε ότι η ενταξιακή διαδικασία της περνά από την Αθήνα.

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα θέμα όπως αυτό το ποδόσφαιρο» υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως αντιπολίτευση για τη χρήση του όρου μακεδονικούς σε ότι αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας.

Και κατέληξε: «Όλα αξιολογούνται. Η εφαρμογή της Συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας».Κώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ