Ένα συναίσθημα συχνό στις ζωές όλων μας είναι το άγχος. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους επηρεάζει σχεδόν καθόλου, άλλοι που το αξιοποιούν δημιουργικά και κάποιοι που τους καταβάλλει στην καθημερινότητα τους και οδηγεί πολλές φορές στην εμφάνιση ακόμα και θεμάτων υγείας.
Της Μίκας Πανάγου *
Σημαντικό για μια φορά ακόμη είναι το οικογενειακό περιβάλλον που θα λειτουργήσει ως πρότυπο διαχείρισης του άγχους. Συχνά παρατηρούμε παιδιά η εφήβους να αναπαράγουν συμπεριφορές των γονιών τους στο κομμάτι του άγχους. Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί το παιδί να εκδηλώσει άγχος για θέμα που αφορά τον γονιό του.
Γνωρίζουμε όλοι ότι σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει και η αυτοπεποίθηση του καθενός όταν καλείται να διαχειριστεί διάφορες καταστάσεις. Θα πρέπει να εντοπίσει κάποιος τι είναι αυτό που τον πιέζει και τον αγχώνει στην καθημερινότητα του. Να αξιολογεί τον βαθμό δυσκολίας και σημαντικότητα του θέματος που προκαλεί το συναίσθημα άγχους. Να εντοπίζει αν αφορά τον ίδιο η κάποιον άλλον. Για παράδειγμα πολλοί γονείς λένε σε παιδιά από μικρή ηλικία μην πλησιάζεις τα σκυλιά δαγκώνουν αυτό μπορεί να οδηγήσει αργότερα στην δημιουργία φόβου και άγχους η συνύπαρξη τους με σκυλιά.
Θα πρέπει να αντιληφθεί κάνεις ότι η εμφάνιση άγχους δεν θα έχει καλύτερα αποτελέσματα π.χ στην διεξαγωγή εξετάσεων, στο να κάνει ένα σημαντικό τηλεφώνημα, στο να ανακοινώσει στην οικογένεια του μια απόφαση. Θα πρέπει να ακούμε το σώμα μας όταν μιλάει μέσα από αυτοάνοσα νοσήματα και ψυχοσωματικά γιατί μας κρούει τον κώδωνα κινδύνου ότι πιεζόμαστε πολύ στο να ζούμε. Είναι αρκετά βοηθητικό να εντοπίσουμε τι μας αποφορτίζει. Μια τεχνική που βοηθάει σχεδόν όλους είναι αυτή των σωστών αναπνοών, μαθήματα yoga/Pilates, περπάτημα, χορός, μουσική, δημιουργία καλλιτεχνικών κατασκευών. Επηρεάζει ωστόσο η σωστή διατροφή και η ποιότητα ύπνου. Μπορούμε να απευθυνθούμε ακόμα και σε ειδικό όταν αρχίζει να επηρεάζεται η λειτουργικότητα μας.
Αυτή την περίοδο καλούνται οι μαθητές να δώσουν πανελλήνιες με στόχο την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή. Το άγχος είναι χαρακτηριστικό των περισσότερων. Θα πρέπει να σκεφτούν τον κόπο όλων αυτών των χρόνων, να μην το βιώνουν σαν το τέλος του κόσμου την οποία αποτυχία τους γιατί υπάρχει δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας αλλά και άλλων επιλογών και ότι ξεκινάει η ενήλικη ζωή τους τώρα που είναι γεμάτη εμπειρίες και δυνατές στιγμές.
Σίγουρα το θέμα άγχος δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα από ένα άρθρο. Είναι ένα συναίσθημα που μας διακατέχει συχνά από μικρή ηλικία μέχρι και στα βαθιά γεράματα. Συνδέεται με το αίσθημα ασφαλείας που έχουμε για τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Η ζωή μας δίνει καθημερινά προκλήσεις, δυσκολίες, ατυχίες αλλά ταυτόχρονα και την δυνατότητα να νιώσουμε αγάπη, ευτυχία, πληρότητα. Ας πάρουμε μια βαθιά αναπνοή, να οξυγονωθεί σωστά ο εγκέφαλος μας και να παλέψουμε για όλα όσα θέλουμε και διεκδικούμε με προτεραιότητα την υγεία μας.
* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία